Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέσω του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης, ένα νέος μπορεί να έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές και στη συλλογή των έντυπων δημοσιεύσεων της ΕΕ. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας στην ΕΕ.

Της Αθανασίας Κωνσταντίνου.

 

Συνέντευξη με την  Μικαέλλα Χαραλάμπους, Υπεύθυνη λειτουργό του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

 

Κα. Χαραλάμπους, δώστε μας μερικές πληροφορίες για το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

 

"Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο την παροχή  πληροφοριών σε θέματα που σχετίζονται με την  Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ανήκει στο δίκτυο των 400  Κέντρων Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (European Documentation Centres) τα οποία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το 1960, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε  όλη την Ευρώπη.

 

Το ΚΕΤ λειτουργεί  ως τμήμα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και στεγάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη. Είναι ανοικτό για τα μέλη της  πανεπιστημιακής κοινότητας και το ευρύτερο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Για εξειδικευμένη πληροφόρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου καθημερινά από τις 12:00 μέχρι και της 14:00."

 

Τι υπηρεσίες προσφέρει το κέντρο σας;

 

"Ένα νέος μπορεί να έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές στη συλλογή των έντυπων δημοσιεύσεων σχετικά με την ΕΕ και τις πολιτικές της, όπως: επίσημες εκδόσεις, ετήσιες εκθέσεις, περιοδικές εκδόσεις, τράπεζες στατιστικών και οικονομικών δεδομένων, βιβλιογραφίες, εγχειρίδια, φυλλάδια κ.α.

 

Οι μονογραφίες και τα έντυπα  περιοδικά έχουν ενταχθεί στη συλλογή της βιβλιοθήκης και μπορούν να αναζητηθούν από τον ηλεκτρονικό της κατάλογο.

 

Επιπλέον, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης, ευρωπαϊκές πολιτικές, προγράμματα, ταξίδια, σπουδές, εργασία, και συνταξιοδότηση σε χώρες της ΕΕ.

 

Επίσης, διανέμεται δωρεάν υλικό  που εκδίδει η Υπηρεσία εκδόσεων της ΕΕ."

 

Πείτε μας μερικές από τις δράσεις σας.

 

"Σε συνεργασία με το ΚΕΤ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι η ανοιξιάτικη φιέστα που διοργανώνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου.

 

Τον περασμένο Νοέμβρη συμμετείχαμε  στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας 2013» στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, δίνοντας ενημερωτικό υλικό στους νέους σχετικά με την εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τον Απρίλη θα οργανώσουμε μια εκδήλωση σχετικά με τις ευκαιρίες εργοδότησης στην Ευρώπη."

 

Τι  ευκαιρίες υπάρχουν στην Ευρώπη για κατάρτιση και εργασία;

 

"Για τους νέους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους και αναζητούν εργασία υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια, για πολλούς λόγους. Η χρηματοοικονομική κρίση, έχει οδηγήσει στην ανεργία πολλούς νέους. 

 

Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο (ΕΚΤ) αφιερώνει σημαντικούς πόρους ώστε να βοηθήσει τους νέους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας.  Χρηματοδοτεί πολλά έργα και προγράμματα σε όλη τη Ευρώπη, τα οποία βοηθούν τους νέους να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τις ευκαιρίες για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.

 

Δίνεται έμφαση  στην υποστήριξη όσων δεν συμμετέχουν στην εκπαίδευση,  απασχόληση,  και κατάρτιση, που συχνά αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα εμπόδια στην εξεύρεση εργασίας.

 

Η κινητικότητα είναι ένας στόχος των δραστηριοτήτων του ΕΚΤ σωστό ΚΕΤ. Τα έργα παρέχουν στους νέους γλωσσικές δεξιότητες και θέσεις πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, που μπορούν να τους βοηθήσουν να μετακινηθούν εντός της ΕΕ σε μέρη όπου υπάρχει ζήτηση ανάλογα με τις δεξιότητες και τα προσόντα τους.

 

Ο πλέον εύκολος τρόπος για να βρουν οι νέοι πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στο εξωτερικό , ευκαιρίες μάθησης στην Ευρώπη και πολλές άλλες πληροφορίες είναι το δίκτυο EURES.

 

Επίσης είναι και η σελίδα της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιλογής προσωπικού (ΕPSO) όπου οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ."

 

Τι ευκαιρίες υπάρχουν για σταδιοδρομία στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ;  

 

"Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) προκηρύσσει  κάθε χρόνο διαγωνισμούς για επιλογή μόνιμου και έκτακτου προσωπικού.

 

Εκτός από το μόνιμο προσωπικό, η ΕΕ απασχολεί επίσης συμβασιούχους και έκτακτους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα προσφέρει περιόδους πρακτικής άσκησης .

 

Μερικά από τα όργανα της ΕΕ όπου κάποιος μπορεί να αιτηθεί για να εργαστεί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , το  Συμβούλιο της ΕΕ , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.α. Μέσω της σελίδας www.eu-careers.eu οι νέοι μπορούν να ενημερώνονται για θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση."

 

Η ΕΕ επιχορηγεί προγράμματα για ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και κινητικότητας. Μπορείτε να μας πείτε μερικά από αυτά τα προγράμματα;  

 

Το πρόγραμμα Erasmus+ το οποίο έχει ξεκινήσει επίσημα τον Ιανουάριο του 2014  προσφέρει στους νέους  ευκαιρίες για εκπαίδευση, κατάρτιση, πρακτική άσκηση ή ακόμα και εργασία.

 

Μερικά από τα προγράμματα που υπάγονται στα πλαίσια του Erasmus είναι το Leonardo da Vinci, το Comenius, το πρόγραμμα κινητικότητας «Υouth in Αction» και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας  όπως είναι το Erasmus Mundus, Tempus κ.α.

 

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Παροτρύνετε τους νέους να ψηφίσουν;

 

"Είναι πολύ σημαντικό η νέοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές , γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις τους, προκειμένου να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις. Γιατί αφορά το δικό τους μέλλον αλλά και το μέλλον των επόμενων γενιών. Η αποχή δεν είναι λύση, δε στέλλουμε κάποιο μήνυμα, αλλά πολύ απλά  ευνοούμε τον ισχυρό.

 

Όπως αναφέρει ο Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα Μπερτολτ Μπρεχτ:

 

«Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δεν μετέχει στην πολιτική ζωή. Νιώθει ακόμα και περήφανος για την πολιτική του αμορφωσιά».  

 

Μέσα από την συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και το μέλλον το παιδιών μας."

 

 

Πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι νέοι να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης;

 

"Οι ενδιαφερόμενοι νέοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης μέσω  email: edc@ucy.ac.cy και στο τηλέφωνο 22895175.

 

Επιπλέον, μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς για  θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως χρηματοδότησης, ευρωπαϊκές πολιτικές, προγράμματα, ταξίδια, σπουδές, εργασία μέσω της σελίδας μας στο Facebook:https://www.facebook.com/KentroEuropaikesTekmeriosesPanepistemiouKyprou και στο: https://twitter.com/EDC_UCY

 

Στην ιστοσελίδα μας http://library.ucy.ac.cy/edc/about.html μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με ηλεκτρονικές πηγές, βάσεις δεδομένων  που έχουν να κάνουν με Δίκαιο και νομικά θέματα, Έρευνα και καινοτομία, Οικονομικά θέματα - Κατανάλωση, Στατιστική, Ευρετήρια, Μηχανές αναζήτησης και άλλα εργαλεία έρευνας. Υπηρεσίες πληροφόρησης και βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πολίτες και χρήσιμες συνδέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Επιπλέον, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου  έχει blog στο Wordpress. Μπορείτε να μας βρείτε στο σύνδεσμο: http://edcucy.wordpress.com/ . "

Offentliggjort: Tor, 05/06/2014 - 15:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Har du brug for hjælp rådgivning fra en ekspert?

Spørg os!