Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

JamBe, a world of imagination

Van 29 juli tot en met 8 augustus vond in De Kluis in Sint-Joris-Weert de derde editie van 'JamBe' plaats.
Samen met ‘Scouts en Gidsen Vlaanderen’ waren de vier andere Belgische scouts- en gidsenfederaties verantwoordelijk voor de organisatie.  Met als thema ‘A world of imagination’ kon het niet anders dat de ongeveer 800 deelnemers 10 dagen lang ondergedompeld werden in die wereld.  Een verslag van 8 dagen zon, 1 dag regen en een reeks van onvergetelijke momenten!
 
Toen de deelnemers op maandag aankwamen, stonden de vier superhelden van de subkampen Lundea, Magnatio, Somnius en Chronos hen op te wachten. Ze kwamen van heinde en verre: zo waren er Israëliërs aanwezig, fleurde de aanwezigheid van Thailand het hele kamp op en werd alles op de gevoelige plaat vastgelegd door vrienden van Hong Kong. Allen werden ze getrakteerd op een wervelende openingsshow, waarbij de superhelden het hart van een bloedmooie deerne probeerden te winnen.
 
De eerste vier dagen bracht iedereen met zijn eigen subkamp door. Er werd onder andere een bezoekje aan Leuven gebracht, waar hen een fotozoektocht wachtte, en nadien een bezoek aan het scoutsmuseum. Men trok ook met de bus naar het Zilvermeer in Mol, voor een dag vol waterspelen, een verfrissende duik (die tijdens die warme dagen meer dan welkom was) of een spelletje beachvolleybal. De Belgen toonden hen hoe spelletjes te spelen, met klassiekers als ‘Dikke Bertha’ en ‘opengescheurde foef’. Ten slotte zette men ook het creatieve brein van de deelnemers aan het werk, door hen slogans en sjorconstructies te laten maken.
 
Nadien werd de rivaliteit tussen de subkampen nog even op een hoogtepunt gebracht met het massaspel op zondag. Ook toen was het broeierig heet en brachten de waterballonnen en de waterglijbaan verkoeling. Nadien sloten de subkampen vrede en stelde elk land op maandag zijn cultuur voor op de World Village. Er werd gedanst, muziek gemaakt, gekookt en véél chocolade gegeten!
 
Op de laatste twee dagen stonden keuze-activiteiten op het programma. Voor het eerst sinds het begin van het kamp hielden de scouts en gidsen het niet droog: de Boombal-editie zal iedereen die meedanste in het geheugen blijven gegrift staan als kletsnat maar o zo plezant! Er werd niet enkel gedanst: in de Global Development Village werd er onder andere nagedacht over Noord-Zuidverhoudingen en konden de deelnemers gaan ‘hooien’ op het naburige veld.
 
En toen kwam het moment waarop iedereen wenste dat de tijd iets langer stil zou kunnen staan, zoals eindcoördinator Jan het in de slotshow zo mooi verwoordde. “Tijd om afscheid te nemen, maar niet zonder te beseffen dat allen samen een verschil gemaakt hebben tijdens deze JamBe.”  Het avontuur zit erop, maar de herinneringen zullen voor altijd blijven ...
 

 

Gepubliceerd: Do, 22/08/2013 - 15:52


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!