Uporabljate starejšo različico brskalnika Microsoft Internet Explorer. Optimalno uporabo spletišča omogoča različica 9, zato priporočamo, da nagradite svoj brskalnik, saj boste le tako lahko uporabljali vse funkcije spletišča. Novejšo različico brskalnika Internet Explorer lahko prenesete z Microsoftovega spletišča http://www.microsoft.com.

Evropski mladinski portal

Informacije in možnosti za mlade v Evropi.


flag

Znanost in inovacije

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths

Znanost je tudi za dekleta

V Evropi so dekleta še vedno premalo zastopana v znanosti, tehnologiji in raziskavah, čeprav se v šoli pri matematiki in naravoslovju odrežejo enako dobro kot fanti. Ne zapravljajte svojih darov: znanost potrebuje dekleta!

Dekleta v znanosti, tehnologiji in inženirstvu bodo morda prispevala k naslednjim velikim znanstvenim odkritjem. Evropska komisija je začela kampanjo Znanost so tudi znanstvenice, da bi dekletom pomagala odkriti sanjsko delo v znanosti.

 

Tvoje mesto v znanosti

Kviz ti bo pomagal odkriti, kakšno delo v znanosti ti leži. Preveri, kdaj bo mobilna razstava  Znanost so tudi znanstvenice prišla v vašo državo. Razbij stereotipe in pokaži svetu, da je znanost resnično za dekleta.

Z delom v znanosti lahko izboljšaš življenje ljudi. Si predstavljaš, kakšen je občutek, ko varuješ okolje, oskrbiš ljudi s hrano, odpravljaš revščino? V znanosti daš lahko prosto pot domišljiji in ustvarjalnosti ter razmišljaš o stvareh, o katerih še nihče ni – in postavljaš vprašanja in se učiš.

Številna področja znanosti so lahko odlična priložnost. Poklicna znanstvena pot  ti lahko tudi omogoči potovanje po svetu in delo v mednarodni skupini.

 

 

 

Osnovne informacije

Čeprav je v Evropi veliko nadarjenih deklet in je tudi med univerzitetnimi diplomanti več žensk kot moških, je delež žensk na vodstvenih položajih v znanosti še vedno nizek. Veliko premalo je znanstvenic na področju inženirstva, proizvodnje, gradbeništva, naravoslovja, matematike in računalništva. Čeprav fantje in dekleta kažejo enako zanimanje za naravoslovne predmete v šoli, pa veliko deklet opusti študij naravoslovja, inženirstva in tehnologije ter se usmeri v druge študijske programe.