Europeiska Ungdomsportalen

Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Text: BIO in large green letters. Source: Colourbox.com

Smyg in en miljöhjälte i vardagen

Det är bara att gilla läget: vår planet mår inte bra, och det är dags för oss alla att fundera över hur vi lever. Titta på en vanlig dag i ditt liv – vad skulle just du kunna ändra på?

Pröva gärna något av våra tre tips och smyg in förändringen steg för steg. Då kommer varken latmasken i bakhuvudet eller negativa personer i din närhet att hinna protestera innan det lilla steget plötsligt har blivit till en ny, miljövänlig vana!

 

Köttfri måndag (tisdag, onsdag, helg …)

Den enkla sanningen är att köttproduktionen är en miljöbov som dessutom bidrar till att det inte finns tillräckligt med mat åt alla. Vegetarisk mat är bättre för planeten och bättre för våra medmänniskor. Dessutom är det ju gott och fräscht med vegetariskt!

 

Bestäm er för att byta ut kött, fisk och kyckling till grönsaker, bönor och annat vego en dag i veckan. Hjälp den som är ansvarig för maten hemma att hitta roliga recept och förklara för familjens köttälskare att de just har tagit ett superviktigt steg på vägen mot en grönare och skönare planet. 

 

Våga vägra shoppinghetsen

Utmana dig själv – pröva att inte köpa en enda sak under en, två eller fyra veckor. Hur kändes det? Mycket av det vi köper blir liggande oanvänt hemma. Hur mycket pengar sparade du under din shoppingfria period och vad vill du göra för de pengarna? Varför inte bjuda din före detta shoppingkompis på fika och samtidigt utmana kompisen på en shoppingfri omgång?

 

Minska sopberget

Slänger ni fortfarande mjölkpaket i soporna hemma hos dig? Bli familjens miljöhjälte. Ja, det tar lite längre tid men nej, det är inte alls jobbigt. Det är precis som med träning, tandborstning och alla andra vanor: just do it. Mjölkpaketen blir till nya pappersförpackningar och tack vare dig blir hela familjen minimiljöhjältar. Snyggt jobbat!

 
Text: Miia Yliaho