You are here

flag

Publicat: 25/04/2013 16:54

Patrimoniul cultural european

Patrimoniul cultural reprezintă ceea ce moştenim de la generaţiile anterioare - clădiri, monumente, cărţi, opere de artă. În acest patrimoniu intră însă şi cultura intangibilă, cum ar fi tradiţiile şi limba. Aflaţi cum puteţi lua contact cu patrimoniul european.

A picture

© fotolia.com - photobank.kiev.ua

Zilele patrimoniului european, organizate în luna septembrie, reprezintă ocazia ideală de a vizita, gratuit sau la preţ redus, monumente şi situri care de obicei nu sunt deschise publicului.

 

Cum funcționează?

În luna septembrie, pe durata unui week-end, cele 50 de ţări semnatare ale Convenţiei culturale europene organizează evenimente menite să scoată în evidenţă tradiţiile, arhitectura şi creaţiile culturale locale. În fiecare an, manifestările au o temă specială, care poate fi diferită de la o ţară la alta. Aceasta se poate referi, de exemplu, la o anumită perioadă istorică sau la diverse tipuri de patrimoniu.

 

Informații generale

Începând din 1999, Zilele patrimoniului european s-au derulat sub sloganul „Europa, un patrimoniu comun”. Acest eveniment li se adresează tuturor europenilor, indiferent de cultură, limbă sau religie. Ca acţiune comună a Consiliului Europei şi Comisiei Europene, Zilele patrimoniului european îşi propun să-i sensibilizeze pe cetăţeni cu privire la bogăţia şi diversitatea culturală a Europei. În acelaşi timp, încearcă să combată rasismul şi xenofobia şi să promoveze toleranţa în Europa şi în lume.