Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


Nincs felesleges hulladék, csak lusta ember!

A változás lehetséges, csak el kezdeni. Miért ne lennél te úttörő a barátaid között? Mutass példát és védd a természetet, tedd élhetőbbé a környezetedet, légy környezettudatosabb: első lépésként gyűjtsd szelektíven a hulladékodat.

Az életszínvonal emelkedésével együtt nőnek igényeink is, melyeket nagyobb mértékű fogyasztással igyekszünk kielégíteni. Ezzel párhuzamosan egyre több szemetet és hulladékot termelünk, melynek gyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása, vagy hasznosítása egy nagyon komplex feladat, mégpedig a hulladékgazdálkodás feladata.


A veszélyes hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni.Van különbség szemét és hulladék között!

A hulladékok azok az anyagok, amelyek keletkezésük helyén (háztartás, ipari terület, mezőgazdaság, stb.) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatók. A szemét olyan haszontalanná vált anyag, amelyeket tulajdonosa nem tud, vagy nem akar tovább használni. A szemét (mint anyag) kikerül a gazdaság körforgásából és vegyesen kerül tárolásra, lerakásra.

 

Hulladék nálunk

Ma még hazánkban nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, mert így biztosított a hasznosításuk. Magyarországon évente összesen három Gellért-hegynyi szemét keletkezik. Ennek nagy része termelési hulladék és a lakosságra eső része ennek "csak" 5,3-5,5%-a (4,2-4,4 millió tonna), ami egy átlag magyar állampolgárra vetítve 1 kg szemét/nap. A hulladékgazdálkodással foglalkozó szervek összesítései szerint Magyarországon mindössze 1-1,1 millióan gyűjtik szelektíven a hulladékot, habár erre 9,1 millió embernek lenne lehetősége. Az is igaz, hogy ma még nincs elég kényelmesen megközelíthető gyűjtőhely – erre a jogszabályok szerint 2015-ig kell várnia a magyaroknak. Nem kell várnunk 2015-ig! Ne legyünk lusták szelektíven gyűjteni a hulladékunkat! Ne legyünk lusták távolabb sétálni a kihelyezett gyűjtőkhöz - mert megéri! Amíg a hulladékunk összegyűjtésénél a környezettudatosságot egy „divatos nyűgként” fogjuk fel, vagy fel sem fogjuk a súlyát a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának, addig évente nagyjából 300 milliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékot dobunk ki a kukába és szennyezzük vele a Földet.

 

Hulladék az EU-ban

2015. január 1-től kötelező lesz a papír-, fém-, műanyag- és üveghulladékok szelektív gyűjtése az Európai Unió minden tagországában az Európai Parlament és a Tanács 2008/98/EK irányelve szerint. Az uniós hulladékpolitikának való teljes körű megfelelés további 400 ezer munkahelyet hozna létre az EU-n belül, és a várakozások szerint további 42 milliárd eurónyi éves forgalmat generálna.

 

Pozitív példák

Érdekel egy szuper jó program? Gyűjtsd össze és küldd vissza a cég pénzén a csomagolást, hogy az majd terméket gyártson belőle: a folyamat az upcycling. Az üzleti modellből milliárdokat csinált a kitaláló, Tom Szaky aki  2001-ben alapította meg a TerraCycle vállalatot.  Kezdetben szerves trágyát állítottak elő folyékony gilisztaürülékből, amit azután használt üdítős palackokba töltöttek. A TerraCycle azóta a világ egyik leggyorsabban növekvő zöld vállalatává fejlődött. Az összegyűjtött hulladékot a TerraCycle ma már különböző trendi termékekké alakítja, elsőként tollakat, gyerek hátitáskát, később a mobiltelefon és laptop tartóktól kezdve a postaládáig rengeteg hasznos terméket alkottak belőlük, ezzel jelentősen csökkentve a vállalatok hulladéktermelését. Többek között a Mars, Capri Sun és Honest Kids társult a TerraCycle újrahasznosító vállalattal, hogy megfizethető és jó minőségű fogyasztási cikkeket gyártsanak a termékek csomagolóanyagainak felhasználásával. A hulladékból készülő termékek listája igen hosszú. A termékek olyan nagy amerikai áruházláncokban kaphatók, mint a Walmart vagy a legnagyobb biotermékeket árusító bolthálózat, a Whole Foods Market.

 

Tavaly a 125. évét ünnepelő Arsenal focicsapat újrahasznosított PET palackokból készült mezekkel lepte meg a focistáit. A mezt a Nike gyártotta a "Considered Design" (Megfontolt dizájn) programjának keretében. A Nike már több, különböző sport csapat számára készített mezt az új, újrahasznosításra épülő technológiával, mely mezek anyagához eddig mintegy 13 millió műanyag palackot használtak fel, ami összességében 254.000 kilogramm hulladék hasznosítását jelenti.

 

Az idén is meghirdeti az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó magyarországi akciót november 16 és 24 között. Ne maradj le!

 

Szőnyi Veronika