Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


"Megtelt a Kert"

Egy szombatra megtelt a Kert. A zaj, a szmog és az épített környezet fojtogató zsúfoltsága közepén, metróvonalak felett, villamossínek között egy közösségi kert is képes lehet a társasági élet színterévé válni…

A kert képes barátok, szimpatizánsok találkozóhelyévé válni, a természet közelségét elhozva, képes nyugalmat, békét teremteni, kikapcsolódásra és kertészkedésre lehetőséget kínálni. Itt, nálunk Budapesten is. Berlinben, Bolognában, de még az üveghegyen túl is - biztosan.

 

Október 12-én az Európai Unió HORTIS projektjének keretében a Magyar Biokultúra Szövetség valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Zöldség - és Gombatermesztési Tanszékének közös szervezésében lezajlott az első Budapesti Közösségi Kertek Napja. A szakmai és ismeretterjesztő nap helyszínéül a "Nyócker" első közösségi kertje a Grundkert szolgált.

 

Kertészkedj, ne háborúzz!

Sokan persze most másra gondolhattok, mit is lehetne háborúzás helyett csinálni még a híres felkiáltás szerint, de annak most nem sok köze van a kerthez. Miért jó kertészkedni egy metropolisz közepén? Magadtól is biztosan tudnál erre néhány választ adni. Ültess el egy virágot, locsold meg a termesztett növényeket munka vagy suli után, ahelyett, hogy felidegesíted magad azon, mi zajlik az aluljárókban, vagy, hogy arra gondolsz, hogy végigállhatod hazafelé a busz utat. Egy közösségi kert elősegíti a városi közterületek hasznosításához szükséges emberi kreativitás kibontakozását és emellett friss és egészséges élelmiszert biztosít a városi kertészkedőknek. Egy kert, a szombati rendezvény szervezői szerint is fórumot biztosíthat a tapasztalatcserére a kertészkedés iránt érdeklődőknek, a kert oldja a városban élők által oly jól ismert elszigetelődés kellemetlen érzését, a kertben lehet barátkozni, gondolkodni, kapálgatni vagy csak úgy a fűben heverészni néha. Mindannyian vágyunk erre időről időre. Egy közösségi kert gondozásában részt venni nemcsak a benne lévő növények, zöldségek ápolását jelenti, de a lelkünknek is jót tesz: felfrissülünk és boldogabbak lehetünk a közös munka és az elért eredményekben való gyönyörködés által. Márai Sándor azt írta: „alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira… Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre."

 

Mi is a HORTIS?

A HORTIS (Horticulture in Towns for Inclusion and Socialisation - Városi Közösségi  Kertészkedésért) projektnek szándéka a felnőttek élethosszig tartó tanulásának támogatása, illetve közösségi és városi kertészkedés népszerűsítésén keresztül a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem. A projekt főbb céljai a közösségi kertész oktatók új generációjának képzése, akik az oktatás végével képesek lesznek közösségi kertek alapítására és fenntartására, a helyi lakosság bevonására és szervezésére, illetve a munkanélküli felnőttek bevonása kertalapítással és fenntartással foglalkozó kurzusokba. A projektet az olaszországi Bolognai Egyetem (Dipartimento di Scienze Agrarie dell’Universitá di Bologna) koordinálja.

 

Minden nap megtelhetne a Kert!

"Megtelt a kert az egyetlen tartalommal és értelemmel, amely létének oly titkos és oly köznapi értelme. Megtelt a kert valamivel, amelyen egyszerre dolgozott a kertész és a fátyolkabogár, a szél és az eső, Isten és a méhek. Titokzatos munka volt. Éjjel és nappal szőttek és illesztgettek, kreáltak és idomítottak a kertben, hónapokon át. Most itt van, teljes érettséggel, s nincs semmi célja. Nem akar hasznos lenni. Csak lenni akar - nagy tanítás ez! Érted?" Márai Sándor

 

Szőnyi Veronika