Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.


Egy zöld óra a Földért

Manapság van világnapja az alvásnak, a múzeumoknak, az űrhajózásnak. Most szombaton, március 29-én nem napja, hanem órája lesz, méghozzá a Földnek.

Képzeljük el, hogy nincs áram. De nem egy óráig, vagy egy napig, hanem úgy egyáltalán. Félelmetesen hangzik, ugye? Azonban ha jobban belegondolunk, azt az ütemet, amit a 21. századi ember diktál, nem sokáig lehet bírni, sem az embernek, sem a Földnek. Ezért is fontos, hogy figyeljünk a bolygónkra. A Föld Órája ezt próbálja meg tudatosítani az emberekben.

 

Az első Föld Órája 2007-ben volt, azóta minden év márciusában, a hónap utolsó szombatján rendezik meg. 2014-ben ez március 29-re esik. A Föld órája a WWF kezdeményezése, amely idén az ökológiai lábnyom, illetve az energiafogyasztás csökkentésére hívja fel a figyelmet.  A magánszemélyek otthon tehetnek ennek érdekében a legtöbbet: csökkenthetik az energiafogyasztást - és így a költségeket is - például energiatakarékos izzók használatával, vagy ha lejjebb csavarják a fűtést. Egyszerű praktikák, de sokszor pont ezekre a dolgokra nem gondolunk, mert néha a kényelem fontosabb szempont. Azonban nem árt hosszú távon gondolkozni! Még több tippet találtok a következő weboldalon.

 

Az Európai Unión belül is nagyon fontos a Föld védelme és a hosszú távú környezetvédelmi megoldások megtalálása. A Föld Órája egy önkéntes akció, amelyhez a világon, azon belül Európában is nagyon sokan csatlakoztak, személyek, települések és intézmények, vállalatok egyaránt. Sok nagyvárosban is lekapcsolják a díszkivilágítást egy órára, ezért is mondhatjuk, hogy szinte elsötétülnek a városok. De pánikra semmi ok, a közvilágítást és a biztonsági berendezéseket nem kapcsolják le, ahogy a Föld Órája weboldalon is olvasható. A cél az, hogy minél többen kapcsolják le a villanyt és az elektronikai készülékeket egy órára.

 

Azonban lényeges, hogy ne azt kérdezzük magunktól, hogy mennyi energiát lehet ezzel megtakarítani! Persze, ez is fontos, de most ennek a programnak a célja leginkább az emberek figyelmének felhívása Földünk védelmére. Sajnos rengeteg felesleges energiát használunk, nagyon nagy a túlfogyasztás. Sokszor nem kapcsoljuk le a villanyt, vagy a hosszabbító ún. piros gombját, ha elmegyünk otthonról. Pedig ezek is sokat jelentenek, hiszen ahogy a mondás is tartja, sok kicsi sokra megy!

 

Végül mit jelent a Föld Órája Fővárosa? Ez egy verseny a WWF Magyarország rendezésében, ahol az az önkormányzat nyer, amelynek a legtöbb lakója csatlakozik az eseményhez, természetesen a település arányait tekintve. A versenyt tavaly Szigetszentmiklós nyerte, az idei nyertest pedig szombaton hirdetik ki. Úgyhogy érdemes regisztrálni.

 

Te is részt szeretnél venni? Nem kell mást tenned, csak képzeld el, hogy nincs áram, kapcsold le a villanyt a lakásban. Egy óra múlva, ha visszakapcsolod, rájössz, hogy milyen fontos is.  Nekünk természetes. De most kell cselekednünk, hogy később is az legyen!

 

Ne feledd! Szombat, 20:30. Készen állsz?

 

Zolnai Dóra

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.