Европейски младежки портал

Информация и възможности за млади хора в Европа

A picture
© Europeana

Култура на една ръка разстояние

Бихте искали да видите известни творби на изкуството, но нямате възможност? Сега дори не е нужно да ходите до Париж, за да видите Мона Лиза, или до Флоренция, за да се насладите на Давид. Културата никога не е била по-близо до нас!

Europeana: Изследвайте европейските културни колекции

В Europeana можете да видите не само картини и музейни експонати, но и милиони книги, филми и архивни записи, дигитализирани в цяла Европа.

Онлайн порталът стартира през 2008 г. и действа като многоезична дигитална библиотека, музей и архив.  Чрез Europeana имате бърз и лесен достъп до над 23 млн. творби и експонати от европейски библиотеки, музеи, архиви, галерии и аудиовизуални колекции от 33 страни.

 

Европейска нощ на музеите 

Ако предпочитате истински музеи, но не ви харесват цените за входен билет, може да се възползвате от Европейската нощ на музеите, когато посещенията са безплатни. Всяка година през май повече от 4 000 музея в 40 страни са отворени през цялата нощ безплатно или със специални пропуски.

 

Не можете да чакате до Европейската нощ на музеите и искате веднага да посетите някой музей? Може да отговаряте на условията за някои от многото отстъпки, които са валидни за млади хора в цяла Европа. Ако сте студент, обикновено може да купите билети на по-ниска цена като покажете студентската си карта или международно призната карта като International Student Identity Card (ISIC). Дори и да не сте студент вече, можете да използвате Европейската младежка карта European Youth Card (EYCA) за някои отстъпки.

 

Главното е, че практически няма бариери, които да спират достъпа ви до култура, без значение къде се намирате и по кое време.