Európai Ifjúsági Portál

Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A picture
© iStockphoto.com - MissHibiscus

Önkéntesmunka-lehetőségek világszerte

Vonz az önkéntes munka? Segíteni szeretnél, és szívesen látnál világot? Érdekelnek az emberek és az ismeretlen kultúrák? Az alábbiakban felsorolt webhelyeken rengeteg lehetőséget találhatsz arra, hogy önkéntes munkát végezz a világ különböző országaiban.

Önkéntesként új emberekkel és távoli kultúrákkal ismerkedhetsz meg. Ezen túlmenően számos új készséget is elsajátíthatsz, míg másokon segítesz. A külföldön végzett önkéntes munka során szerzett nemzetközi tapasztalat jó ajánlólevél: olyan karrierlehetőségeket is megnyithat előtted, melyek révén az egész világot bejárhatod!

 

Itt érdemes tájékozódni:

Eurodeska webhely olyan önkéntes állásokat kínál fiataloknak, melyek középpontjában a mobilitás, az oktatás, a kultúra stb. áll. A honlapon magyarul is kereshetsz a Téged érdeklő projektek körében.

Global Voluntary Development Association – feltétlenül látogass el a webhelyre, ha érdekel a természetvédelem és a közösségfejlesztés. A szövetség által kínált programok és projektek révén érdekes és eseménydús kalandban lehet részed, melynek során sokat tehetsz másokért és a környezetért.

Global Volunteers – a honlapon ismertetett rövid távú önkéntesmunka-lehetőségek és hosszú távra szóló projektek középpontjában az a törekvés áll, hogy javuljanak a világ legveszélyeztetettebb gyermekeinek életkörülményei.

Global Volunteer Network a honlapon a projektek széles kínálata várja az érdeklődőket. A résztvevők között van, aki árva gyerekeket gondoz Vietnamban, angolt tanít Costa Ricán, a HIV/AIDS elleni küzdelemben vesz részt Ruandában, vagy a biológiai sokféleség védelmében végez munkát a Galápagos-szigeteken.

Volunteer Action Counts a webhelyen az önkéntesek megoszthatják tapasztalataikat másokkal, és megismerkedhetnek a többi önkéntes történeteivel. A honlap az önkéntes munka fontosságára és eredményeire kívánja felhívni a figyelmet, és fórumot biztosít ahhoz, hogy az önkéntesek hangot adjanak véleményüknek, elképzeléseiknek.

World Heritage Volunteerönkéntes munka rövid futamidejű ENSZ-projektekben a világörökség részének nyilvánított helyek védelmében.

World Volunteer Web hírek, vélemények, beszámolók, hírlevelek, blogok, útmutatók, weblinkek, kiadványok, fényképek, kisfilmek és még sok más önkénteseknek. A webhely átfogó listát közöl azokról a szervezetekről, melyek a világ különböző pontjain önkéntesmunka-lehetőségeket kínálnak az érdeklődőknek.

World Wide Helpers – a honlap az alacsony költségű projektekről szolgál információkkal. Az ingyenes szolgáltatás azt hivatott elősegíteni, hogy az önkéntesek ideje, pénze és energiája közvetlenül a segítségre szorulók javát szolgálja.

WWF Youth Volunteer Programme – a World Wide Fund for Nature által működtetett globális program olyan projektekkel foglalkozik, melyek a biológiai sokféleség megőrzését és a természet védelmét célozzák Madagaszkáron, Paraguayban, Peruban, Fidzsin és Bhutánban.

 

„Közhelyszámba megy, amit mondok, de önkéntesként sokkal többek kapok, mint amennyit adok. Ennek a fajta önkéntes munkának köszönhetően jóval mélyebben meg lehet ismerni és érteni a helyi kultúrát, mint ahogy arra turistaként az embernek lehetősége nyílik. Önkéntesként együtt töltöd a napjaid a helyi emberekkel, ellátogatsz az otthonaikba, elbeszélgetsz ottani tanárokkal. Rájössz, hogy sok közös van benned és azokban az emberekben, akikkel dolgozol. A cél az, hogy az igazság útján haladva békét teremtsünk a világon.”
Joan McGuinness, aki már 10 alkalommal végzett önkéntes munkát a Globális Önkéntesek (Global Volunteers) nevű szervezet keretében