Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Науката е и за момичета!

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Момичетата все още са по-слабо представени в областите на науката, технологиите и научните изследвания в Европа, въпреки че в училище се представят не по-зле от момчетата по математика и други науки. Не пропилявайте таланта си: науката има нужда от момичета!

Тръгнете по пътя на науката, технологиите или инженерните специалности и вие, момичето, можете да направите следващото велико научно откритие. За да ви помогне да откриете вашата мечтана работа в науките, Европейската комисия стартира кампанията Науката: точно за момичета!.

 

{0>Whats your place in science?<}0{>Какво е вашето място в науката?<0}

Направете тест за да разберете в коя наука може да е твоята работа мечта. Ако искате да научите повече, вижте кога мобилната изложба на Науката: точно за момичета! ще дойде във вашата страна. Разчупете стереотипите и покажете на всички, че науката наистина е за момичета.

Като работите в науката може да подобрите живота на хората. Представете си как ще се чувствате, ако опазвате околната среда, давате храна на хората и се справяте с бедността? В науката може да използвате въображението и творчеството си, за да откриете нещо, за което никой досега не се е сетил, да задавате въпроси и да преследвате знанието.

С многообразието си от области науката може да е голяма възможност за твоето бъдеще. Научноизследователската кариера може да ви даде дори възможност да пътувате по света и да работите в международен екип.

 

New Technology - Iris Slootheer, young student in applied physics

 

Контекст

Въпреки че в Европа много жени имат научен талант и повечето от завършващите университет са жени, процентът на жените на висши позиции в европейската наука все още е много нисък. Жените много по-рядко завършват специалности в области като инженерство, производство, строителство, науки, математика и компютри. Това се случва, защото въпреки че момчетата и момичетата показват еднакъв интерес към научните предмети в училище, много момичета се отказват от науката, инженерните и технологичните специалности и се посвещават на други теми.

Публикувана на: четв, 25/04/2013 - 15:29


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!