Cale de navigare

Actualizare : 30/06/2014

work

Drepturile legate de muncă

A munci în altă țară

În calitate de cetățean european, aveți dreptul de a lucra fără permis de muncă în altă țară din UE și de a locui acolo în acest scop, dacă îndepliniți anumite condiții.

Excepție: Pentru cetățenii croați există încă restricții temporare de muncă în unele țări din UE.

Mai multe despre:

Restricții temporare de muncă în UE

Persoanele care desfăşoară activităţi independente nu au nevoie de permis de muncă în niciunul dintre statele membre. Dacă vi se solicită să prezentaţi un astfel de document, cereţi ajutor aici.

Dacă doriţi să demaraţi o afacere, reţineţi că formalităţile diferă încă de la o ţară la alta. Puteţi solicita însă sprijinul personalului punctelor unice de contact din fiecare stat membru.

A locui în altă ţară

Dacă lucrați în altă țară din UE, aveți automat dreptul de a locui acolo, împreună cu familia dumneavoastră.

Singurele condiţii pentru exercitarea acestui drept sunt legate de modul în care lucraţi - cu contract de muncă sau ca persoană care desfăşoară activităţi independente.

  • Dacă aveți un contract de muncă, puteți locui în altă țară din UE, chiar dacă lucraţi cu normă parţială sau cu contract pe perioadă determinată.
  • Dacă sunteți lucrător independent, puteți locui în altă ţară din UE, cu condiția să desfășurați activități economice în mod stabil şi continuu.

Formalităţile administrative privind șederea în străinătate variază în funcţie de durata șederii.

Dreptul la acelaşi tratament şi aceleaşi prestaţii

Ca cetăţean european care lucrează în altă ţară, atât dumneavoastră, cât şi membrii de familie, aveţi dreptul să fiţi trataţi ca şi cetăţenii ţării respective. Aceasta înseamnă că puteți beneficia de aceleași prestații ca și lucrătorii din acea țară, încă din prima zi de lucru.

Prin urmare, aveți dreptul la prestaţiile acordate cetăţenilor din ţara respectivă în baza faptului că lucrează acolo (ca angajaţi sau lucrători independenţi). Ar putea fi vorba, printre altele, de avantaje care nu sunt legate în mod direct de locul de muncă - reduceri la transport, pensii complementare, burse de studiu sau indemnizaţii de şomaj pentru copiii care îşi caută primul loc de muncă.

De asemenea, aţi putea fi eligibil pentru prestaţii nefinanciare (de exemplu, dreptul de a avea un interpret în cadrul procedurilor judiciare).

Dacă locuiți în țara în care lucrați, s-ar putea să aveți dreptul și la prestațiile acordate lucrătorilor și membrilor lor de familie în baza faptului că locuiesc acolo.

Dacă locuiți într-o țară diferită de cea în care munciți (sunteți lucrător transfrontalier), veți avea dreptul de a locui acolo, chiar dacă nu sunteți cetățean al țării respective; dacă lucrați dincolo de frontieră, se va considera că aveți mijloace suficiente pentru a vă întreține.

Caz real

Aflaţi ce drepturi aveţi în noua ţară

Rosita, din Italia, locuieşte şi lucrează în Franţa, împreună cu soţul şi cei 3 copii. Ea a solicitat reducere la transportul cu trenul, acordată în mod normal familiilor numeroase. Cererea i-a fost respinsă, pe motiv că nici ea, nici copiii ei, nu sunt francezi.

Rosita trebuie să-şi apere drepturile şi, în caz de nevoie, să contacteze serviciile de asistenţă ale UE. Toţi lucrătorii europeni cu familii numeroase (în multe ţări, aceasta înseamnă cu cel puţin 3 copii) au dreptul la reduceri pentru transportul feroviar în ţara în care lucrează, din ziua în care încep serviciul, dacă ţara respectivă acordă propriilor cetăţeni astfel de reduceri.

Vreți să rămâneţi în străinătate după ce v-aţi pierdut locul de muncă?

Dacă locuiți în străinătate și vă pierdeți locul de muncă, aveți în continuare dreptul de a locui în țara respectivă. Verificaţi condiţiile şi formalităţile.

Ajutor

Footnote

sau de cetățean al Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei sau Elveției

Retour au texte en cours.

În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția

Retour au texte en cours.

În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia

Retour au texte en cours.

În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția

Retour au texte en cours.