Navigációs útvonal

Frissítve : 20/04/2016

work

Munkavállalási engedélyek

Az EU-országok állampolgárainak alapesetben nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk ahhoz, hogy az Európai Unió tagországainak valamelyikében munkát vállaljanak.

Az Európai Unióban az önfoglalkoztatóknak semmilyen esetben sem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük.

Egyes uniós országok állampolgárainak azonban munkavállalási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy bizonyos uniós országokban alkalmazottként helyezkedhessenek el.

Ez kizárólag a következő esetekben fordul elő:

 • horvát állampolgárok munkavállalása egyes uniós országokban,
 • egyes uniós országok állampolgárainak elhelyezkedése Horvátországban.

Liechtenstein kvótákat határoz meg, így korlátozza azoknak a külföldi állampolgároknak a számát, akik a területén tartózkodhatnak és munkát vállalhatnak. A kvótarendszer az EU összes tagországának, valamint Norvégiának és Izlandnak az állampolgáraira is vonatkozik.

Horvátország állampolgárai

Egyes uniós országok átmeneti intézkedésekkel 2020. június 30-ig korlátozhatják területükön a horvát állampolgárok munkavállalását.

A legtöbb EU-ország feloldotta ezeket a korlátozásokat. Az alábbi országok esetében azonban továbbra is előfordulhat, hogy a horvát állampolgároknak munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk:

 • Ausztria Deutsch
 • Egyesült Királyság English
 • Hollandia Nederlands
 • Málta English
 • Szlovénia Slovenščina

Munkavállalás Horvátországban

Horvátország átmeneti ideig korlátozhatja területén más uniós országok állampolgárainak alkalmazottként történő elhelyezkedését. Ennélfogva előfordulhat, hogy az alábbi országok állampolgárainak Horvátországban munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk:

 • Ausztria
 • Egyesült Királyság
 • Hollandia
 • Málta
 • Szlovénia

Munkavállalás Svájcban

A legtöbb uniós polgárnak nincs szüksége munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy Svájcban dolgozhasson. Korlátozások kizárólag a bolgár, a horvát és a román állampolgárokra vonatkozóan vannak érvényben az országban - nekik munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk, ha Svájcban kívánnak elhelyezkedni. További információk az uniós polgárok svájci munkavállalásával français Deutsch italiano English kapcsolatban.

Az EU és Svájc közötti, a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodás értelmében a svájci állampolgárok jogosultak arra, hogy az EU területére költözzenek, és ott munkát vállaljanak. Ez alól kivételt képez Horvátország, ahol a svájci állampolgárok munkavállalására bizonyos korlátozások vonatkoznak.

További információk

Ha Ön olyan országban szeretne elhelyezkedni, ahol még mindig korlátozások vannak érvényben, kiutazás előtt érdemes tájékozódnia a vonatkozó eljárásokról.

Azt tanácsoljuk, vegye fel a kapcsolatot a célország állami foglalkoztatási szolgálatának munkatársaival,

vagy az európai munkaügyi tanácsadók valamelyikével.

Konkrét eset

Csak akkor utazzon külföldre munkát vállalni, ha biztos abban, hogy megkapja a munkavállalási engedélyt

Marko horvát állampolgár. A férfi állásajánlatot kapott Bécsből, melyet elfogadott, és azonnal ki is utazott Ausztriába. Mivel azonban nem kapott az országban munkavállalási engedélyt, vissza kellett térnie Horvátországba.

Ha Ön horvát állampolgár, kiutazás előtt feltétlenül nézzen utána, be kell-e szereznie munkavállalási engedélyt abban az országban, ahol el akar helyezkedni. Ha a célországban a munkavállalást engedélyhez kötik, fennáll a lehetősége annak, hogy kérelmét elutasítják.

Külföldi kiküldetés

A munkavállalók kiküldetésére vonatkozóan nincsenek érvényben korlátozások. Ezalól egyetlen kivétel van: Ausztria bizonyos ágazatokban ideiglenes korlátozásokat alkalmaz a horvát munkavállalók cégek általi kiküldetésére, de az önfoglalkoztatókra ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

EU-jogszabályok
 • A külföldi munkavállalásra vonatkozó ideiglenes korlátozások (munkavállalási engedélyek) English
Nyilvános konzultációk
  Külföldön szeretne dolgozni?
  Válogasson állásajánlat között!
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  illetve az izlandi, a liechtensteini és a norvég állampolgároknak

  Retour au texte en cours.

  Ebben az esetben: a 28 uniós tagállam + Izland, Liechtenstein és Norvégia

  Retour au texte en cours.