Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
  
	Megosztás Twitteren!
  
	Megosztás Google-n!
  
	Megosztás LinkedIn-en!

Munkavállalás külföldön

Frissítve : 01/04/2014

Munkavállalási engedélyek

Az Európai Unióban az önfoglalkoztatottaknak soha nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk.

Egyes uniós országok állampolgárainak azonban munkavállalási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy bizonyos uniós országokban alkalmazottként munkát vállalhassanak.

Liechtenstein kvótákat határoz meg, így korlátozza azoknak a külföldi állampolgároknak a számát, akik a területén tartózkodhatnak és munkát vállalhatnak. A kvótarendszer az EU összes tagországának, valamint Norvégiának és Izlandnak az állampolgáraira is vonatkozik.

Ha Ön olyan országban kíván munkát keresni, ahol még mindig korlátozzák a külföldi állampolgárok munkavállalását, feltétlenül érdemes tájékozódnia a munkavállalási engedély beszerzésére vonatkozó eljárásokról.

Azt tanácsoljuk, vegye fel a kapcsolatot a célország állami foglalkoztatási szolgálatának munkatársaival.

Ha további információkra van szüksége, forduljon az európai munkaügyi tanácsadók valamelyikéhez.

Horvátország állampolgárai

Előfordulhat, hogy egyes uniós országok átmeneti intézkedésekkel 2020. június 30-ig korlátozzák területükön a horvát állampolgárok munkavállalását.

Ha ezekben az országokban kíván alkalmazottként elhelyezkedni, munkavállalási engedélyre lesz szüksége:

     

Ausztria

Görögország

Olaszország

Belgium

Hollandia

Spanyolország

Ciprus

Luxemburg

Szlovénia

Egyesült Királysága

Málta

 

Franciaország

Németország

 

Felhívjuk figyelmét, hogy ez az információ legutóbb 2013. augusztus 14-én frissült. Elképzelhető, hogy azóta más országok is bevezettek hasonló korlátozásokat.

Munkavállalás Horvátországban

Horvátországban az uniós polgárok alkalmazottként való elhelyezkedésének jogát átmeneti rendelkezések korlátozhatják. Ha Ön az alábbi országok valamelyikének állampolgára, előfordulhat, hogy munkavállalási engedélyre van szüksége:

     

Ausztria

Görögország

Olaszország

Belgium

Hollandia

Spanyolország

Ciprus

Luxemburg

Szlovénia

Egyesült Királysága

Málta

 

Franciaország

Németország

 

Munkavállalás Svájcban

2014 május 31-ig valamennyi uniós állampolgárnak munkavállalási engedélyre van szüksége ahhoz, hogy Svájcban dolgozhasson. Előfordulhat, hogy ez a korlátozás a román és a bolgár állampolgárok számára 2019. május 31-ig marad érvényben.

Ha Ön olyan országban szeretne elhelyezkedni, ahol még mindig korlátozások vannak érvényben, kiutazás előtt érdemes tájékozódnia a vonatkozó eljárásokról. Azt tanácsoljuk, vegye fel a kapcsolatot a célország állami foglalkoztatási szolgálatának munkatársaival.

Ha további segítségre van szüksége, forduljon az európai munkaügyi tanácsadók valamelyikéhez.

Konkrét eset

Csak akkor utazzon külföldre munkát vállalni, ha biztos abban, hogy megkapja a munkavállalási engedélyt

Marko horvát állampolgár. A férfi állásajánlatot kapott Bécsből, melyet elfogadott, és azonnal ki is utazott Ausztriába. Mivel azonban nem kapott az országban munkavállalási engedélyt, vissza kellett térnie Horvátországba.

Ha Ön horvát állampolgár, kiutazás előtt feltétlenül nézzen utána, be kell-e szereznie munkavállalási engedélyt abban az országban, ahol el akar helyezkedni. Ha a célországban a munkavállalást engedélyhez kötik, fennáll a lehetősége annak, hogy kérelmét elutasítják.

Külföldi kiküldetés

A kiküldetésre vonatkozóan sem az alkalmazottak, sem az önfoglalkoztatók esetében nincsenek korlátozások.

Kivétel: Németország és Ausztria bizonyos ágazatokban ideiglenes korlátozásokat alkalmaz a horvát munkavállalók cégek általi kiküldetésével kapcsolatban, de az önfoglalkoztatókra ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

További segítségre van szüksége?