Navigointipolku

Päivitetty : 05/12/2014

work

Työluvat

EU-kansalaiset eivät yleensä tarvitse työlupaa työskennelläkseen toisessa EU-maassa.

Itsenäiset ammatinharjoittajat eivät milloinkaan tarvitse työlupaa EU:n alueella.

Eräiden EU-maiden kansalaiset tarvitsevat kuitenkin edelleen tiettyihin EU-maihin työluvan työntekoa varten. Tämä koskee pääasiassa

  • Kroatian kansalaisia joissakin EU-maissa
  • joidenkin EU-maiden kansalaisia Kroatiassa.

Liechtenstein on määritellyt kiintiöt, joilla rajoitetaan maahan asumaan ja työskentelemään muuttavien henkilöiden määrää. Kiintiöjärjestelmää sovelletaan kaikkien EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaisiin.

Kroatian kansalaiset

Oikeuttasi työskennellä toisen palveluksessa toisessa EU-maassa saatetaan rajoittaa siirtymäjärjestelyin 30.6.2020 saakka.

Näissä maissa työskentelyyn tarvitaan työlupa.

     

Itävalta

Kreikka

Slovenia

Belgia

Italia

Espanja

Kypros

Luxemburg

Yhdistynyt kuningaskunta

Ranska

Malta

 

Saksa

Alankomaat

 

 

Lisätietoa työluvista näissä maissa

Valitse:

Työskentely Kroatiassa

Oikeuttasi työskennellä toisen palveluksessa Kroatiassa saatetaan rajoittaa siirtymäjärjestelyin. Tarvitset mahdollisesti työluvan, jos olet jostakin seuraavista maista:

     

Itävalta

Kreikka

Slovenia

Belgia

Italia

Espanja

Kypros

Luxemburg

Yhdistynyt kuningaskunta

Ranska

Malta

 

Saksa

Alankomaat

 

Työskentely Sveitsissä

Useimmat EU-kansalaiset eivät tarvitse työlupaa Sveitsissä työskentelyä varten. Ainoastaan Bulgarian, Kroatian ja Romanian kansalaisiin sovelletaan rajoituksia, ja he tarvitsevat työluvan. Lisätietoa EU-kansalaisten oikeudesta työskennellä Sveitsissä.

Henkilöiden vapaasta liikkuvuudesta EU:n ja Sveitsin välillä tehdyn sopimuksen mukaan Sveitsin kansalaiset voivat vapaasti asua ja työskennellä EU:ssa. Ainoastaan heidän työskentelyään Kroatiassa koskevat eräät rajoitukset.

Lisätietoa

Ennen kuin yrität päästä töihin maahan, jossa rajoitukset ovat vielä käytössä, sinun kannattaa ottaa selvää tarvittavista menettelyistä.

Ota yhteyttä suunnittelemasi työskentelymaan työvoimaviranomaiseen

tai eurooppalaiseen työvoimaneuvojaan saadaksesi lisätietoa.

Esimerkkitapaus

Huolehdi työluvan hankkimisesta ennen ulkomaille muuttoa

Kroatialainen Marko hyväksyy Wienistä tulleen työtarjouksen ja muuttaa välittömästi Itävaltaan. Hän ei kuitenkaan saa työlupaa, joten hänen on palattava Kroatiaan.

Kroatiasta kotoisin olevien kannattaa ottaa selvää työlupa-asioista jo ennen kuin toiseen maahan muuttamista. Jos työlupa tarvitaan, on syytä muistaa, että sitä koskeva hakemus saatetaan myös hylätä.

Komennustyö ulkomailla

Ulkomaankomennukselle lähetettyjä toisen palveluksessa olevia henkilöitä rajoitukset eivät koske - lukuun ottamatta kahta poikkeusta: Saksassa ja Itävallassa rajoitetaan väliaikaisesti Kroatiasta kotoisin olevien tiettyjen alojen työntekijöiden ulkomaankomennuksia, mutta rajoitukset eivät koske itsenäisiä ammatinharjoittajia.

Apua ja neuvoja

Footnote

tai Islannin, Liechtensteinin tai Norjan kansalainen

Retour au texte en cours.

Tässä tapauksessa EU:n 28 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

Retour au texte en cours.