Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
  
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
  
	Διαδώστε το στο google+
  
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Εργασία στο εξωτερικό

Επικαιροποίηση : 01/04/2014

Άδεια εργασίας

Δεν απαιτείται άδεια εργασίας για αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ.

Ωστόσο, υπήκοοι ορισμένων χωρών της ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια για να εργαστούν ως μισθωτοί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Το Λιχτενστάιν επιβάλλει ποσοστώσεις που περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν εκεί. Αυτό το σύστημα ποσοστώσεων εφαρμόζεται σε υπηκόους των χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Αν σχεδιάζετε να αναζητήσετε εργασία σε χώρα η οποία εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας της, θα πρέπει να μάθετε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας εργασίας.

Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με την δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της χώρας στην οποία πηγαίνετε.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν σύμβουλο EURES.

Υπήκοοι Κροατίας

Το δικαίωμα να εργασθείτε ως μισθωτός σε μια άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να περιοριστεί βάσει μεταβατικών διατάξεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Θα χρειαστείτε άδεια εργασίας για να εργασθείτε σ' αυτές τις χώρες:

     

Αυστρία

Ηνωμένο Βασίλειο

Λουξεμβούργο

Βέλγιο

Ισπανία

Μάλτα

Γαλλία

Ιταλία

Σλοβενία

Γερμανία

Κάτω Χώρες

 

Ελλάδα

Κύπρος

 

Οι πληροφορίες θα αρχίσουν να ισχύουν στις 14.8.2013, ενδεχομένως όμως να υπάρξουν αλλαγές, καθώς ανάλογοι περιορισμοί μπορεί να επιβληθούν και από άλλες χώρες.

Απασχόληση στην Κροατία

Το δικαίωμά σας να εργαστείτε ως μισθωτός στην Κροατία μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς βάσει μεταβατικών διατάξεων. Ενδέχεται να χρειαστείτε άδεια εργασίας, αν είστε υπήκοος μιας από τις ακόλουθες χώρες:

     

Αυστρία

Ηνωμένο Βασίλειο

Λουξεμβούργο

Βέλγιο

Ισπανία

Μάλτα

Γαλλία

Ιταλία

Σλοβενία

Γερμανία

Κάτω Χώρες

 

Ελλάδα

Κύπρος

 

Απασχόληση στην Ελβετία

Όλοι οι υπήκοοι των κρατών μελών της ΕΕ χρειάζονται άδεια για να εργαστούν στην Ελβετία. Ο περιορισμός αυτός παύει να ισχύει την 31η Μαΐου 2014. Ωστόσο, για τους υπηκόους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι την 31η Μαΐου 2019.

Προτού επιδιώξετε να εργαστείτε σε μια χώρα που επιβάλλει περιορισμούς, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις ισχύουσες διαδικασίες. Επικοινωνήστε με την δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε.

Αν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES.

Μια αληθινή ιστορία

Προτού μετακομίσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι θα σας χορηγηθεί άδεια εργασίας

Ο Μάρκο από την Κροατία αποδέχθηκε προσφορά εργασίας στη Βιέννη και μετακόμισε αμέσως στην Αυστρία. Δεν μπόρεσε όμως να πάρει άδεια εργασίας και πρέπει να επιστρέψει στην Κροατία.

Αν προέρχεστε από την Κροατία, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν χρειάζεστε άδεια εργασίας προτού μετακομίσετε σε μια νέα χώρα για να εργαστείτε. Αν χρειάζεστε άδεια, έχετε υπόψη σας ότι η αίτηση για την έκδοσή της μπορεί να απορριφθεί.

Απόσπαση στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αποσπασμένους εργαζομένους, μισθωτούς ή αυτοαπασχολουμένους.

Εξαίρεση: Η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόζουν προσωρινούς περιορισμούς στην απόσπαση Κροατών εργαζομένων από εταιρείες ορισμένων τομέων, αλλά όχι σε αυτοαπασχολούμενα άτομα.

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;