Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 06/10/2016

work

Άδεια εργασίας

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, δεν χρειάζεστε κατά κανόνα άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε μια χώρα της ΕΕ.

Δεν απαιτείται άδεια εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας για να εργαστούν ως μισθωτοί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Αυτό αφορά κυρίως:

 • τους πολίτες της Κροατίας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
 • ορισμένους πολίτες της ΕΕ στην Κροατία.

Το Λιχτενστάιν επιβάλλει ποσοστώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν στη χώρα αυτή. Αυτό το σύστημα ποσοστώσεων ισχύει για τους υπηκόους όλων των χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Υπήκοοι Κροατίας

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειάζεστε άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε μια από τις εξής χώρες:

 • Αυστρία Deutsch
 • Μάλτα English
 • Κάτω Χώρες Nederlands
 • Σλοβενία Slovenščina
 • Ηνωμένο Βασίλειο English

Εργασία στην Κροατία

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός στην Κροατία μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις. Μπορεί να χρειάζεστε άδεια εργασίας, αν προέρχεστε από μία από τις ακόλουθες χώρες:

 • Αυστρία
 • Μάλτα
 • Κάτω Χώρες
 • Σλοβενία
 • Ηνωμένο Βασίλειο

Εργασία στην Ελβετία

Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται άδεια για να εργαστούν στην Ελβετία. Περιορισμοί ισχύουν μόνον για τους Κροάτες υπήκοους που εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας. Μάθετε περισσότερα για την εργασία υπηκόων χωρών της ΕΕ στην Ελβετία français Deutsch italiano English.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι Ελβετοί υπήκοοι είναι ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Προτού αποφασίσετε να εργαστείτε σε χώρα που επιβάλλει περιορισμούς, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις ισχύουσες διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον δημόσιο φορέα απασχόλησης της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε ή με έναν σύμβουλο EURES.

Μια αληθινή ιστορία

Προτού αναχωρήσετε για το εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι θα σας χορηγηθεί η άδεια εργασίας

Ο Μάρκο από την Κροατία αποδέχθηκε προσφορά εργασίας από τη Βιέννη και μετακόμισε αμέσως στην Αυστρία. Δεν μπόρεσε όμως να λάβει άδεια εργασίας και τώρα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην Κροατία.

Αν προέρχεστε από την Κροατία, προτού μετακομίσετε σε άλλη χώρα για να εργαστείτε, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν χρειάζεστε άδεια εργασίας. Αν όντως χρειάζεστε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η αίτηση χορήγησής της μπορεί να απορριφθεί.

Απόσπαση στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αποσπασμένους υπαλλήλους - με μία εξαίρεση: η Αυστρία εφαρμόζει προσωρινούς περιορισμούς για τους Κροάτες αποσπασμένους υπαλλήλους εταιρειών ορισμένων κλάδων, όχι όμως και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Νομοθεσία της ΕΕ
 • Προσωρινοί περιορισμοί του δικαιώματος εργασίας στο εξωτερικό English
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

ή υπήκοος της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν ή της Νορβηγίας

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω, στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.