Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 20/04/2016

work

Άδεια εργασίας

Ως υπήκοος της ΕΕ δεν χρειάζεστε κατά κανόνα άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε χώρα της ΕΕ.

Δεν απαιτείται άδεια εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους στην ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια εργασίας για να εργαστούν ως μισθωτοί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Αυτό αφορά μόνο:

 • τους πολίτες της Κροατίας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
 • ορισμένους πολίτες της ΕΕ στην Κροατία.

Το Λιχτενστάιν επιβάλλει ποσοστώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν εκεί. Αυτό το σύστημα ποσοστώσεων ισχύει για τους υπηκόους όλων των χωρών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Υπήκοοι Κροατίας

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει τέτοιου είδους περιορισμούς. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειάζεστε ακόμα άδεια εργασίας για να εργαστείτε στις παρακάτω χώρες:

 • Αυστρία Deutsch
 • Ηνωμένο Βασίλειο English
 • Κάτω Χώρες Nederlands
 • Μάλτα English
 • Σλοβενία Slovenščina

Για να εργαστείτε στην Κροατία

Το δικαίωμά σας να εργασθείτε ως μισθωτός στην Κροατία μπορεί να περιορίζεται από μεταβατικές διατάξεις. Μπορεί να χρειάζεστε άδεια εργασίας, αν προέρχεστε από μία από τις παρακάτω χώρες:

 • Αυστρία
 • Ηνωμένο Βασίλειο
 • Κάτω Χώρες
 • Μάλτα
 • Σλοβενία

Για να εργαστείτε στην Ελβετία

Οι υπήκοοι των περισσοτέρων χωρών  της ΕΕ δεν χρειάζονται άδεια εργασίας στην Ελβετία. Μόνο οι υπήκοοι της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας  χρειάζονται άδειας εργασίας. Μάθετε περισσότερα για την εργασία υπηκόων χωρών της ΕΕ στην Ελβετία français Deutsch italiano English .

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι Ελβετοί υπήκοοι είναι ελεύθεροι να διαμένουν και να εργάζονται στην ΕΕ, με ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά την απασχόλησή τους στην Κροατία.

Περισσότερες πληροφορίες

Προτού αποφασίσετε να εργαστείτε σε χώρα που επιβάλλει περιορισμούς, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις ισχύουσες διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον δημόσιο φορέα απασχόλησης της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε

ή έναν σύμβουλο EURES .

Μια αληθινή ιστορία

Προτού μετακομίσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι θα σας χορηγηθεί η άδεια εργασίας

Ο Μάρκο από την Κροατία αποδέχθηκε προσφορά εργασίας από τη Βιέννη και μετακόμισε αμέσως στην Αυστρία. Δεν μπόρεσε όμως να λάβει άδεια εργασίας και τώρα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην Κροατία.

Αν προέρχεστε από την Κροατία, προτού μετακομίσετε σε άλλη χώρα για να εργαστείτε, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν χρειάζεστε άδεια εργασίας. Αν όντως χρειάζεστε, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η αίτηση για την έκδοσή της μπορεί να απορριφθεί.

Απόσπαση στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αποσπασμένους υπαλλήλους - με μία εξαίρεση: η Αυστρία εφαρμόζει προσωρινούς περιορισμούς για τους Κροάτες αποσπασμένους υπαλλήλους εταιρειών  ορισμένων κλάδων, όχι όμως και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Νομοθεσία της ΕΕ
 • Προσωρινοί περιορισμοί του δικαιώματος εργασίας στο εξωτερικό English
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

ή υπήκοος της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν ή της Νορβηγίας

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.