Navigacijska pot

Posodobitev : 18/08/2016

Pogosta vprašanja - Delovna dovoljenja

 • Sem hrvaški državljan in želim delati v svobodnem poklicu v Franciji. Francoski organi trdijo, da za to potrebujem delovno dovoljenje. Ali to drži?

  NE – Začasne omejitve, ki veljajo za Hrvate v večini držav EU, zadevajo samo redno zaposlitev. Če boste v Franciji delali kot samozaposleni, ne potrebujete delovnega dovoljenja.

 • Avstrijskemu delodajalcu sem se pritožil, da moji delovni pogoji kršijo avstrijsko delovno zakonodajo, vendar me je zavrnil, da za hrvaške delavce veljajo druga pravila. Ali je to res?

  NE – nikakor. Za hrvaške delavce na avstrijskem trgu delovne sile veljajo začasne omejitve, vendar to ne vpliva na pravice, ki jih imajo kot državljani EU, vključno s pravico, da jih obravnavajo enako kot avstrijske delavce.

  Če bo vaš delodajalec vztrajal pri svojem stališču, ga prijavite avstrijskemu inšpektoratu za delo.

 • Sem hrvaški državljan in želim prenesti nadomestilo za brezposelnost iz Hrvaške v Avstrijo, kjer nameravam poiskati delo. Je to mogoče?

  Do 30. junija 2020 so vaše možnosti za zaposlitev v Avstriji omejene. To lahko vpliva tudi na možnosti za prenos nadomestila za brezposelnost v Avstrijo. Omejitve se lahko hitro spremenijo, zato se obrnite na evropskega zaposlitvenega svetovalca v Avstriji, ki vam bo dal točnejše informacije.

Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje

Pomoč in svetovanje