Kruimelpad

Bijgewerkt : 18/08/2016

Veelgestelde vragen - Werkvergunningen

 • Ik ben een Kroaat en ik wil graag als freelancer in Frankrijk gaan werken. De Franse autoriteiten zeggen dat ik een werkvergunning nodig heb. Klopt dat?

  NEE, de tijdelijke beperkingen voor Kroaten in de meeste EU-landen gelden alleen bij werken in loondienst. Als u als zelfstandige gaat werken, heeft u geen werkvergunning nodig.

 • Toen ik laatst een klacht wilde indienen over werkomstandigheden die volgens mij op grond van de Oostenrijkse wet illegaal waren, zei mijn Oostenrijkse werkgever dat er andere regels gelden voor werknemers uit Kroatië. Klopt dat?

  NEE, zeker niet. Er gelden tijdelijke beperkingen voor de toegang tot de Oostenrijkse arbeidsmarkt, maar die doen geen afbreuk aan uw rechten als EU-burger, waaronder het recht om precies hetzelfde behandeld te worden als werknemers uit het land zelf.

  Als uw werkgever u zo blijft behandelen, moet u aangifte doen bij de Oostenrijkse arbeidsinspectie.

 • Ik ben een Kroaat en ik wil mijn Kroatische werkloosheidsuitkering graag in Oostenrijk ontvangen, zodat ik daar een baan kan zoeken. Kan dat?

  Tot 30 juni 2020 is het mogelijk dat u niet aan de slag kunt op de Oostenrijkse arbeidsmarkt. In dat geval kunt u ook uw uitkering niet daar ontvangen. Dergelijke beperkingen kunnen altijd veranderen, dus u kunt het beste contact opnemen met een Oostenrijkse Europese werkgelegenheidsadviseur om de meest recente informatie te krijgen.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies

Vraag hulp of advies