Cale de navigare

Actualizare : 10/05/2016

work

Detaşarea în străinătate pe o perioadă scurtă (maxim 2 ani)

Puteți merge să lucrați în altă țară din UE pe o perioadă scurtă (maxim 2 ani) și să rămâneți în continuare asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine; în această situație, veți fi considerat lucrător detașat.

Puteți fi angajat detașat de angajator sau persoană care desfășoară activități independente.

Normele privind detașarea au fost elaborate pentru a vă facilita situația dacă doriți să lucrați în străinătate pe o perioadă limitată de timp:

 • Nu veți avea nevoie de permis de muncă , cu excepția cazului în care sunteți cetățean croat și ați fost detașat în Austria, țări care aplică unele restricții în anumite sectoare de activitate.
 • Nu va trebui să obțineți recunoașterea calificărilor profesionale; totuși, pentru anumite profesii, s-ar putea să fie nevoie să prezentați o declarație scrisă .
 • Veți plăti în continuare contribuții către autoritățile din țara de origine.
 • Veți beneficia de asigurare în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine .
 • În țara gazdă veți fi totuși supus normelor locale, ceea ce înseamnă, de exemplu, că vi s-ar putea cere să plătiți pentru servicii care acasă sunt furnizate gratuit: informați-vă cu privire la diversele sisteme de securitate socială din UE.
 • În momentul în care vă pensionați, nu veți mai avea de-a face cu instituții de securitate socială din țări diferite - instituțiile din țara gazdă nu vor fi implicate.

Normele UE vă garantează că beneficiați în continuare de asigurare în cadrul sistemului de securitate din țara de origine, dar nu există acte legislative aplicabile la nivel european care să stabilească ce ţară vă impozitează veniturile pe durata detașării. Domeniul este reglementat de legislaţiile naţionale şi de o serie de acorduri fiscale bilaterale, dar acestea diferă considerabil şi nu acoperă toate situaţiile posibile.

Rămâneţi afiliat la sistemul de securitate socială din ţara de origine

Dacă doriți să rămâneți afiliat la sistemul de securitate socială din țara de origine, veți avea nevoie de formularul A1 ( fostul formular E 101) Acesta vă atestă, dumneavoastră şi membrilor de familie pe care îi aveţi în întreţinere, continuitatea afilierii la sistemul de asigurări sociale din ţara de origine timp de maxim 2 ani.

 • Dacă sunteți angajat, asigurați-vă că angajatorul vă pune la dispoziție formularul A1.
 • Dacă sunteți lucrător independent, cereți formularul A1 de la instituția de securitate socială la care sunteți afiliat în țara de origine. Pentru a obţine formularul A1, trebuie să dovediţi că activităţile pe care doriţi să le desfăşuraţi în străinătate sunt „similare" cu cele desfăşurate în ţara de origine. Cum puteți face acest lucru? Consultați ghidul UE privind normele aplicabile detașărilor .

Pe durata șederii în străinătate, trebuie să fiți în măsură să le prezentați autorităților, în orice moment, formularul A1. Dacă nu îl puteţi prezenta, s-ar putea să trebuiască să plătiţi contribuţii la sistemul din ţara gazdă. Pe de altă parte, dacă aveți un formular A1 valabil, autorităţile ţării gazdă sunt obligate să îl recunoască.

Caz real

Ţara gazdă este obligată să recunoască formularele A1 valabile

Alan desfăşoară activităţi independente în sectorul construcţiilor în Cehia şi s-a autodetaşat de curând în Irlanda. La o verificare de rutină a actelor muncitorilor de pe șantier, inspectorii irlandezi au declarat că formularul A1 (fostul formular E 101) prezentat de Alan nu este valabil. În consecință, el ar fi urmat să-și achite contribuțiile sociale în Irlanda.

Potrivit legislaţiei europene, autorităţile irlandeze nu sunt în măsură să stabilească validitatea documentelor legate de detaşarea lui Alan. Doar ţara de origine (ţara în care lucrează în mod normal) poate declara un formular invalid. Odată clarificat acest lucru, autorităţile irlandeze au renunţat la decizia de a-l obliga pe Alan să-şi achite contribuţiile sociale în Irlanda.

Declaraţia în avans

Legislaţia a numeroase ţări prevede că lucrătorii care intenţionează să se detaşeze trebuie să completeze o declaraţie în avans, prin care să informeze viitoarea ţară gazdă cu privire la intenţia lor. Dacă sunteți angajat, cel care trebuie să se ocupe de acest aspect este angajatorul.

Pentru detalii, adresați-vă biroului de legătură pentru lucrători detașați sau punctului unic de contact din țara în care doriți să lucrați.

Detaşări pe perioade de peste 2 ani

Dacă ştiţi de la început că veţi lucra în străinătate timp de peste 2 ani, puteţi solicita o scutire de la aplicarea legislaţiei în domeniu, ceea ce v-ar permite să rămâneţi asigurat în cadrul sistemului de securitate socială din ţara de origine pe toată durata detaşării.

Scutirile diferă de la caz la caz. Acestea necesită acordul autorităţilor din ambele ţări şi sunt valabile pe o perioadă dată.

În absența scutirilor, puteţi rămâne afiliat la sistemul de securitate socială din ţara de origine timp de maxim 2 ani. Dacă depăşiţi această perioadă, puteți lucra în continuare în străinătate, dar va trebui să vă transferaţi în sistemul ţării gazdă, plătind acolo contribuţiile sociale aferente.

Puteţi decide, în schimb, să faceţi o pauză de cel puţin 2 luni, ceea ce v-ar scuti de obligaţia de a schimba sistemul.

Excepţie: Dacă nu aţi finalizat proiectul la care lucraţi în termenul specificat în formularul A1 din cauza unor situaţii neprevăzute (boală, condiţii meteorologice nefavorabile, livrări întârziate etc.), puteţi solicita (personal sau prin angajatorul dumneavoastră) o prelungire a perioadei iniţiale de detaşare până la finalizarea proiectului. În acest caz, nu mai este nevoie de pauza de 2 luni menţionată mai sus.

Rămâne însă valabilă limita de 2 ani în care vă puteţi menţine afilierea la sistemul din ţara de origine, în condiţiile în care lucraţi în ţara gazdă.

Pentru a obţine o prelungire, trebuie să vă adresaţi autorității care v-a eliberat formularul A1, înainte de expirarea perioadei iniţiale de detaşare.

Recunoaşterea calificărilor profesionale

Nu este nevoie să solicitaţi recunoaşterea calificărilor profesionale când lucraţi doar temporar în altă ţară din UE. Unele ţări gazdă vă vor cere însă să completaţi o declaraţie scrisă (pe hârtie sau în format electronic) înainte de a practica o profesie reglementată.

Obligaţiile angajatorului

Dacă sunteți salariat, angajatorul dumneavoastră este obligat să respecte, pe toată durata detașării, normele de bază în materie de protecție a salariaților valabile în țara gazdă, inclusiv cele referitoare la:

 • salariul minim (salariul dumneavoastră nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din ţara respectivă)
 • perioadele maxime de lucru şi perioadele minime de odihnă
 • orele de lucru (nu trebuie să depăşiţi un cuantum predefinit)
 • durata minimă a concediului anual plătit (aveţi dreptul la concediu de odihnă)
 • sănătate şi securitate în muncă
 • condiţiile de angajare pentru tineri şi femei însărcinate
 • regulile care interzic munca copiilor.

Caz real

Lucrătorii detaşaţi în altă ţară au aceleaşi drepturi ca şi colegii din ţara respectivă

Andrea lucrează pentru o firmă germană de curăţenie şi câştigă 6,50 euro pe oră. Când a fost detaşată la Strasbourg (Franţa), a continuat să lucreze pentru aceeaşi sumă. La un moment dat, colegii i-au spus că ar trebui să câştige cel puţin 8,82 euro pe oră, întrucât acesta este salariul minim în Franţa.

Angajatorul Andreei va fi obligat să-i mărească salariul la cel puţin 8,82 euro pe oră, atâta timp cât ea lucrează în Franţa. Mai mult, va trebui să-i respecte toate drepturile care i se cuvin pe durata detaşării în această ţară.

Pentru a afla care sunt drepturile de care beneficiați pe durata detașării, contactați biroul de legătură pentru lucrători detașați din țara gazdă.

Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Vă interesează un loc de muncă în străinătate?
  Începeți căutarea aici: de posture vacante
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere

  Solicitați sprijin și consiliere

  În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția

  Retour au texte en cours.