Cale de navigare

Actualizare : 03/02/2017

Lucrători detașați

Angajatorul vă poate detașa în altă țară din UE pentru misiuni cu caracter temporar, cu o durată de maximum 2 ani.

În calitate de lucrător detașat pe o perioadă scurtă, veți beneficia de drepturi și privilegii speciale, de natură să vă faciliteze misiunea:

 • nu veți avea nevoie de permis de muncă - fac excepție lucrătorii croați detașați în Austria, în anumite sectoare de activitate
 • veți plăti în continuare contribuții la fondul de securitate socială către autoritățile din țara dumneavoastră de origine
 • veți beneficia de asigurare în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine
 • nu veți fi nevoit să solicitați recunoașterea calificărilor profesionale - însă, pentru unele profesii, vi se poate cere să dați o declarație scrisă: aflați mai multe despre recunoașterea calificărilor profesionale
 • când vă veți pensiona, nu va trebui să vă adresați caselor de pensii din toate țările în care ați lucrat - cele din țara gazdă nu vor fi implicate.

Normele UE vă garantează că puteți rămâne asigurat în cadrul sistemului de securitate socială din țara de origine. Însă, din punct de vedere fiscal, nu există norme valabile la nivel european care să stabilească țara în care vă vor fi impozitate veniturile obținute pe durata detașării. Acest lucru poate fi stabilit fie de normele naționale, fie de acordurile fiscale între țările UE. Aflați mai multe despre impozitul pe venit.

Condiții de muncă

Angajatorul trebuie să se asigure că veți beneficia de aceleași condiții de muncă și de angajare ca lucrătorii din țara gazdă, inclusiv în ceea ce privește:

 • salariul minim (salariul dumneavoastră nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din țara respectivă)
 • perioadele maxime de lucru și perioadele minime de odihnă
 • timpul de lucru (nu trebuie să depășiți un anumit număr de ore)
 • durata minimă a concediului anual plătit (aveți dreptul la concediu)
 • sănătatea și siguranța la locul de muncă
 • condițiile de angajare pentru tineri și femei însărcinate
 • regulile care interzic munca copiilor.

Caz real

Lucrătorii detașați în altă țară au aceleași drepturi ca lucrătorii din țara respectivă

Andrea lucrează pentru o firmă germană de curățenie și câștigă 8,50 euro pe oră. Când a fost detașată la Strasbourg (Franța), a primit același salariu. Colegii ei i-au spus că ar trebui să câștige cel puțin 9,67 euro pe oră, întrucât acesta este salariul minim în Franța.

Angajatorul Andreei va fi obligat să-i mărească salariul la cel puțin 9,67 euro pe oră, atâta timp cât ea lucrează în Franța. Mai mult, va trebui să-i respecte toate drepturile care i se cuvin pe durata detașării în această țară.

Detalii privind condițiile de muncă în țara în care sunteți detașat

Alegeţi ţara:

Asigurările sociale pe durata detașării în străinătate

Ca lucrător detașat, aveți dreptul să lucrați temporar în altă țară din UE și să rămâneți afiliat la sistemul de securitate socială din țara de origine.

Aflați cum vă puteți extinde drepturile de securitate socială pe durata șederii în străinătate.

Declarația în avans

În unele cazuri, va trebui să completați o declarație în avans prin care să informați viitoarea țară gazdă cu privire la intenția de a lucra pe teritoriul său. Dacă sunteți angajat, cel care trebuie să se ocupe de acest aspect este angajatorul.

Pentru detalii, adresați-vă biroului de legătură pentru lucrători detașați sau punctului unic de contact din țara în care urmează să lucrați.

Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere