Navigacijski put

Ažurirano : 03/02/2017

Upućeni radnici

Vaš poslodavac može vas uputiti na kraći rad u drugu državu članicu radi pružanja privremenih usluga u trajanju od najviše dvije godine.

Ako ste upućeni radnik koji u državi ostaje tijekom ograničenog razdoblja, imat ćete posebna prava i povlastice. Ti bi vam uvjeti trebali olakšati rad u inozemstvu tijekom ograničenog razdoblja i obuhvaćaju sljedeće odredbe:

 • neće vam biti potrebna radna dozvola , osim ako ste zaposlenik koji je upućen iz Hrvatske u Austriju, gdje se u određenim sektorima primjenjuju ograničenja
 • nastavit ćete s plaćanjem doprinosa za socijalnu sigurnost tijelima matične zemlje
 • bit ćete obuhvaćeni sustavom socijalne sigurnosti matične zemlje
 • nećete morati zatražiti priznavanje stručnih kvalifikacija; međutim, za određena zanimanja možda ćete morati dati pisanu izjavu: saznajte više o priznavanju stručnih kvalifikacija
 • kada odete u mirovinu, nećete se morati obraćati mirovinskim ustanovama iz različitih zemalja jer ustanove iz zemlje domaćina neće biti uključene u vaš slučaj.

Pravilima EU-a osigurava se da ćete i dalje biti obuhvaćeni sustavom socijalne sigurnosti matične zemlje. Međutim, ne postoje propisi na razini EU-a kojima se utvrđuje koja zemlja može oporezivati vaš dohodak tijekom rada na koji ste upućeni u inozemstvo. To može biti utvrđeno nacionalnim zakonima ili poreznim sporazumima među državama članicama: saznajte više o porezu na dohodak.

Radni uvjeti

Vaš poslodavac mora osigurati da ste zaposleni uz iste uvjete zaposlenja kakvi su na snazi u zemlji domaćinu, uključujući:

 • minimalnu plaću: vaša plaća ne smije biti manja od najmanje plaće u toj zemlji
 • maksimalno radno vrijeme i minimalno vrijeme odmora
 • radno vrijeme: ne možete raditi više od određenog broja radnih sati
 • minimalni plaćeni godišnji odmor: imate pravo na praznike
 • zdravlje i sigurnost na poslu
 • radne uvjete za trudnice i mlade
 • propise koji zabranjuju rad djece.

Primjer

Ako ste upućeni na rad u inozemstvo, imate jednaka prava kao i kolege u toj zemlji

Andrea radi u njemačkom poduzeću za usluge čišćenja za satnicu od 8,50 EUR. Upućena je na rad u Strasbourg u Francusku, gdje je radila za istu nadnicu dok je kolege nisu obavijestile da bi trebala zarađivati barem 9,67 EUR po satu (minimalna plaća u Francuskoj).

Andrein poslodavac mora povisiti njezinu satnicu na najmanje 9,67 EUR dok ona radi u Francuskoj. Uz tu plaću Andrea ima i razna druga posebna prava dok radi u Francuskoj.

Saznajte koji su radni uvjeti u zemlji domaćinu

Odaberite svoju državu:

Socijalno osiguranje u inozemstvu

Ako ste upućeni radnik, možete privremeno raditi u drugoj državi članici te biti obuhvaćeni sustavom socijalne sigurnosti matične zemlje.

Saznajte kako produljiti svoje socijalno osiguranje tijekom boravka u inozemstvu.

Prethodna izjava

Možda ćete unaprijed morati dostaviti i izjavu u kojoj izjavljujete da namjeravate raditi u zemlji domaćinu. Ako ste zaposlenik, za to bi se trebao pobrinuti vaš poslodavac.

Za više informacija obratite se uredu za vezu za upućene radnike ili jedinstvenoj kontaktnoj točki u zemlji u koju odlazite.

Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje