Navigointipolku

Päivitetty : 12/01/2017

Lähetetyt työntekijät

Työnantajasi voi lähettää sinut toiseen EU-maahan lyhyelle työkomennukselle, enintään 2 vuodeksi.

Lähetettynä työntekijänä, joka oleskelee maassa rajoitetun ajan, nautit erityisiä oikeuksia ja etuja. Ne helpottavat lyhytaikaista työskentelyä ulkomailla.

 • Et tarvitse työlupaa . Poikkeuksen muodostavat työntekijät, jotka on lähetetty Kroatiasta Itävaltaan, jossa on edelleen käytössä rajoituksia joillakin aloilla.
 • Maksat sosiaaliturvamaksut edelleen kotimaahasi.
 • Pysyt kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piirissä .
 • Sinulta ei edellytetä ammattipätevyytesi tunnustamista. Joidenkin ammattien osalta sinulta saatetaan kuitenkin vaatia kirjallinen ilmoitus. Lisätietoja ammattipätevyyden tunnustamisesta
 • Kun jäät eläkkeelle, hoidat sitä koskevat järjestelyt kotimaasi eläkelaitosten kanssa. Kohdemaidesi eläkelaitokset jäävät näiden järjestelyjen ulkopuolelle.

EU-säännöillä taataan, että voit pysyä kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piirissä. Koko EU:ta koskevaa lainsäädäntöä siitä, mihin maahan maksat veroa ollessasi työkomennuksella ulkomailla, ei kuitenkaan ole. Tästä on vain kansallista lainsäädäntöä sekä maiden välisiä verotussopimuksia. Lisätietoja tuloverosta

Työttömyys- ja sosiaaliturvaetuudet ulkomaan komennuksella

Lähetettynä työntekijänä voit työskennellä tilapäisesti toisessa EU-maassa ja pysyä kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän alaisuudessa.

Lue lisää siitä kuinka voit jatkaa sosiaaliturvasi voimassaoloa ulkomailla oleskelun ajaksi.

Etukäteisilmoitus

Saatat joutua tekemään myös etukäteisilmoituksen aikomuksestasi työskennellä kohdemaassa. Jos olet toisen palveluksessa oleva työntekijä, työnantajasi on huolehdittava ilmoituksen tekemisestä.

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteeseen tai keskitettyyn asiointipisteeseen kohdemaassasi.

Työolot ja -ehdot

Työnantajan on varmistettava, että sinuun sovelletaan samoja työehtoja kuin kohdemaan työntekijöihin:

 • vähimmäispalkka: palkkasi ei saa olla paikallista vähimmäispalkkaa pienempi
 • enimmäistyöaika ja vähimmäislepoajat
 • työaika: voit olla töissä kerrallaan vain määrätyn mittaisen ajan
 • palkallinen vähimmäisvuosiloma: sinulla on oikeus pitää lomaa
 • työterveys ja työturvallisuus
 • raskaana olevia naisia ja nuoria työntekijöitä koskevat työehdot
 • lapsityövoiman käytön kieltävät säädökset.

Esimerkkitapaus

Ulkomaankomennuksella olevana työntekijänä sinulla on samat oikeudet kuin paikallisilla työtovereillasi

Andrea on töissä saksalaisessa siivousyrityksessä ja saa palkkaa 8,50 euroa tunnilta. Kun hänet lähetetään työkomennukselle Ranskan Strasbourgiin töihin, hänen palkkansa pysyy samana. Työtoverit kuitenkin kertovat, että hänen kuuluisi saada vähintään Ranskan minimipalkkaa eli 9,67 euroa tunnilta.

Työnantajan on pakko nostaa Andrean palkka ainakin 9,67 euroon tunnilta Ranskan työkomennuksen ajaksi. Paremman palkan lisäksi Andrealla on Ranskan-komennuksensa aikana muitakin erityisoikeuksia.

Ennen kuin lähdet työkomennukselle toiseen EU-maahan, tarkista kohdemaan lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteestä, mitä oikeuksia sinulla on työntekijänä.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa