Sti

Opdateret : 12/01/2017

Udstationerede arbejdstagere

Din arbejdsgiver kan udsende dig i korte perioder til et andet EU-land for at udføre midlertidigt arbejde i op til 2 år.

Som udstationeret arbejdstager i en begrænset periode har du særlige rettigheder og privilegier. Det skal gøre det lettere for dig at arbejde i udlandet i en kortere periode og omfatter følgende:

EU's regler sikrer, at du fortsat er dækket af socialsikringssystemet i dit hjemland. Der er dog ingen generel EU-lovgivning, der fastsætter, hvilket land der kan opkræve skat af din indkomst under en udstationering. Det kan være bestemt i den nationale lovgivning eller i skatteaftaler mellem EU-landene: læs mere om indkomstskat.

Socialsikring i udlandet

Som udstationeret arbejdstager kan du arbejde midlertidigt i et andet EU-land og fortsat være dækket af socialsikringssystemet i dit hjemland.

Find ud af, hvordan du udvider din socialsikringsdækning under dit ophold i udlandet.

Forhåndserklæring

Du skal muligvis også udfylde en forhåndserklæring om, at du vil arbejde i værtslandet. Hvis du er arbejdstager, skal din arbejdsgiver sørge for det.

Du kan får mere at vide på forbindelseskontoret for udstationerede eller i kvikskranken i det land, du skal til.

Arbejdsforhold

Din arbejdsgiver skal garantere, at du er ansat under samme betingelser og vilkår som dem, der gælder i værtslandet, f.eks.:

 • mindsteløn: din løn må ikke være lavere end den lokale mindsteløn
 • maksimal arbejdstid og minimal hviletid
 • arbejdstimer: du må ikke arbejde mere end et fastsat antal timer
 • mindste antal betalte feriedage pr. år: du har ret til ferie
 • arbejdsmiljø
 • ansættelsesvilkår for gravide og unge
 • regler, der forbyder børnearbejde.

Eksempel

Når du er udstationeret i udlandet, har du samme rettigheder som dine lokale kolleger

Andrea arbejder for et tysk rengøringsfirma for 8,50 euro i timen. Hun bliver udstationeret i Strasbourg i Frankrig og får samme løn, indtil kollegerne fortæller hende, at hun skal have mindst 9,67 euro i timen (den franske mindsteløn).

Andreas arbejdsgiver er nødt til at hæve hendes timeløn til mindst 9,67 euro, mens hun arbejder i Frankrig. Ud over lønnen har Andrea en række andre specifikke rettigheder, mens hun er udstationeret i Frankrig.

Før du udstationeres til et andet EU-land, bør du tjekke dine rettigheder som lønmodtager på værtslandets forbindelseskontor for udstationerede.

Offentlige høringer
  Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
  Få hjælp og rådgivning