Sti

Opdateret : 03/02/2017

Udstationerede arbejdstagere

Din arbejdsgiver kan udsende dig i korte perioder til et andet EU-land for at udføre midlertidigt arbejde i op til 2 år.

Som udstationeret arbejdstager i en begrænset periode har du særlige rettigheder og privilegier. De skal gøre det lettere for dig at arbejde i udlandet i en kortere periode og omfatter følgende:

 • Du behøver ingen arbejdstilladelse , medmindre du er udstationeret fra Kroatien til Østrig, hvor der er begrænsninger for arbejde i visse sektorer.
 • Du skal fortsat betale socialsikringsbidrag i dit eget land.
 • Du er omfattet af socialsikringssystemet i dit hjemland
 • Du behøver ikke at få dine erhvervsmæssige kvalifikationer anerkendt. Ved visse erhverv kan det dog være nødvendigt at afgive en skriftlig erklæring: læs mere om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.
 • Når du går på pension, skal du ikke have kontakt med pensionsmyndigheder fra forskellige lande – værtslandets institutioner får ikke noget med dig at gøre.

EU's regler sikrer, at du fortsat er dækket af socialsikringssystemet i dit hjemland. Der er dog ingen generel EU-lovgivning, der fastsætter, hvilket land der kan opkræve skat af din indkomst under en udstationering. Det kan være bestemt i den nationale lovgivning eller i skatteaftaler mellem EU-landene: læs mere om indkomstskat.

Arbejdsvilkår

Din arbejdsgiver skal garantere, at du er ansat under samme betingelser som dem, der gælder i værtslandet, f.eks.:

 • mindsteløn: din løn må ikke være lavere end den lokale mindsteløn
 • maksimal arbejdstid og minimal hviletid
 • arbejdstimer: du må ikke arbejde mere end et fastsat antal timer
 • mindste antal betalte feriedage pr. år: du har ret til ferie
 • arbejdsmiljø
 • ansættelsesvilkår for gravide og unge
 • forbud mod børnearbejde.

Eksempel

Når du er udstationeret i udlandet, har du samme rettigheder som dine lokale kolleger

Andrea arbejder for et tysk rengøringsfirma for 8,50 euro i timen. Hun bliver udstationeret i Strasbourg i Frankrig og får samme løn, indtil kollegerne fortæller hende, at hun skal have mindst 9,67 euro i timen (den franske mindsteløn).

Andreas arbejdsgiver er nødt til at hæve hendes timeløn til mindst 9,67 euro, mens hun arbejder i Frankrig. Ud over lønnen har Andrea en række andre specifikke rettigheder, mens hun er udstationeret i Frankrig.

Tjek reglerne for arbejdsvilkår i dit værtsland:

Vælg land:

Socialsikring i udlandet

Som udstationeret arbejdstager kan du arbejde midlertidigt i et andet EU-land og fortsat være dækket af socialsikringssystemet i dit hjemland.

Find ud af, hvordan du udvider din socialsikringsdækning under dit ophold i udlandet.

Forhåndserklæring

Du skal muligvis også udfylde en forhåndserklæring om, at du vil arbejde i værtslandet. Hvis du er arbejdstager, skal din arbejdsgiver sørge for det.

Du kan få mere at vide på forbindelseskontoret for udstationerede eller i kvikskranken i det land, du skal til.

Offentlige høringer
  Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
  Få hjælp og rådgivning