Navigointipolku

Päivitetty : 18/06/2015

Usein kysyttyä - Lyhyet työkomennukset ulkomailla (enintään 2 vuotta)

 • Olen kotoisin Kroatiasta. Voiko työnantajani lähettää minut töihin toiseen EU-maahan määrätyksi ajaksi?

  KYLLÄ — Bulgarian, Kroatian ja Romanian kansalaisten pääsyssä työmarkkinoille on edelleen eräitä rajoituksia, mutta ne eivät koske työkomennuksia ulkomailla. Sinut voidaan siis lähettää työkomennukselle mihin tahansa EU-maahan.

  POIKKEUS [mdash] Saksa ja Itävalta rajoittavat tilapäistä työskentelyä eräillä aloilla, joten saatat tarvita työluvan ulkomaankomennustasi varten.

  Mitä aloja rajoitus koskee? Kysy Saksan tai Itävallan lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteestä.

 • Työnantajani on lähettänyt minut töihin toiseen maahan, ja siellä kaikki työtoverini saavat vähimmäispalkkaa. Onko minullakin sama oikeus?

  KYLLÄ — Koko sen ajan, jonka olet töissä toisessa maassa, on työnantajasi noudatettava kyseisen maan työntekijöiden suojaa koskevia perussääntöjä. Näihin kuuluvat vähimmäispalkka, tietyt työtunnit, vähimmäislepoajat ja niin edelleen.

  Lisätietoja oikeuksistasi saat ottamalla yhteyttä kyseisen maan lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteeseen.

 • Olen itsenäinen ammatinharjoittaja, ja aion muuttaa ulkomaille töihin muutamaksi kuukaudeksi. Mistä muodollisuuksista minun on huolehdittava?

  Jos haluat olla töissä toisessa EU-maassa vain muutaman kuukauden ajan, se tapahtuu helpoiten lähettämällä itsesi ulkomaankomennukselle.

  Näin pystyt tekemään töitä ulkomailla, mutta pysyt edelleen tavanomaisen työskentelymaasi sosiaaliturvajärjestelmän piirissä.

  Ennen kuin lähdet toiseen maahan, sinun täytyy

  Jos et aio muuttaa työskentelymaahasi, vaan käyt siellä vain lyhyesti, tarvitset vain eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sen saat kotimaasi terveydenhuoltoviranomaisilta.

  Saapuessasi maahan sinun on

 • Olen itsenäinen ammatinharjoittaja, ja A1-lomakkeella (entisellä E101-lomakkeella) ilmoitettu ulkomaankomennusjaksoni on nyt päättymässä. En ole kuitenkaan vielä saanut työtä valmiiksi. Onko komennusjaksoa mahdollista pidentää?

  KYLLÄ — Voit hakea jakson pidentämistä, jos työsi ennalta-arvaamattomien olosuhteiden takia kestää etukäteen arvioitua kauemmin ja jos ulkomaankomennusjakso kokonaisuudessaan, lisäaika mukaan lukien, ei kestä yli kahta vuotta.

  Mihin viranomaiseen sinun pitää ottaa yhteyttä? Kysy lisätietoja työskentelymaassasi sijaitsevasta lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteestä.

  Sinun on todistettava, että lisätyö on välttämätöntä ennalta-arvaamattomien olosuhteiden takia – muuten työskentelymaasi viranomainen voi kieltäytyä pidentämästä aikaa.

  Jos näin käy, voit edelleen jäädä ulkomaille, mutta muutut "ulkomailla työskenteleväksi" henkilöksi – jolloin sinun on siirryttävä kohdemaasi sosiaaliturvajärjestelmän piiriin (ja maksettava sosiaaliturvamaksut tähän maahan kotimaasi sijasta).

 • Olen itsenäinen ammatinharjoittaja, ja nyt minulla on alkamassa kolmivuotinen projekti toisessa EU-maassa. Haluaisin lähettää itseni ulkomaankomennukselle, jotta olisin edelleen kotimaani sosiaaliturvajärjestelmän piirissä. Voiko näin tehdä, vaikka työskentelyni kestää yli kahden vuoden ajan?

  MAHDOLLISESTI — Kun alusta alkaen on tiedossa, että aiot työskennellä ulkomailla yli kahden vuoden ajan, voit anoa poikkeusta kohdemaasi asiaa koskevasta lainsäädännöstä, jolloin voit pysyä kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piirissä koko ulkomaantyöskentelysi ajan.

  Poikkeusluvat ovat tapauskohtaisia ja määräaikaisia, ja niille tarvitaan molempien maiden viranomaisten hyväksyntä.

  Mihin viranomaiseen sinun pitää ottaa yhteyttä? Kysy lisätietoja kohdemaasi lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteestä.

 • Mitä tapahtuu, jos joudun onnettomuuteen, kun olen työkomennuksella toisessa EU-maassa? Huolehtiiko kotimaani sosiaaliturvajärjestelmä minusta ja perheestäni?

  KYLLÄ — Enintään kahden vuoden ajan (riippumatta siitä, onko työnantajasi lähettänyt sinut ulkomaankomennukselle vai oletko itsenäinen ammatinharjoittaja, joka on lähettänyt itse itsensä komennukselle).

  Saat sairaanhoitoa työskentelymaassasi, kun sinulla on kaksi asiakirjaa:

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa