Navigacijska pot

Posodobitev : 20/04/2016

work

Enaka obravnava

Državljani EU, ki delajo v drugi državi EU, in njihovi družinski člani imajo pravico do enakega obravnavanja kot državljani te države.

To pomeni, da so upravičeni do enakih ugodnosti kot domači delavci, in sicer od prvega dne dela v novi državi.

Tuji delavci imajo torej pravico do enakih ugodnosti, ki pripadajo državljanom te države na podlagi delovnega razmerja (zaposleni in samozaposleni). To lahko zajema tudi ugodnosti, ki niso neposredno povezane z zaposlitvijo: denimo pravica do subvencioniranih železniških vozovnic, dodatna pokojnina, štipendije, nadomestilo za brezposelnost za vaše otroke ob prvem iskanju zaposlitve.

Pripadajo vam tudi nefinančne pravice, denimo pravica do tolmača v sodnem postopku.

Če prebivate v državi dela, imate tudi pravico do ugodnosti, ki jih uživajo delavci in njihovi družinski člani, ker prebivajo v tej državi.

Če ne prebivate v državi dela (obmejni delavci), imate pravico do prebivanja v tej državi, tudi če niste njen državljan, saj se v primeru obmejnih delavcev domneva, da imajo zadostna sredstva za preživljanje.

Praktični primer

Ugodnosti, do katerih ste upravičeni v novi državi

Italijanka Rosita živi z možem in tremi otroki v Franciji, kjer je tudi zaposlena. Zaprosila je za subvencionirano železniško vozovnico za velike družine, vendar so njeno prošnjo zavrnili z obrazložitvijo, da niti ona niti njeni otroci niso francoski državljani.

Rosita mora vztrajati pri svoji zahtevi, po potrebi pa se lahko obrne tudi na različne evropske službe za pomoč. Vsi delavci EU z velikimi družinami (običajno s tremi ali več otroki) so v državi, v kateri delajo, upravičeni do cenejših železniških vozovnic od prvega dne zaposlitve , če so take znižane vozovnice na voljo državljanom te države.

Kadar v tujini izgubite delo

Če med prebivanjem v tujini izgubite delo, ste še naprej upravičeni do prebivanja v tej državi. Pogoji in formalnosti v tem primeru.

Javna posvetovanja
    Iščete zaposlitev v tujini?
    prostih delovnih mest
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje