Navigacijski put

Ažurirano : 20/04/2016

work

Jednako postupanje

Kao državljani države članice koji rade u drugoj državi članici, vi i vaša obitelj imate pravo na jednako postupanje kao i s državljanima države u koju ste se preselili.

Znači da imate pravo na iste pogodnosti kao i radnici kojima je ta država matična država od dana kada počnete ondje raditi.

Stoga imate pravo na pogodnosti koje imaju građani te države jer ondje rade (zaposleni su ili samozaposleni). Možete imati i pogodnosti koje nisu izravno povezane sa zaposlenjem: popust na željeznički promet, dodaci na mirovinu, stipendije ili naknade za nezaposlenost za vašu djecu kada prvi puta traže posao.

Moguće je i da imate pravo na nenovčane pogodnosti, npr. pravo na uslugu prevođenja u sudskom postupku.

Ako živite u toj državi, imat ćete pravo i na pogodnosti koje imaju radnici i njihove obitelji zbog toga što ondje žive.

Ako živite u jednoj državi, a radite u drugoj (dnevni ste migrant), imat ćete pravo na život u drugoj državi iako niste njezin državljanin - ako radite s druge strane granice, smatrat će se da imate dovoljno sredstava da se uzdržavate.

Primjer

Saznajte na koje pogodnosti imate pravo u novoj državi

Rosita je Talijanka, ali živi i radi u Francuskoj s mužem i troje djece. Zatražila je popust na željeznički promet za veće obitelji, ali joj je zahtjev odbijen jer ni ona ni njezina djeca nisu Francuzi.

No morala bi biti ustrajna u svojem zahtjevu i po potrebi zatražiti pomoć od raznih službi za pomoć EU-a. Svi radnici u EU-u s većim obiteljima (u mnogo država to znači troje ili više djece) imaju pravo na popust na putovanje vlakom u državi u kojoj rade od prvog dana radaako takvi popusti postoje i ponuđeni su državljanima te države.

Ostanak u inozemstvu nakon gubitka posla

Ako izgubite posao dok živite u drugoj državi, i dalje imate pravo živjeti ondje. Saznajte više o uvjetima i formalnostima.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje