Sti

Opdateret : 20/04/2016

work

Ligebehandling

Som EU-borgere, der arbejder i et andet EU-land, har du og din familie ret til at blive behandlet på lige fod med dit nye lands statsborgere.

Det betyder, at du har ret til de samme ydelser som landets egne arbejdstagere fra den dag, hvor du begynder at arbejde der.

Du har også ret til at modtage ydelser, som landets egne borgere får, fordi de arbejder der (som ansatte eller selvstændige). Det kan også omfatte fordele, der ikke er direkte forbundet med ansættelsen: billigere togbilletter, tillægspension, studiestøtte eller arbejdsløshedsunderstøttelse til dine børn, når de søger deres første job.

Du kan også have ret til ikke-økonomiske ydelser, f.eks. til tolkning i retssager.

Hvis du bor i landet, har du også ret til ydelser, som arbejdstagere og deres familier får for at bo der.

Hvis du bor i et andet land end der, hvor du arbejder (grænsearbejder), får du ret til at bo der, også hvis du ikke er statsborger i landet. Hvis du arbejder på den anden side af grænsen, regnes du for at have tilstrækkelige midler til at forsørge dig selv.

Sagseksempel

Undersøg, hvilke ydelser du har ret til i dit nye land

Rosita er fra Italien, men arbejder og bor i Frankrig med sin mand og 3 børn. Hun anmoder om en rabat på togkort for store familier, men bliver afvist, fordi hverken hun eller børnene er franske.

Rosita skal insistere og om nødvendigt få hjælp fra de forskellige EU-hjælpetjenester hrvatski Latviešu български Malti Lietuvių français suomi čeština română Ελληνικά español Deutsch Slovenščina Eesti italiano Slovenčina português magyar polski svenska Nederlands English . Alle EU-arbejdstagere med store familier (i mange lande vil det sige 3 eller flere børn) har ret til at rejse billigere med tog i det land, de arbejder i, fra deres første arbejdsdag - hvis sådanne rabatter findes og gælder for landets egne statsborgere.

Om at blive i udlandet, når du har mistet dit job

Hvis du mister dit job, mens du bor i et andet land, har du stadig ret til at blive boende der. Tjek betingelser og formaliteter.

Offentlige høringer
    Leder du efter job i udlandet?
    Begynd her – stillinger
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning