Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 13/09/2017

Διασυνοριακοί εργαζόμενοι

Εάν κατοικείτε σε μια χώρα της ΕΕ, αλλά εργάζεστε σε άλλη στην οποία μεταβαίνετε καθημερινά ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θεωρείστε διασυνοριακός εργαζόμενος βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε

Βλ. επίσης:

Δικαίωμα διαμονής σε άλλη χώρα της ΕΕ

Ταξινόμηση αυτοκινήτων για διασυνοριακούς εργαζομένους

Ποιας χώρας η νομοθεσία ισχύει;

Στην καθημερινή σας ζωή, υπόκεισθε στους νόμους και των δύο χωρών.

Η νομοθεσία της χώρας απασχόλησης διέπει:

Η νομοθεσία της χώρας διαμονής διέπουν:

Μια αληθινή ιστορία

Φροντίστε να μην ζημιωθείτε αν έχετε εργαστεί σε άλλη χώρα

Η Έβελιν είναι από τις Κάτω Χώρες και εργαζόταν ως διασυνοριακή εργαζόμενη στη Γερμανία για 10 χρόνια. Είχε ενταχθεί σε γερμανικό ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και λάμβανε σχετικό επίδομα από τις γερμανικές αρχές.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, οι γερμανικές αρχές της ζήτησαν να επιστρέψει όλα τα επιδόματα συνταξιοδοτικού προγράμματος που είχε λάβει τα τελευταία 10 χρόνια με το σκεπτικό ότι είχε σταματήσει να καταβάλλει φόρους στη Γερμανία. Όταν όμως η Έβελιν σταμάτησε να εργάζεται στη Γερμανία, έπρεπε να καταβάλλει φόρους στη χώρα διαμονής της, δηλαδή τις Κάτω Χώρες.

Η Έβελιν προσέφυγε στις δικαστικές αρχές της Γερμανίας. Αυτές έκριναν ότι, ως διασυνοριακή εργαζόμενη, δικαιούνταν το επίδομα, το οποίο θεωρείται συμπληρωματική παροχή. Η Έβελιν δεν χρειάστηκε να επιστρέψει το επίδομα.

Εάν αντιμετωπίζετε άρνηση καταβολής συμπληρωματικών παροχών που χορηγούνται στους εργαζομένους της χώρας όπου εργάζεστε, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES ή με τις υπηρεσίες ενημέρωσης και παροχής βοήθειας της ΕΕ.

Μια αληθινή ιστορία

Παροχές που δικαιούστε στη χώρα απασχόλησης

Η Ροζίτα ζει στην Ιταλία με τον σύζυγό της και τα 3 της παιδιά, αλλά εργάζεται στη Γαλλία. Ζήτησε την κάρτα μειωμένου σιδηροδρομικού ναύλου που δικαιούνται οι πολυμελείς οικογένειες, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή ούτε αυτή ούτε τα παιδιά της μένουν στη Γαλλία.

Η Ροζίτα πρέπει να επιμείνει και, αν χρειαστεί, να ζητήσει βοήθεια από τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας της ΕΕ. Πράγματι, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΕ με πολυμελείς οικογένειες (σε πολλές χώρες με 3 ή περισσότερα παιδιά) δικαιούνται μειωμένο σιδηροδρομικό ναύλο στις χώρες όπου εργάζονται, ήδη από την ημερομηνία που αρχίζουν να εργάζονται — εφόσον τέτοιες μειώσεις ισχύουν για τους υπηκόους της εκάστοτε χώρας.

Τραπεζικός λογαριασμός για καταβολή μισθών

Ο εργοδότης σας μπορεί να σας ζητήσει να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα απασχόλησης για να καταβάλλει τον μισθό σας.

  • Στην ευρωζώνη — Ο λογαριασμός που διατηρείτε στη χώρα διαμονής σας θα πρέπει να θεωρηθεί επαρκής και ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας επιβάλει να ανοίξετε νέο λογαριασμό στη χώρα απασχόλησης — υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ευρωζώνης.

    Το μόνο που χρειάζεται ο εργοδότης σας για να μεταφέρει τον μισθό σας, χωρίς πρόσθετο κόστος, είναι να γνωρίζει τους αριθμούς IBAN και BIC του τραπεζικού σας λογαριασμού. Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν περισσότερο τα διεθνή τραπεζικά εμβάσματα σε ευρώ απ' ό,τι τα τραπεζικά εμβάσματα εντός της χώρας.

  • Εάν ζείτε ή εργάζεστε σε χώρα εκτός της ευρωζώνης, μπορεί να δικαιούται ο εργοδότης σας να σας ζητήσει να ανοίξετε λογαριασμό σε τοπική τράπεζα εάν μπορεί να αποδείξει ότι θα του κοστίζει περισσότερο να στέλνει τον μισθό σας σε τράπεζα του εξωτερικού.
Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές