Navigációs útvonal

Frissítve : 20/06/2014

work

Állami nyugdíj külföldön

Nyugdíjkérelmek

Öregségi nyugdíjak

Hová kell beadni a kérelmet?

Amennyiben Ön egynél több uniós országban dolgozott, az egyes országokban szerzett nyugdíjjogosultságok összeadódhatnak.

Amikor elérkezik a nyugdíjigénylés benyújtásának ideje, Önnek abban az országban kell benyújtania kérelmét, ahol él, kivéve ha soha nem rendelkezett munkaviszonnyal ott. Ebben az esetben ott folyamodjon nyugdíjért, ahol legutoljára dolgozott.

Az adott ország feladata, hogy az Ön kérelmét feldolgozza, illetve hogy összegyűjtse a járulékfizetési adatokat mindazon országokból, ahol dolgozott.

Amennyiben Ön sohasem dolgozott abban az országban, ahol jelenleg él, akkor annak az országnak az illetékes nyugdíjhatóságához kell benyújtania a kérelmet, ahol legutoljára dolgozott. A kérelmét ott fogják feldolgozni.

A jelenlegi lakóhelye (vagy a legutolsó munkahelye) szerinti ország nyugdíjhatósága kiküldi Önnek a nyugdíj-kérelmezési nyomtatványt, még mielőtt Ön elérné az adott országban előírt nyugdíjkorhatárt. Ha nem kap ilyen nyomtatványt, vegye fel a kapcsolatot a hatósággal.

A jelenlegi lakóhelye szerinti országban csak akkor nyújthat be nyugdíj iránti kérelmet, ha elérte az adott országban előírt törvényes nyugdíjkorhatárt.

Amennyiben más országokban is szerzett jogosultságokat, nyugdíjának azon részét csak akkor fogja megkapni, ha elérte az azokban az országokban jogszabályban előírt nyugdíjkorhatárt.

Nyugdíj iránti kérelmét ajánlatos a nyugdíjba vonulás előtt legalább 6 hónappal benyújtania, mivel a több országból érkező nyugdíj megállapítása hosszadalmas folyamat lehet.

Szükséges dokumentumok

Országonként változó, hogy milyen dokumentumokra van szükség, de rendszerint a banki adatokat, valamint valamilyen, a személyazonosságot igazoló iratot kell benyújtani.

Pontosabb információkért forduljon a kérelmet kezelő nyugdíjhatósághoz.

A nyugdíjkorhatár nem egységes az EU-ban

Egyes uniós országokban tovább kell várni a nyugdíjkifizetések megkezdésére, mint máshol.

Ezért fontos, hogy minden olyan országban, ahol dolgozott, érdeklődjön előre, mi vonatkozik Önre abban az esetben, ha nyugdíja folyósításának kezdő időpontját megváltoztatja.

Ha az egyik nyugdíjat hamarabb kezdik Önnek folyósítani, mint a másikat, az befolyásolhatja a kapott összeg nagyságát.

Ez ügyben további tanácsokkal szolgálhat az illetékes hatóság abban az országban, ahol Ön jelenleg él és/vagy azokban az országokban, ahol dolgozott.

Konkrét eset

Ne feledje, hogy más országokban eltérő (későbbi!) nyugdíjkorhatár lehet érvényben

A Franciaországból származó Caroline 15 évig dolgozott Dániában, azután a pályája vége felé visszatért Franciaországba. Amikor elérte a 60 éves kort, benyújtotta nyugdíj iránti kérelmét - amint az Franciaországban szokás –, de csak egy nagyon alacsony összeget állapítottak meg neki.

60 éves korában Caroline nyugdíjának csak a francia hányadára jogosult. A dán hányadot akkor fogja megkapni, amikor betölti 65. életévét, amely Dániában Caroline korcsoportjának a jogszabályban előírt nyugdíjkorhatára.

Hogyan számítják ki a nyugdíjat?

1. lépés — Országra vetítve

Amennyiben Ön egynél több uniós országban dolgozott, az egyes országok nyugdíjhatóságai először saját szabályaik és az Ön ott befizetett járulékai alapján számítják ki a nyugdíját (ez a független ellátás).

Amennyiben egy országban egy évnél rövidebb ideig volt biztosítva, arra külön szabály vonatkozhat, mivel bizonyos országok rövid időszakokra nem nyújtanak nyugdíjat: az abban az országban szerzett biztosítási vagy tartózkodási hónapok, ahol Ön rövid ideig dolgozott, nem vesznek el, hanem a nyugdíja kiszámításakor azokban az országokban veszik figyelembe, ahol hosszabb ideig dolgozott.

Ha az egy évnél rövidebb munkavégzési időszakokra járó nyugdíjak kifizetésével kapcsolatban problémába ütközik, segítséget vehet igénybe.

2. lépés — Az EU egészére vetítve

Ezek után az egyes országok összeadják a különböző országokban töltött járulékfizetési időszakokat, és kiszámítják, milyen összegű nyugdíj járna Önnek, ha ezeket a járulékokat az adott ország saját rendszerébe fizette volna be.

Ezt az összeget ezután úgy igazítják ki, hogy tükrözze azt a tényleges időt, amelyet Ön biztosítottként az adott országban töltött (ez az ún. arányos ellátás).

Eredmény

Ezt a két összeget összehasonlítják, és Ön a kettő közül a magasabbat fogja kapni.

A kérelmére vonatkozó határozatot minden egyes ország külön tájékoztatóban - a P1 nyomtatványon - fogja megindokolni, amelyet Ön kézhez kap.

Konkrét eset

Rosa 20 évig dolgozott „A” országban, 20 évig pedig „B” országban.

Országra vetítve a megállapított nyugdíj „A” országtól havi 800 euró, „B” országtól havi 900 euró lenne, azaz Rosa egy hónapban összesen 1700 euró nyugdíjat kapna.

Figyelembe véve azonban a külföldi járulékfizetési időszakokat, tehát az „EU egészére vetítve” Rosa havi nyugdíja „A” országban 1000 euró, „B” országban pedig 1150 euró lenne.

Rosa erre a magasabb összegre, azaz havi 2150 euróra jogosult.

A nyugdíjak kifizetése

Az Önnek nyugdíjat folyósító országok a megfelelő összeget általában az Ön lakóhelye szerinti országban nyitott bankszámlájára utalják, amennyiben Ön az EU-ban él.

Ha Ön nem az EU-ban él, akkor előfordulhat, hogy minden, Önnek nyugdíjat folyósító országban bankszámlát kell nyitnia.

Rokkantsági / túlélő hozzátartozói nyugdíjak

A fentebb említett szabályok a rokkantsági, illetve a túlélő hozzátartozói nyugdíjak kiszámítására is vonatkoznak. Fontos tudni, hogy:

  • ha Ön rokkantsági nyugdíjat igényel, előfordulhat, hogy minden egyes ország, ahol dolgozott, ragaszkodni fog ahhoz, hogy saját vizsgálatai alapján döntsön, és előfordulhat, hogy az Ön állapotáról különböző megállapítások születnek. Előfordulhat, hogy az egyik ország Önt súlyosan rokkantnak minősíti, egy másik pedig nem is ítéli Önt rokkantnak.
  • Egyes uniós országok nem fizetnek túlélő hozzátartozói nyugdíjat. Amennyiben az Ön házastársa külföldön dolgozik, és Ön számít a túlélő hozzátartozói nyugdíj lehetőségére, nézzen utána, hogy létezik-e ilyen ellátás az adott országban.
Segítség és tanácsadás

Footnote

Ebben az esetben a 27 EU-tagállam + Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc

Retour au texte en cours.