Sökväg

Uppdaterat : 18/06/2015

Vanliga frågor - Ta med dig dina arbetslöshetsförmåner

 • Hur gör jag för att inte gå miste om mina arbetslöshetsförmåner om jag åker till ett annat EU-land för att söka jobb där?

  När du har varit inskriven som arbetslös i fyra veckor kan du ansöka om ett U2-intyg i landet där du blev arbetslös. Intyget ger dig rätt att behålla dina arbetslöshetsförmåner medan du söker jobb utomlands. Du ger intyget till den nationella arbetsförmedlingen i ditt nya land.

  När du är på plats i det nya landet ska du skriva in dig som arbetssökande hos den lokala arbetsförmedlingen. För att undvika att dina arbetslöshetsförmåner dras in ska du skriva in dig senast sju dagar räknat från den dag då du inte längre stod till arbetsmarknadens förfogande i det land du lämnade.

 • När ska jag ansöka om förlängning av mitt tillstånd att ta med mina arbetslöshetsförmåner utomlands?

  Du ska ansöka om förlängning så tidigt som möjligt för att inte förlora din rätt till arbetslöshetsförmåner. Du måste ansöka innan de tre första månaderna har gått.

 • Jag kommer från Bulgarien och är arbetslös. Kan jag leta jobb i ett annat EU-land och ta med mig mina arbetslöshetsförmåner dit?

  JA — I de flesta länder, men Belgien, Frankrike, Irland, Island, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och Österrike har fortfarande begränsningar för bulgariska och rumänska medborgare. Spanien har begränsat sin arbetsmarknad för rumänska medborgare till den 31 december 2012.

  Alla begränsningar måste upphöra senast den 31 december 2013 (31 maj 2016 för Schweiz).

  Begränsningarna kan ibland inverka på din rätt att ta med dig dina arbetslöshetsförmåner till de här länderna. Om du vill söka jobb där, vänd dig först till en europeisk arbetsrådgivare och ta reda på vad som gäller.

 • Jag är från Polen och är i Storbritannien för att söka jobb. Kan jag få hjälp från arbetsförmedlingen även om jag aldrig har arbetat eller bott här förut?

  JA — Som EU-medborgare har du samma rätt som brittiska medborgare att söka arbete och få hjälp från den brittiska arbetsförmedlingen.

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
Få hjälp och råd