Navigacijska pot

Posodobitev : 18/06/2015

Pogosta vprašanja - Prenos nadomestila za brezposelnost

 • Kako lahko obdržim nadomestilo za brezposelnost, če se odločim poiskati zaposlitev v drugi državi EU?

  Na zavodu za zaposlovanje v državi, kateri ste izgubili delo, morate biti prijavljeni vsaj štiri tedne, preden lahko zaprosite za obrazec U2. S tem obrazcem lahko še naprej prejemate nadomestilo za brezposelne, tudi če delo iščete v tujini. Izpolnjen obrazec morate predložiti zavodu za zaposlovanje v državi, v kateri iščete zaposlitev.

  Po prihodu v novo državo pri pristojnem zavodu za zaposlovanje prijavite, da ste na razpolago za delo. To morate storiti v sedmih dneh po datumu, po katerem niste več na razpolago za delo na zavodu za zaposlovanje v prejšnji državi, sicer boste izgubili pravico do nadomestila.

 • Kdaj moram zaprositi za podaljšanje prenosa nadomestila za brezposelnost v tujino?

  Za podaljšanje morate zaprositi čim prej, sicer boste izgubili pravico do nadomestila. Prošnjo morate oddati, preden poteče prvo trimesečno obdobje prenosa nadomestila.

 • Sem brezposeln bolgarski državljan. Ali lahko iščem delo v drugi državi EU in tja prenesem nadomestilo za brezposelnost?

  DA — v večino držav lahko. Toda v nekaterih državah (Avstrija, Belgija, Francija, Irska, Islandija, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Švica in Združeno kraljestvo) za bolgarske in romunske državljane še vedno veljajo omejitve. Španija je omejila dostop do trga dela za romunske državljane do 31. decembra 2012.

  Vse omejitve morajo prenehati najpozneje 31. decembra 2013 (oz. 31. maja 2016  za  Švico).

  Te omejitve lahko vplivajo tudi na možnost prenosa nadomestila za brezposelnost v zadevne države. Če nameravate iskati zaposlitev v eni od držav, ki uveljavlja omejitve, se o njih najprej pozanimajte pri evropskem zaposlitvenem svetovalcu.

 • Sem poljski državljan in iščem zaposlitev v Združenem kraljestvu. Ali sem upravičen do pomoči zavoda za zaposlovanje, tudi če prej nisem prebival ali delal v tej državi?

  DA — državljani EU imajo glede iskanja zaposlitve in pomoči britanskega zavoda za zaposlovanje enake pravice kot državljani Združenega kraljestva.

Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje