Навигационна пътека

Актуализация : 18/06/2015

Често задавани въпроси - Прехвърляне на обезщетения за безработица

 • Какво трябва да направя, за да не загубя обезщетенията си за безработица, ако отида да си търся работа в друга страна от ЕС?

  4 седмици след като сте се регистрирали като безработен, можете да подадете заявление за  формуляр U2 в страната, където сте загубили работата си. Този формуляр ви позволява да продължите да получавате обезщетения за безработица, докато си търсите работа в чужбина. След като се сдобиете с формуляра, представете го в националната служба по заетостта във вашата нова страна.

  Когато пристигнете в новата страна, регистрирайте се като търсещ работа в местното бюро по труда. За да не загубите правото си на обезщетение, направете това в рамките на 7 дена от датата, на която сте престанали да бъдете на разположение на службата по заетостта в страната, която сте напуснали.

 • Кога трябва да подам заявление за удължаване на срока за получаване на моите обезщетения за безработица в чужбина?

  За да не загубите обезщетения за безработица, трябва да подадете заявление за удължаване на срока възможно най-рано. Трябва да подадете заявлението преди да изтекат първите 3 месеца.

 • Аз съм безработен и съм от България. Имам ли право да търся работа в друга страна от ЕС и моите обезщетения да бъдат прехвърлени там?

  ДА — В повечето страни без Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Исландия, Италия, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Франция и Швейцария, където все още има ограничения за български и румънски граждани. Испания въведе ограничения за достъпа на румънски работници до нейния трудов пазар до 31 декември 2012 г.

  Всички ограничения трябва да бъдат премахнати до 31 декември 2013 г. (31 май 2016 г. за Швейцария).

  Поради тези ограничения понякога нямате възможност да прехвърляте обезщетения за безработица в тези страни. Ако желаете да търсите работа там, първо се свържете с европейски съветник по заетостта, за да разберете точно какви ограничения се прилагат.

 • Аз съм от Полша и дойдох да си търся работа в Обединеното кралство. Имам ли право на помощ от местната служба по заетостта, въпреки че никога не съм работил или живял тук преди?

  ДА — Kато гражданин на ЕС, вие имате същите права като гражданите на Обединеното кралство да търсите работа и да получавате помощ от тамошната служба по заетостта.

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети