Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Ako ne pronađete zaposlenje

 • Ako ne pronađem zaposlenje u drugoj zemlji i vratim se u svoju zemlju ranije nego što je navedeno u obrascu U2 (ili obrascu E 303), mogu li tražiti zaposlenje u nekoj drugoj zemlji?

  DA – Možete podnijeti zahtjev za novi obrazac U2 kako biste i dalje primali naknadu za nezaposlenost ( raspitajte se pri centru za zapošljavanje koji je izdao izvorni obrazac U2 hoćete li se morati vratiti u svoju zemlju da biste se prijavili za to novo odobrenje ili to možete učiniti na daljinu).

  Ukupno trajanje vašeg boravka u inozemstvu (tj. u svim zemljama u kojima tražite zaposlenje dok primate naknadu za nezaposlenost) ne bi smjelo biti dulje od tri mjeseca (s mogućnošću produljenja na najviše šest mjeseci ako to odobri tijelo koje isplaćuje vaše naknade).

 • Koliko dugo mogu ostati u drugoj zemlji i ondje tražiti zaposlenje?

  Odgovor na to pitanje sastoji se od dva dijela:

  Vaše pravo na boravak u drugoj državi članici EU-a

  Kao nezaposlena osoba koja traži zaposlenje možete ostati u drugoj zemlji ako možete dokazati da tražite posao i imate veliku šansu da ga i pronađete – primjerice kopijama prijava za posao, pozivima na razgovore, pozitivnim reakcijama na prijave. To možete učiniti i ako nemate nikakvih prihoda ili ste prestali primati naknadu za nezaposlenost.

  Ako ostanete bez posla dok živite u drugoj zemlji i dalje imate pravo na život u njoj i na iste naknade kao njezini državljani ako ste:

  • privremeno nesposobni za rad zbog bolesti ili nesreće
  • prijavljeni u odgovarajućem uredu za zapošljavanje kao nesvojevoljno nezaposleni nakon što ste:
   • bili zaposleni dulje od godine dana ili
   • bili zaposleni manje od godine dana (u tom slučaju zadržavate pravo na jednako postupanje kao i državljani dotične države najmanje šest mjeseci)
  • započeli strukovno osposobljavanje (ako niste nesvojevoljno nezaposleni, osposobljavanje mora biti povezano s prijašnjim zaposlenjem).

  Vaše pravo na daljnje primanje naknade za nezaposlenost dok ste u inozemstvu

  Dok tražite zaposlenje u drugoj zemlji možete i dalje primati naknadu za nezaposlenost u trajanju od tri mjeseca. Isti iznos uplaćivat će vam se izravno na bankovni račun u zemlji u kojoj ste ostali bez posla. Ako želite ostati dulje od tri mjeseca, možete podnijeti zahtjev za produljenje od tri mjeseca. Zahtjev možete podnijeti izravno nacionalnoj službi za zapošljavanje u zemlji u kojoj ste ostali bez posla.

  Nacionalna tijela nisu obvezna odobriti produljenje. Odlučit će ovisno o vašoj situaciji. Neka tijela odobravaju produljenje samo u iznimnim slučajevima, primjerice ako ste bili bolesni ili ste imali nesreću u prva tri mjeseca. Druga zahtijevaju neki oblik dokaza da aktivno tražite zaposlenje u inozemstvu (npr. kopije prijava za posao).

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Ako ne pronađete zaposlenje
Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje