Navigacijska pot

Posodobitev : 19/09/2016

work

Možnosti zaposlitve v javnem sektorju

Državljani EU imajo pravico do zaposlitve v drugi državi EU, tudi v javnem sektorju te države, na primer v državnih podjetjih, vladnih organih in javni upravi.

V nekaterih državah EU veljajo začasne omejiitve zaposlovanja za hrvaške državljane.

Države EU lahko nekatera delovna mesta kljub temu zadržijo samo za svoje državljane, vendar samo, kadar delovna mesta zadevajo:

  • izvajanje javnih pooblastil
  • zaščito splošnega interesa države.

Največkrat gre za delovna mesta v diplomatski službi, vojski, policiji in varnostnih silah, sodnih in davčnih organih. Toda tudi v teh službah morajo biti tista delovna mesta, ki ne zadevajo izvajanje javnih pooblastil, dostopna državljanom drugih držav EU. Administrativna in tehniška dela denimo ne vključujejo izvajanje javnih pooblastil, zato jih država ne more zadržati samo za svoje državljane.

Če se potegujete za delovno mesto v javnem sektorju druge države, boste verjetno najprej morali pridobiti priznanje svojih kvalifikacij.

Vaše delovne izkušnje mora tuji delodajalec upoštevati enako, kot če bi jih pridobili v državi nove zaposlitve, kadar odloča:

  • ali izpolnjujete pogoje za določeno delovno mesto, če so zanj potrebne delovne oziroma vodstvene izkušnje,
  • o plači, plačnem razredu in drugih pogojih.

Praktični primer

Delovne izkušnje, pridobljene v različnih državah EU, so enakovredne

Francozinja Elisa je v Franciji deset let delala kot učiteljica, potem se je preselila v Italijo. Pristojni organi v Italiji so ji sicer priznali učiteljsko diplomo, vendar so jo šteli za začetnico in jo uvrstili v najnižji plačni razred.

Če v Italiji napredovanje in plačo učiteljev določijo na podlagi delovnih izkušenj, morajo enakovredno točkovati primerljive delovne izkušnje, ki jih je Elisa pridobila v drugi državi EU.

Glej tudi:

Priznavanje poklicnih kvalifikacij

Zakonodaja EU
  • Delovni dokument služb Komisije: Prosto gibanje delavcev v javnem sektorju English
Javna posvetovanja
Iščete zaposlitev v tujini?
prostih delovnih mest
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje

ter državljani Islandije, Lihtenštajna, Norveške in Švice in

Retour au texte en cours.