Sti

Del på 
	Del på Facebook
  
	Send til Twitter
  
	Del på google+
  
	Del på linkedIn

Jobsøgning i udlandet

Opdateret : 20/06/2014

work

Adgang til job i det offentlige

Som EU-borger, har du ret til at arbejde i et andet EU-land, også i det offentlige f.eks. i statsejede virksomheder, statslige organer eller offentlige myndigheder.

Din ret til at arbejde i visse EU-lande kan være midlertidigt begrænset, hvis du er statsborger i Kroatien.

EU-lande kan stadig forbeholde visse stillinger til deres egne statsborgere, men kun hvis de omfatter:

  • offentlige forvaltningsopgaver

og

  • sikring af statens generelle interesser.

Det er typisk stillinger i den diplomatiske tjeneste, militæret, politiet og sikkerhedsstyrkerne, domstolene og skattemyndighederne. Men selv her skal stillinger, der ikke involverer offentlige forvaltningsopgaver, være åbne for statsborgere fra andre EU-lande. For eksempel omfatter administrative job og teknikerjob ikke offentlige forvaltningsopgaver og kan derfor ikke forbeholdes et lands egne statsborgere.

For at få et job i det offentlige kan det være nødvendigt at få en officiel anerkendelse af dine kvalifikationer i det land, du ønsker at arbejde i.

Dit nye land kan ikke give dig mindre merit for din erhvervserfaring, bare fordi den er opnået i et andet EU-land, når det skal:

  • afgøre, hvilke stillinger du er kvalificeret til, hvis anciennitet eller erfaring er et krav for at deltage i en udvælgelsesprøve
  • fastsætte din løn, lønklasse eller andre vilkår.

Sagseksempel

Din erfaring i EU tæller

Elisa fra Frankrig arbejdede som lærer i Frankrig i 10 år, inden hun flyttede til Italien. Hendes kvalifikation til at arbejde som lærer blev anerkendt i Italien, men de italienske myndigheder anså hende som begynder og indplacerede hende i den laveste lønklasse og med laveste anciennitet.

Hvis læreres anciennitet og løn i Italien afhænger af, hvor mange års erhvervserfaring man har, skal Italien give Elisa samme merit for sammenlignelig erfaring erhvervet i andre EU-lande.

Se også:

Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Footnote

eller statsborger i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz

Retour au texte en cours.