Navigointipolku

Päivitetty : 18/06/2015

Usein kysyttyä - Julkisen sektorin työpaikkoihin pääsy

 • Voinko työskennellä julkisella sektorilla toisessa EU-maassa, vaikken ole kyseisen maan kansalainen?

  KYLLÄ — tosin tästä on kaksi poikkeusta:

  • Jos olet Bulgarian, Kroatian tai Romanian tai kansalainen, työskentelyoikeuttasi muutamissa EU-maissa on saatettu tilapäisesti rajoittaa.
  • Kansalliset viranomaiset saattavat rajoittaa pääsyä sellaisiin julkisen sektorin tehtäviin, joihin liittyy julkisen vallan käyttöä tai valtion yleisten etujen valvontaa. Tällaisia tehtäviä on esimerkiksi ulkosuhdehallinnossa, asevoimissa, poliisivoimissa ja verohallinnossa. Pääsyä ei kuitenkaan saa rajoittaa yleisesti, vaan jokaista työtehtävää on tarkasteltava erikseen.
 • Työskentelen virkamiehenä ja haluaisin hakea valtion tai kunnan virkaa toisesta EU-maasta. Otetaanko työkokemukseni tällaisessa tapauksessa huomioon?

  KYLLÄ — Myös toisesta EU-maasta hankittua työkokemusta on arvostettava samalla tavalla uudessa työskentelymaassasi. Vastaavaa kokemusta on kohdeltava samalla tavalla palkkaa, kokemusluokkaa ja muita työhön liittyviä asioita määriteltäessä. Sama koskee myös pääsyä julkishallinnon toimiin.

 • Minulla on periaatteessa oikeus hakea erästä julkishallinnon tehtävää Kreikassa, vaikka olen kotoisin Kyprokselta. Kreikan viranomaiset väittävät kuitenkin, että tehtävää voivat hakea vain henkilöt, jotka ovat asuneet Kreikassa vähintään kolmen vuoden ajan. Onko tämä laillista?

  EI — Laittomia ovat kaikki sellaiset säännökset, joiden nojalla sinun edellytetään asuneen maassa ennen kuin voit hakea jotain tiettyä julkishallinnon tehtävää. Poikkeuksen muodostavat vain tehtävät, joiden erityisluonteen perusteella tällainen vaatimus on oikeutettu.

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa