Navigacijski put

Ažurirano : 04/05/2015

vehicles

Registracija automobila i porezi

Privremeni boravak

Ako i dalje imate prijavljeno stalno boravište u svojoj matičnoj državi članici, a boravite u drugoj državi članici kraće od 6 mjeseci, ne morate u njoj registrirati automobil ni platiti porez. Automobil će i dalje biti registriran u zemlji boravišta.

Ako u drugoj državi članici boravite kraće od 6 mjeseci, ne smijete posuditi ili iznajmiti automobil osobi koja ima boravište u toj zemlji. Ta osoba automobil može voziti samo ako ste i vi u njemu.

Međutim, možete ga posuditi gostujućim prijateljima ili obitelji ako nemaju boravište u toj zemlji.

Ako u drugoj zemlji boravite duže od 6 mjeseci, trebali biste prijaviti stalno boravište u toj zemlji i morate ondje registrirati svoj automobil.

Boravak duži od 6 mjeseci

Ako se preselite u drugu državu članicu i sa sobom dovezete automobil, trebate ga registrirati i platiti sve odgovarajuće poreze u toj zemlji.

Morate registrirati automobil najkasnije 6 mjeseci nakon dolaska. Prije odlaska trebali biste se kod nadležnih tijela zemlje u koju se selite raspitati kada to razdoblje počinje - od trenutka kada ste napustili matičnu zemlju ili od trenutka kada ste stigli u novu zemlju. Trebali biste provjeriti i koje ćete dokumente morati dostaviti kako biste to dokazali.

U nekim državama članicama potrebno je ponovno registrirati automobil u razdoblju kraćem od 6 mjeseci nakon prijave boravišta u toj zemlji. Prije preseljenja u drugu zemlju raspitajte se kod tamošnjih nadležnih tijela vrijedi li možda u njoj kraće razdoblje za registraciju vozila.

Odaberite svoju državu

Odaberite svoju državu

Prava zajednička za sve države članice EU-a


* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

 

Budete li ispunjavali odgovarajuće uvjete i pridržavali se rokova, možda ćete pri preseljenju u drugu državu članicu moći ostvariti oslobođenje od PDV-a na registraciju vozila. Prije preseljenja u novu zemlju obratite se tamošnjim nacionalnim nadležnim tijelima.

Primjer

Unaprijed se raspitajte o pravilima i uštedite!

Španjolka Cristina našla je posao u Portugalu i preselila se onamo. Budući da nije znala za šestomjesečni rok, registrirala je automobil u Portugalu tek nakon 8 mjeseci.

Obavijestili su je da ne bi morala platiti porez na registraciju da je registrirala automobil ranije. Osim toga, u Portugalu šestomječni rok počinje od trenutka napuštanja matične zemlje, a ne od trenutka dolaska.

Iznimke obvezne registracije nakon 6 mjeseci

Studenti

Ako boravite u drugoj zemlji samo radi studija, možete voziti svoj automobil bez registracije ili plaćanja poreza u toj zemlji dok god ste ondje upisani u obrazovnu ustanovu.

Ova iznimka za studente ne primjenjuje se u Danskoj.

Primjer

Francuz Mathieu živi u Belgiji gdje pohađa dvogodišnji poslijediplomski studij. Mathieuov automobil je oštećen pa je otišao na policiju kako bi dobio izvješće za svojeg osiguravatelja. Kada je policija otkrila da Mathieu živi u Belgiji više od godinu dana, a još nije ondje registrirao automobil, obavijestila ga je da je počinio prekršaj i da će morati platiti kaznu.

Mathieu je dokazao da je upisan na sveučilište u Anwerpenu te kao student iz druge države članice nije morao platiti porez na registraciju i porez na cestovna motorna vozila u Belgiji.

Prekogranični radnici

Prekogranični radnik (zaposlen ili samozaposlen) osoba je koja radi s jedne strane granice, a živi s druge, pri čemu se vraća kući barem jednom tjedno.

Ako vlastitim automobilom redovito putujete iz matične zemlje u zemlju u kojoj radite, automobil trebate registrirati i platiti odgovarajuće poreze u zemlji u kojoj živite, a ne u zemlji u kojoj radite.

Ako vozite službeni automobil (registriran u zemlji u kojoj radite), možete ga koristiti u privatne svrhe u zemlji u kojoj živite bez potrebe za registracijom u njoj. U tom slučaju biste se u zemlji u kojoj boravite vozili sa stranim registarskim pločicama što može uzrokovati probleme lokalnoj policiji koja mora provjeriti jesu li osobe pod njezinom nadležnošću platile nacionalne poreze na registraciju vozila.

U slučaju proteškoća uvijek se možete obratiti našoj službi za pomoć.

Primjer

Kirli živi u Bugarskoj, a radi za grčko poduzeće u Grčkoj. Vozi službeni automobil registriran u Grčkoj, a koristi ga i u privatne svrhe u Bugarskoj.

Bugarska ga je policija zaustavila i kaznila jer automobil nije bio registriran u Bugarskoj. Kiril je objasnio da prekogranični radnici imaju pravo koristiti službeni automobil u privatne svrhe u svojoj matičnoj zemlji, ali policija to nije znala i svejedno ga je novčano kaznila. Kiril se žalio i nije morao platiti kaznu.

Samozaposleni prekogranični radnici

Ako ste samozaposleni, živite u zemlji A i radite u zemlji B, možete koristiti službeni automobil u zemlji A bez potrebe da ga ondje registrirate samo u sljedećim slučajevima:

  • ako je automobil kupljen na ime vašeg poduzeća
  • ako ga u zemlji A koristite uglavnom u poslovne svrhe, a samo povremeno u privatne
  • ako vaše poduzeće ima poslovni nastan u drugoj zemlji.

Vodite računa o tome da službeni automobil mora biti kupljen na ime vašeg poduzeća. Ako vozite automobil kupljen na svoje ime, morate ga registrirati u zemlji u kojoj živite.

Public consultations
Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje