Navigacijski put

Ažurirano : 21/09/2016

vehicles

Registracija automobila i porezi

Privremeni boravak

Ako i dalje imate prijavljeno stalno boravište u svojoj matičnoj državi članici, a boravite u drugoj državi članici kraće od 6 mjeseci, ne morate u njoj registrirati automobil ni platiti porez. Automobil će i dalje biti registriran u zemlji boravišta. Međutim, moguće je da ćete trebati platiti poreze povezane s upotrebom automobila u toj zemlji (porezi na cestovna motorna vozila).

Ako u drugoj državi članici boravite kraće od 6 mjeseci te niste u njoj registrirali svoj automobil, ne smijete posuditi ili iznajmiti automobil osobi koja ima boravište u toj zemlji. Ta osoba automobil može voziti samo ako ste i vi u njemu.

Međutim, možete ga posuditi gostujućim prijateljima ili obitelji ako nemaju boravište u toj zemlji.

Ako u drugoj zemlji namjeravate boraviti duže od 6 mjeseci, trebali biste prijaviti stalno boravište u toj zemlji te morate ondje registrirati svoj automobil čim prije.

Preseljenje u inozemstvo

Ako se preselite u drugu državu članicu (odnosno namjeravate ondje boraviti duže od šest mjeseci) i sa sobom dovezete automobil, trebate ga registrirati i platiti sve odgovarajuće pristojbe i poreze u toj zemlji.

Automobil morate registrirati čim prije, a najkasnije šest mjeseci od dana dolaska. Trebali biste provjeriti i dokumente i postupke predviđene za registraciju automobila.

Budete li ispunjavali odgovarajuće uvjete i pridržavali se rokova, možda ćete pri preseljenju u drugu državu članicu moći ostvariti porezno oslobođenje pri registraciji vozila. Prije preseljenja u drugu zemlju provjerite primjenjiva nacionalna pravila.

Primjer

Unaprijed se raspitajte o pravilima i uštedite novac!

Španjolka Cristina našla je posao u Portugalu i tamo se preselila. Budući da nije znala za šestomjesečni rok, registrirala je automobil u Portugalu tek nakon 8 mjeseci.

Obavijestili su je da ne bi morala platiti porez na registraciju da je registrirala automobil ranije. Osim toga, u Portugalu šestomječni rok počinje od trenutka napuštanja matične zemlje, a ne od trenutka dolaska.

 

Iznimke obvezne registracije nakon 6 mjeseci

Studenti

Ako boravite u drugoj zemlji samo u svrhu obrazovanja, možete voziti svoj automobil bez registracije ili plaćanja poreza u toj zemlji dok god ste ondje upisani u obrazovnu ustanovu. Međutim, ako se kao student zaposlite tijekom boravka u toj zemlji, morate ondje registrirati automobil.

Kako biste izbjegli probleme tijekom policijskih provjera, prije odlaska iz svoje zemlje trebali biste provjeriti primjenjiva pravila u zemlji u kojoj se namjeravate obrazovati  , predviđene administrativne formalnosti (na primjer, u nekim zemljama trebate imati sa sobom potvrdu fakulteta/škole o upisu tijekom vožnje) te trebate li ispunjavati posebne uvjete.

Posebna se pravila primjenjuju u Danskoj gdje studenti iz država članica moraju registrirati automobil ako tamo žive duže od 365 dana u razdoblju od dvije godine. Ako je boravak kraći, moguće je od danskih nadležnih tijela zatražiti dopuštenje za vožnju automobila registriranog u drugoj državi članici.

Primjer

Francuz Mathieu živi u Belgiji gdje pohađa dvogodišnji poslijediplomski studij. Mathieuov je automobil oštećen pa je otišao na policiju kako bi dobio izvješće za svojeg osiguravatelja. Kad je policija otkrila da Mathieu živi u Belgiji više od godinu dana, a još nije ondje registrirao automobil, obavijestila ga je da je počinio prekršaj i da će morati platiti kaznu.

Mathieu je dokazao da je upisan na sveučilište u Antwerpenu te kao student iz druge države članice nije morao platiti porez na registraciju i porez na cestovna motorna vozila u Belgiji.

Prekogranični radnici

Prekogranični radnik (zaposlen ili samozaposlen) osoba je koja radi s jedne strane granice, a živi s druge, pri čemu se vraća kući barem jednom tjedno.

Ako vlastitim automobilom redovito putujete iz matične zemlje u zemlju u kojoj radite, automobil trebate registrirati i platiti odgovarajuće poreze u zemlji u kojoj živite, a ne u zemlji u kojoj radite.

Ako vozite službeni automobil (registriran u zemlji u kojoj radite), možete ga koristiti u privatne svrhe u zemlji u kojoj živite bez obveze da ga ondje registrirate. U tom biste se slučaju u državi u kojoj živite vozili sa stranim registarskim pločicama, što može uzrokovati probleme lokalnoj policiji koja mora provjeriti jesu li osobe pod njezinom nadležnošću platile nacionalne poreze na registraciju vozila.

U slučaju poteškoća uvijek se možete obratiti našoj službi za pomoć.

Primjer

Kirli živi u Bugarskoj, a radi za grčko poduzeće u Grčkoj. Vozi službeni automobil registriran u Grčkoj, a koristi ga i u privatne svrhe u Bugarskoj.

Bugarska ga je policija zaustavila i kaznila jer automobil nije bio registriran u Bugarskoj. Kiril je objasnio da prekogranični radnici imaju pravo koristiti službeni automobil u privatne svrhe u svojoj matičnoj zemlji, ali policijski službenici to nisu znali i svejedno su ga novčano kaznili. Kiril se žalio i kazna je povučena.

Samozaposleni prekogranični radnici

Ako ste samozaposleni, živite u zemlji A i radite u zemlji B, možete koristiti službeni automobil u zemlji A bez obveze da ga ondje registrirate samo u sljedećim slučajevima:

  • ako je automobil kupljen na ime vašeg poduzeća
  • ako ga u zemlji A koristite uglavnom u poslovne svrhe, a samo povremeno u privatne
  • ako vaše poduzeće ima sjedište u drugoj državi.

Vodite računa o tome da službeni automobil mora biti kupljen na ime vašeg poduzeća. Ako vozite automobil kupljen na svoje ime, morate ga registrirati u državi u kojoj živite.

U slučaju poteškoća uvijek se možete obratiti našoj službi za pomoć.

Primjer

Jacob se preselio u Nizozemsku prije godinu dana, ali i dalje vodi stomatološku kliniku u Belgiji. Tijekom uobičajene cestovne kontrole vozila nizozemska je policija ustanovila da on živi u Nizozemskoj. Policija ga je novčano kaznila te naložila da registrira automobil u Nizozemskoj.

Jacob se žalio na policijsku odluku i objasnio da je njegov automobil kupljen u poslovne svrhe (što je dokazao računima), da je registriran u Belgiji na ime njegova poduzeća te da ga u Nizozemskoj koristi uglavnom u poslovne svrhe.

Kad su nizozemska nadležna tijela provjerila dokumente kazna je povučena.

 

Za više informacija o registraciji automobila i povezanim porezima te za poveznice na internetske stranice nacionalnih nadležnih tijela pogledajte:

Odaberite svoju državu

Odaberite svoju državu

Prava zajednička za sve države članice EU-a


* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj.

Public consultations
Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
Pomoć i savjetovanje