Navigacijski put

Često postavljana pitanja – Registracija automobila i porezi

 • Da/ne. PDV trebate platiti samo u jednoj zemlji. PDV na automobile plaća se u zemlji u kojoj će vozilo biti registrirano (u ovom slučaju u Francuskoj), a ne u zemlji u kojoj je kupljeno kao što je slučaj s većinom drugih proizvoda.

  Da ste trgovcu rekli da ćete automobil registrirati u Francuskoj, mogli ste izbjeći plaćanje PDV-a u Belgiji.

  Budući da ste već platili belgijski PDV, trebali biste zatražiti povrat PDV-a od belgijskih poreznih tijela. To možete učiniti na temelju potvrde francuskih nadležnih tijela kojima ćete dokazati da ste automobil registrirali u Francuskoj u roku od 6 mjeseci od stavljanja u promet i prije nego što ste prešli 6000 km.

  Saznajte više o:

 • Iako ćete na kraju automobil registrirati u Francuskoj, potrebne su vam njemačke registarske pločice za vožnju do Francuske. Ako je automobil nov, trebate zatražiti privremene registarske pločice i tako izbjeći plaćanje PDV-a u Njemačkoj. Ako je riječ o rabljenom automobilu, vjerojatno ćete morati zatražiti uobičajene njemačke registracijske pločice pa makar samo nakratko. Razmislite o mogućnosti dostave automobila u Francusku kako biste izbjegli njegovu registraciju u Njemačkoj i usporedite troškove.

  Saznajte više o:

 • Uvozne su carine na području EU-a ukinute. Možda se radi o porezu na registraciju vozila i porezu na cestovna vozila koji se plaćaju za sva vozila registrirana u određenoj zemlji bez obzira na njihovo podrijetlo. Ne postoje propisi na razini EU-a koji se odnose na te poreze i morate ih platiti, osim u slučaju diskriminacije uvezenih automobila. Primjerice, porez na registraciju vozila ne smije biti viši od poreza na slično vozilo već registrirano na Malti.

  Saznajte više o:

 • Porez na registraciju osobnih automobila nije ujednačen na razini EU-a. Države članice stoga mogu ubirati porez na registraciju automobila koji je prvi put registriran na njihovu području. Zbog nepovoljne situacije u kojoj se nalaze osobe poput vas, trenutačno svaka država članica odlučuje hoće li dodijeliti izuzeće od PDV-a za automobile koje vlasnici dovoze sa sobom prilikom promjene boravišta. Trebali biste se obratiti portugalskim nadležnim tijelima kako biste saznali je li u vašem slučaju izuzeće moguće i, ako je tako, uz koje uvjete.

  Saznajte više o:

 • Ne, samo recite njemačkom trgovcu da ćete automobil registrirati u drugoj zemlji. PDV ćete onda platiti samo u Nizozemskoj.

  Saznajte više o:

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Niste pronašli informacije koje tražite? Imate problem koji želite riješiti?

Savjetujte se o pravima u EU-u

Riješite problem s tijelom javne uprave