Cale de navigare

Actualizare : 06/09/2016

vehicles

Documente și formalități de înmatriculare auto

Peste tot în UE, aveţi obligaţia să vă înmatriculaţi maşina în ţara în care locuiţi de obicei (sau în cea în care aveţi domiciliul permanent).

În general, nu vă puteţi înmatricula maşina în ţara în care aveţi domiciliu secundar sau o casă de vacanţă.

Nu există norme europene care să reglementeze înmatricularea autovehiculelor.  Informaţiile de mai jos reflectă realitatea din numeroase state membre.

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara

Drepturi comune, aplicabile în toate ţările UE


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

 

Documentenecesare pentru înmatriculare:

Certificat de conformitate pentru maşinile noi

Acest certificat emis de producător reprezintă dovada că autovehiculul respectă, din punct de vedere tehnic, standardele de mediu şi de siguranţă în vigoare. El poate exista în două formate, european ( CE) sau naţional.

Certificatul de conformitate CE - valabil în toate ţările din UE

Dacă maşina dumneavoastră are certificat de conformitate CE, autorităţile naţionale nu au dreptul să vă solicite alte documente tehnice. Excepţie: dacă autovehiculul a suferit modificări de la ieşirea din fabrică, autorităţile vă pot cere să-l omologaţi din nou.

Certificatul naţional de conformitate - valabil doar în ţara emitentă

În general, acest tip de certificat este specific pentru autobuze, camioane, camionete, remorci, maşini personalizate din fabrică produse înainte de luna mai 2009 şi maşini de epocă.

Pentru autovehiculele aflate deja în circulaţie, autorităţile din noua ţară vă vor solicita, cel mai probabil, şi alte certificate sau verificări tehnice.

Certificatul de înmatriculare pentru maşinile aflate în circulaţie

Când solicitaţi reînmatricularea unei maşini care a fost deja înmatriculată în altă ţară din UE (de către dumneavoastră sau proprietarul precedent), ataşaţi cererii vechiul certificat de înmatriculare.

Acesta conţine informaţiile esenţiale referitoare la autovehicul, ceea ce va facilita reînmatricularea.

Asigurarea RCA

Pentru a înmatricula maşina în ţara în care vă stabiliţi, veţi avea nevoie de dovada că deţineţi o asigurare auto.

Autorităţile ar trebui să recunoască valabilitatea poliţelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:

  • are un sediu principal sau secundar în ţara gazdă
  • este autorizată să furnizeze servicii în ţara gazdă, chiar dacă nu are un sediu pe teritoriul acesteia.

Dovada dreptului de proprietate

Dacă trebuie să dovediţi că sunteţi proprietarul autovehiculului, nu uitaţi  că factura trebuie să indice clar codul de TVA al dealer-ului auto.

Dovada plăţii TVA-ului

Înainte de a vă înmatricula maşina, autorităţile naţionale au dreptul să verifice dacă TVA-ul a fost achitat în mod corect.

Normele privitoare la TVA diferă în funcţie de vechimea maşinii ( nouă sau second-hand) şi de vânzător ( dealer sau persoană fizică).

Din punct de vedere fiscal, maşina nu mai este considerată nouă dacă se află în circulaţie de cel puţin 6 luni şi afişează un kilometraj care depăşeşte 6 000 de km.

Dacă achiziţionaţi o maşină nouă de la un dealer dintr-o ţară a UE, dar o luaţi în altă ţară europeană în care vă stabiliţi sau locuiţi deja, aveţi obligaţia de a plăti TVA-ul doar în ţara dvs. de reşedinţă.

Pentru a nu plăti TVA-ul de două ori (caz în care va trebui să solicitaţi ulterior recuperarea uneia dintre plăţi), anunţaţi dealer-ul că intenţionaţi să vă înmatriculaţi maşina în altă ţară din UE.

Dacă achiziţionaţi o maşină de ocazie de la o persoană fizică, nu sunteţi obligat să plătiţi TVA-ul în nicio ţară.

Dacă o achiziţionaţi de la o firmă care vinde maşini second-hand, va trebui să plătiţi TVA doar pe profitul înregistrat de firmă la vânzarea autovehiculului respectiv. TVA-ul nu va fi evidenţiat pe factură,  iar achiziţia nu va fi supusă regimului TVA în ţara de destinaţie.

Inspecţia tehnică

Autorităţile din ţara în care doriţi să înmatriculaţi maşina vă pot solicita să o supuneţi unei inspecţii tehnice.

Acestea sunt obligate însă să recunoască certificatele care atestă efectuarea inspecţiei tehnice periodice în altă ţară din UE.

Plata taxei de înmatriculare/ a taxei de drum

Nu există norme europene care să reglementeze taxa de înmatriculare sau taxa de drum. Prin urmare, aceste taxe trebuie achitate în conformitate cu legislaţia ţării în care locuiţi/ în care vă stabiliţi.

Dacă îndepliniţi anumite condiţii şi respectaţi termenele-limită, aţi putea fi scutit de la plata taxei de înmatriculare atunci când vă mutaţi în altă ţară.

Vă recomandăm să contactaţi din timp autorităţile naţionale din ţara în care vă mutaţi.

Dacă faceţi lucrurile la timp, puteţi economisi bani!

Caz real

Alex şi Flora tocmai au ieşit la pensie, după 30 de ani de muncă în Germania.  Acum, doresc să se mute în Portugalia şi să îşi ia maşina cu ei.

Dacă îşi reînmatriculează maşina în maxim 6 luni de la părăsirea Germaniei, cei doi vor fi scutiţi de la plata taxei de înmatriculare aplicabile în Portugalia (ISV). Pentru aceasta, nu au nevoie decât să le furnizeze autorităţilor portugheze un certificat emis de omologii germani, în care să se specifice data la care au părăsit Germania.

Taxa de înmatriculare poate fi foarte mare în Portugalia, aşa că Alex şi Flora au tot interesul să-şi înmatriculeze maşina la timp.

Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere

În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.