Navigacijska pot

Posodobitev : 04/05/2015

vehicles

Veljavnost avtomobilskega zavarovanja

Kadar prebivate v drugi državi EU

Avtomobilsko zavarovanje v novi državi prebivališča

Svoje vozilo morate registrirati v državi, v kateri običajno prebivate.

Ob registraciji morate predložiti dokazilo  o sklenjenem zavarovanju avtomobilske odgovornosti.

Pristojni organi morajo sprejeti zavarovanje katere koli zavarovalnice:

  • s sedežem ali poslovalnico v tej državi,
  • ki nima poslovalnice v tej državi, vendar ima dovoljenje za poslovanje v njej.

Pri svoji zavarovalnici morate preveriti, ali sklenjeno zavarovanje velja tudi v državi, v katero se boste preselili.

Sklenitev novega zavarovanja v tujini

Če vaše zavarovanje v državi, kamor se selite, ne velja, se obrnite na nacionalne biroje za zeleno karto oz. informacijske centre in se pozanimajte o zavarovalnicah, ki ponujajo avtomobilsko zavarovanje v tej državi.

Škodno dogajanje

Zavarovalnico lahko kadar koli zaprosite za potrdilo o svojih preteklih odškodninskih zahtevkih. Potrdilo vam mora izdati v 15 dneh.

Če želite skleniti novo zavarovanje v drugi državi EU, novi zavarovalnici ni treba upoštevati vašega preteklega škodnega dogajanja in s tem morebitnega popusta, do katerega bi bili sicer upravičeni pri izračunu višine zavarovalne premije.

Nekatere zavarovalnice lahko kljub temu upoštevajo preteklo škodno dogajanje, zato se pozanimajte pri več različnih zavarovalnicah.

Praktični primer

Veljavnost zavarovanja, sklenjenega pri domači zavarovalnici

Marko iz Slovenije se namerava preseliti v Veliko Britanijo. S seboj bo odpeljal tudi avtomobil, za katerega ima sklenjeno običajno slovensko zavarovalno polico.

Svoje vozilo bo moral registrirati v Veliki Britaniji. Moral se bo tudi pozanimati, ali lahko obdrži slovensko avtomobilsko zavarovanje. V nasprotnem primeru bo moral pri britanski zavarovalnici skleniti novo zavarovanje.

Upoštevanje škodnega dogajanja pri izračunu višine zavarovalne premije

Rosa iz Italije se je pred kratkim preselila v Francijo. Voznica je že 10 let in v tem času ni imela nobene prometne nesreče, zato so bile njene zavarovalne premije v Italiji dokaj nizke.

Več francoskih zavarovalnic ni hotelo upoštevati njenega škodnega dogajanja v Italiji, zato je nadaljevala z iskanjem boljše ponudbe. Naposled je našla zavarovalnico, ki ji je bila pripravljena priznati nižjo zavarovalno premijo.

Kadar ste na turističnem potovanju

Če v prometni nesreči poškodujete drugo osebo, velja avtomobilska zavarovalna polica, ki ste jo sklenili pri domači zavarovalnici, povsod v EU.

Registrski tablici vašega vozila dokazujeta, da imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. To pomeni, da vas policija v drugi državi praviloma ne bo ustavila samo zato, da bi preverila veljavnost vašega zavarovanja.

Seveda pa je vedno najbolje imeti zavarovalno polico pri sebi v vozilu. S tem si boste prihranili veliko sitnosti v primeru prometne nesreče ali kadar vas ustavi policija.

Praktični primer

Zavarovalno polico hranite vedno pri sebi

Ronalda je zaradi prehitre vožnje ustavila francoska policija. Ker pri sebi ni imel zavarovalne police, je moral poklicati svojo portugalsko zavarovalnico, da bi dokazal veljavnost avtomobilskega zavarovanja.

Čeprav vam praviloma zavarovalne police ni treba imeti pri sebi, je to najboljši način, da dokažete veljavnost svojega avtomobilskega zavarovanja. Poleg tega lahko prihranite tudi čas in denar, če v tujini naletite na težave.

Javna posvetovanja
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje

(v tem primeru 27 držav EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška)

Retour au texte en cours.

(v tem primeru 27 držav EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška)

Retour au texte en cours.