Cale de navigare

Actualizare : 01/03/2017

Valabilitatea asigurării auto în UE

Valabilitatea asigurării obligatorii și facultative

Când înmatriculați o mașină în altă țară din UE, aveți nevoie de o asigurare auto de răspundere civilă. Această asigurare obligatorie este valabilă în toate țările din UE. Ea vă acoperă în cazul în care sunteți implicat într-un accident care provoacă daune asupra proprietății altcuiva sau vătămarea altor persoane decât conducătorul auto. Nu acoperă și alte costuri (de exemplu, costurile de reparare a propriului autovehicul).

Puteți să încheiați și o poliță de asigurare facultativă, care acoperă și alte riscuri, de exemplu, rănirea conducătorului auto, deteriorarea propriului automobil, furtul vehiculului/conținutului acestuia, acte de vandalism, asistență juridică.

Nu există norme la nivelul UE privind asigurarea auto facultativă. Verificați termenii și condițiile cu asiguratorul dumneavoastră, înainte de a pleca în străinătate. Asiguratorii pot aplica norme diferite de la o țară la alta. Astfel, asigurarea dumneavoastră poate avea limită de timp (de exemplu, o lună în străinătate) sau de distanță (de exemplu, 150 km de la frontiera țării de origine) sau ar putea exclude unele țări în cazul anumitor tipuri de riscuri (cum ar fi furturile).

Locuiesc în altă țară din UE

Asigurarea auto în țara gazdă

Trebuie să vă înmatriculați mașina în țara în care locuiți în mod normal. Nu sunteți obligat să vă înmatriculați mașina în țara gazdă dacă puteți dovedi că vă aflați acolo doar temporar, de exemplu, în calitate de student.

Pentru a o înmatricula, veți avea nevoie de dovada că dețineți o asigurare auto.

Autoritățile de înmatriculareEnglish ar trebui să recunoască valabilitatea polițelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:

 • are un sediu principal sau secundar în țara gazdă, ori
 • este autorizată să furnizeze servicii în țara gazdă, chiar dacă nu are un sediu pe teritoriul acesteia.

Dacă vă mutați în altă țară din UE și trebuie să vă reînmatriculați mașina, contactați asiguratorul dumneavoastră pentru a afla dacă polița pe care o dețineți este valabilă în țara în care vă mutați.

În principiu, puteți, de asemenea, să vă asigurați mașina într-o țară din UE diferită de țara de reședință. Însă nu uitați să verificați dacă firma de asigurări oferă servicii internaționale.

Caz real

Asigurarea din țara mea de origine este valabilă în străinătate?

Lazlo se mută din Slovenia în Regatul Unit. Dorește să își ia și mașina, pentru care a încheiat o poliță de asigurare în Slovenia.

Odată ajuns în Regatul Unit, va trebui să își înmatriculeze autoturismul pe lângă autoritățile britanice și să se intereseze dacă poate conduce folosind asigurarea slovenă. Dacă autoritățile nu permit acest lucru, Lazlo va trebui să încheie o asigurare în Regatul Unit .

Mai multe despre reglementările naționale privind asigurarea auto:

Alegeţi ţara
 • Regatul Uniten
 • Republica Cehăcsen
 • Româniaenro
 • Slovacia *
 • Slovenia *
 • Spania *
 • Suediaensv
 • Ungariaenhu
 • Țările de Josennl

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Comisia Europeană nu răspunde de conținutul site-urilor externe.

Încheierea unei noi polițe de asigurare în străinătate

Dacă polița pe care o dețineți nu este valabilă în țara în care vă mutați, sau dacă expiră odată cu înmatricularea mașinii în țara respectivă, contactați biroul/centrul național de informare cu privire la Cartea VerdeEnglish pentru a afla care sunt firmele de asigurări auto active în țara respectivă.

Primele de asigurare și istoricul de daunalitate

Primele de asigurare auto diferă de la o țară la alta, în principal din cauza diferențelor existente între legislațiile naționale în ceea ce privește contractele, evaluările de risc și sistemele de compensare sau de gestionare a cererilor internaționale complexe și costisitoare.

În unele țări din UE istoricul de daunalitate poate avea efect asupra primelor de asigurare. Este vorba despre un mecanism de bonusuri și penalizări, așa-numitul sistem bonus-malus. Dacă nu declarați niciun incident în cursul anului, asiguratorul dumneavoastră vă poate oferi o reducere la reînnoirea contractului. În caz contrar, vi se poate cere să plătiți mai mult.

Aveți dreptul în orice moment să-i solicitați asiguratorului să vă furnizeze un istoric de daunalitate pentru ultimii cinci ani. Acesta trebuie să vi-l trimită în termen de 15 zile.

Atenție! În momentul în care încheiați o nouă poliță în altă țară din UE, firma asiguratoare nu este obligată să vă ia în considerare istoricul de daunalitate (sau orice reduceri pentru care ați fi putut fi eligibil) atunci când vă calculează prima de asigurare.

Există însă și firme de asigurări care vă vor lua în calcul antecedentele, așa că nu ezitați să comparați ofertele.

Caz real

Deși nu am avut accidente în țara de origine, asiguratorul din țara în care m-am mutat mi-a stabilit o primă de asigurare mai mare. De ce?

Rosa s-a mutat de curând din Italia în Franța. Întrucât nu avusese niciun accident în ultimii 10 ani, asiguratorul italian îi stabilise o primă de asigurare relativ ieftină.

În Franța, Rosa a fost surprinsă să constate că asiguratorii de la care a solicitat oferte nu îi luau în considerare istoricul de daunalitate. A căutat în continuare și, în cele din urmă, a găsit o firmă dispusă să ia în calcul acest istoric, obținând astfel o ofertă mai avantajoasă.

Sunt turist

Asigurarea de răspundere civilă emisă în țara de origine vă oferă acoperire peste tot în UE , dacă răniți pe cineva în timp ce vă aflați la volan.

Mai multe despre reglementările naționale privind asigurarea auto pe durata călătoriilor în străinătate:

Alegeţi ţara
 • Regatul Uniten
 • Republica Cehăcsen
 • Româniaenro
 • Slovacia *
 • Slovenia *
 • Spania *
 • Suediaensv
 • Ungariaenhu
 • Țările de Josennl

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Comisia Europeană nu răspunde de conținutul site-urilor externe.

Plăcuța de înmatriculare a mașinii dumneavoastră reprezintă dovada că aveți o asigurare de răspundere civilă. Aceasta înseamnă că poliția din altă țară nu vă va opri, în mod normal, doar pentru a verifica dacă sunteți asigurat. În cazul în care călătoriți cu o remorcă, trebuie ca și aceasta să fie asigurată. În unele țări din UE, trebuie să aveți o asigurare separată pentru remorcă. Întrebați asiguratorul înainte de a pleca în străinătate.

Este preferabil să aveți întotdeauna la dumneavoastră polița de asigurare propriu-zisă. Aceasta va facilita procedurile în cazul în care sunteți implicat într-un accident sau controlat de poliție.

Caz real

Luați documentele de asigurare cu dumneavoastră

Ronaldo a fost oprit de poliția franceză pentru depășirea limitei de viteză. Întrucât nu avea asigurarea la el, poliția i-a cerut să sune firma din Portugalia pentru a dovedi că este asigurat.

Chiar dacă legal nu sunteți obligat să aveți documentele cu dumneavoastră, aceasta este cea mai bună modalitate de a dovedi că aveți asigurare.

Veți economisi timp și bani în cazul producerii unui accident.

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere