Kruimelpad

Kent u uw rechten? Test uw kennis met onze quiz.

Bijgewerkt : 04/05/2015

vehicles

Geldigheid van uw autoverzekering

Ik woon in een ander EU-land

Uw autoverzekering in uw nieuwe woonland

U moet uw auto inschrijven in het land waar u normaal gesproken woont.

Als u de auto inschrijft, dan moet u kunnen bewijzen dat uw auto verzekerd is.

De autoriteiten moeten een verzekering van elke verzekeringsmaatschappij accepteren die:

  • in dat land gevestigd is of er een kantoor heeft
  • er geen kantoor heeft maar een vergunning heeft om daar diensten te verlenen.

U zult bij uw verzekeringsmaatschappij moeten nagaan of uw lopende contract ook geldig is in het land waar u naar toe verhuist.

Een nieuwe verzekering afsluiten in het buitenland

Als uw lopende contract niet geldig is in het land waar u naar toe gaat, dan kunt u contact opnemen met een bureau van motorrijtuigverzekeraars/informatiecentrum om te vragen welke verzekeraars in dat land autoverzekeringen aanbieden.

Schadeverleden

U kunt uw verzekeringsmaatschappij vragen een overzicht van uw schadeverleden op te stellen. U moet het overzicht dan binnen 15 dagen ontvangen.

Maar als u een nieuwe autoverzekering moet afsluiten in een ander EU-land, dan is de nieuwe verzekeraar niet verplicht rekening te houden met uw schadeverleden. Daarom kan het zo zijn dat u geen korting op uw premie krijgt voor uw schadevrije jaren.

Waarschijnlijk zijn er verzekeringsmaatschappijen die wel rekening houden met uw schadeverleden, dus het kan nuttig zijn u goed te informeren.

Een verhaal

Is mijn autoverzekering geldig in dit land?

Lazlo verhuist van Slovenië naar Engeland. Ook zijn auto, die in Slovenië verzekerd is, verhuist mee.

Aangekomen in Engeland, moet Lazlo contact opnemen met de autoriteiten om zijn auto in te schrijven en te vragen of zijn Sloveense verzekering geldig blijft. Zo niet, dan moet hij een Britse verzekering afsluiten.

Ik rijd al jarenlang schadevrij. Waarom moet ik in het buitenland meer premie betalen?

Rosa komt uit Italië en verhuist naar Frankrijk. Ze rijdt al 10 jaar schadevrij, waardoor haar Italiaanse autoverzekering relatief goedkoop is.

Verschillende Franse verzekeraars weigerden rekening te houden met Rosa's schadevrije jaren. Daarom is ze blijven zoeken en uiteindelijk heeft ze een verzekeraar gevonden die haar wel een korting op de premie wil geven.

Ik ben toerist

Veroorzaakt u een aanrijding waarbij gewonden vallen, dan bent u in de hele EU gedekt door uw autoverzekering.

Uw kentekenplaat is het bewijs dat u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Daarom zal de politie in een ander land u normaal gesproken niet aanhouden enkel om na te gaan of u verzekerd bent.

Het is natuurlijk verstandig om uw verzekeringsbewijs altijd mee te nemen. Dat maakt de zaken veel eenvoudiger als u onverhoopt een aanrijding krijgt of wordt aangehouden door de politie.

Een verhaal

Neem voor uw eigen gemak altijd uw verzekeringsbewijs mee

Ronaldo werd aangehouden in Frankrijk omdat hij te hard reed. Hij had zijn verzekeringsbewijs niet bij zich, daarom moest hij van de politie zijn Portugese verzekeringsmaatschappij bellen om te bewijzen dat hij verzekerd was.

Hoewel u niet wettelijk verplicht bent uw verzekeringsbewijs bij u te hebben, is het toch een goed idee: het scheelt u tijd en geld bij problemen in het buitenland.

Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies

In dit geval de 27 EU-lidstaten + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen

Retour au texte en cours.

in dit geval de 27 EU-lidstaten + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen

Retour au texte en cours.