Navigációs útvonal

Ismeri az uniós jogait? Mérje fel tudását a kvízjátékunkkal!

Frissítve : 04/05/2015

vehicles

A gépjármű-biztosítás érvényessége

Ön melyik csoportba tartozik?
Egy másik uniós országban élek

Az Ön gépjármű-biztosítása az új lakóhelye szerinti országban

Önnek gépjárművét nyilvántartásba kell vetetnie abban az országban, ahol a lakóhelye található.

A regisztráció során Önnek igazolnia kell, hogy kötött felelősségbiztosítást.

A hatóságoknak el kell fogadniuk minden olyan biztosító fedezetigazolását, amely:

  • az adott országban székhellyel vagy irodával rendelkezik;
  • nem rendelkezik ugyan irodával az országban, de jogosult szolgáltatást nyújtani ott.

Tájékozódjon a biztosítójánál arról, hogy a biztosítási kötvénye érvényes lesz-e abban az országban, ahová Ön költözik.

Új biztosítás kötése külföldön

Ha az Ön biztosítási kötvénye nem érvényes abban az országban, ahova költözik, akkor keresse fel a nemzeti zöldkártyairodát / tájékoztató központot, és tájékozódjon arról, hogy mely biztosítók kínálnak gépjármű-felelősségbiztosítást az adott országban.

Biztosítási kártörténet

Ön bármikor igényelheti biztosítójától a biztosítási kártörténeti igazolást, amely tartalmazza az Ön által benyújtott korábbi kárigényeket. A biztosító az igazolást a kéréstől számított 15 napon belül köteles kiállítani.

Ha azonban Önnek új biztosítást kell kötnie egy másik európai uniós országban, akkor az Ön új biztosítója az Ön által fizetendő díj kiszámításakor nem köteles figyelembe venni az Ön által benyújtott korábbi kárigényeket (sem bármely más kedvezményt, amelyre azok feljogosítanák Önt).

Előfordulhat azonban, hogy némely biztosító figyelembe veszi az Ön kártörténetét, ezért ezt érdemes megtudakolnia, mielőtt biztosítást köt.

Konkrét eset

Érvényes-e az otthon kötött biztosításom ebben az országban?

Lazlo szlovén állampolgár. Az Egyesült Királyságba költözik autójával, amelyre általános szlovén biztosítási kötvénnyel rendelkezik.

Amint megérkezik az Egyesült Királyságba, fel kell keresnie a hatóságokat, hogy nyilvántartásba vetesse az autóját. Azt is meg kell érdeklődnie, hogy használhatja-e az autóját, amelyre szlovén biztosítást kötött. Ellenkező esetben új biztosítást kell kötnie az Egyesült Királyságban.

Otthon balesetmentes vezetői előélettel rendelkezem. Miért kell külföldön mégis magasabb díjat fizetnem?

Rosa olasz állampolgár, és a közelmúltban Franciaországba költözött. Már 10 éve vezet, még soha nem nyújtott be kárigényt, ezért Olaszországban viszonylag alacsony biztosítási díjat kellett fizetnie.

Több francia biztosító is visszutasította a Rosa olaszországi vezetői előéletéről kiállított igazolást. Rosa ezért kénytelen volt több biztosítót is megkérdezni, amíg megtalálta azt, amely alacsonyabb áron kötött neki biztosítást.

Turista vagyok

Az Ön hazájában kötött biztosítása Európai Unió-szerte fedezet nyújt, ha Ön sérülést okoz valakinek.

Az Ön autójának rendszámabizonyítékul szolgál arról, hogy Ön kötelező felelősség-biztosítással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a többi országban a rendőrség elvileg nem állítja meg Önt azért, hogy ellenőrizze a biztosítását.

Természetesen az a legjobb, ha Ön mindig magával viszi a gépjármű-biztosítási okmányokat. Így egyszerűbb a formalitásokat elintézni, ha véletlenül balesetbe keveredne, vagy megállítaná Önt a rendőrség.

Konkrét eset

A saját érdekében azt tanácsoljuk, hogy mindig vigye magával a gépjármű-biztosítási okmányait.

Ronaldót Franciaországban megállította a rendőrség gyorshajtásért. Mivel nem voltak nála a gépjármű-biztosítási papírjai, a rendőrség felszólította, hogy hívja fel a portugáliai biztosítóját, és bizonyítsa, hogy biztosítása rendben van.

Noha elméletileg nem kötelező, mégis tanácsos, hogy a járművezető mindig magánál hordja a gépjármű-biztosítási papírjait. Így bármikor bizonyítani tudja, hogy érvényes biztosítással rendelkezik, és ezáltal időt és pénzt takarít meg, ha véletlenül bajba keveredne külföldön.

Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia

Retour au texte en cours.

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia

Retour au texte en cours.