Navigointipolku

Tiedätkö oikeutesi EU-kansalaisena? Osallistu tietovisaamme.

Päivitetty : 04/05/2015

vehicles

Liikennevakuutuksen voimassaolo

Jos asut toisessa EU-maassa

Liikennevakuutus uudessa asuinmaassa

Sinun on rekisteröitävä ajoneuvosi siinä maassa, jossa asut vakituisesti.

Rekisteröinnin yhteydessä sinun on esitettävä todistus siitä, että ajoneuvolle on otettu liikennevakuutus.

Viranomaisten pitäisi hyväksyä vakuutusyhtiöstä otettu liikennevakuutus, jos

  • vakuutusyhtiön kotipaikka tai toimipaikka sijaitsee kyseisessä jäsenvaltiossa
  • vakuutusyhtiöllä ei ole toimipaikkaa kyseisessä jäsenvaltiossa, mutta sillä on lupa harjoittaa siellä vakuutustoimintaa.

Kannattaa tarkistaa vakuutusyhtiöstä, onko nykyinen liikennevakuutuksesi voimassa myös siinä maassa, johon aiot muuttaa.

Uusi liikennevakuutus ulkomailla

Jos nykyinen liikennevakuutuksesi ei ole voimassa siinä maassa, johon aiot muuttaa, voit tarkistaa vihreän kortin järjestelmän kansallisesta tietokeskuksesta, mitkä vakuutusyhtiöt tarjoavat liikennevakuutuksia kyseisessä maassa.

Vahingottomat vakuutuskaudet

Voit pyytää vakuutusyhtiöltäsi milloin tahansa todistuksen vahingottomista vakuutuskausista ja esitetyistä korvausvaatimuksista (ns. bonustodistus). Vakuutusyhtiön on annettava todistus viidentoista päivän kuluessa.

Jos sinun on hankittava uusi liikennevakuutus toisessa EU-maassa, uuden vakuutusyhtiön ei tarvitse ottaa huomioon aikaisempia vahingottomia vakuutuskausia (vahinkohistoriaa) eikä niihin mahdollisesti perustuvia alennuksia vakuutusmaksuista, kun se määrittää vakuutusmaksusi suuruuden.

Vakuutusyhtiöiden tarjouksia kannattaa kuitenkin vertailla, sillä jotkut vakuutusyhtiöt ovat yleensä valmiita ottamaan vahinkohistorian huomioon.

Esimerkkitapaus

Onko kotimaasta ottamani vakuutus voimassa toisessa EU-maassa?

Slovenialainen Lazlo aikoo muuttaa Isoon-Britanniaan ja tuoda mukanaan auton, jolla on slovenialainen liikennevakuutus.

Isossa-Britanniassa Lazlon on rekisteröitävä autonsa ja otettava selvää viranomaisilta, onko hänellä lupa käyttää autoa, jonka liikennevakuutus on Sloveniasta. Jos autoa ei saa käyttää, Lazlon on hankittava uusi liikennevakuutus Isosta-Britanniasta.

Olen ajanut monta vahingotonta vuotta kotimaassani. Miksi ulkomainen vakuutusyhtiö perii minulta nyt korkeamman vakuutusmaksun?

Italialainen Rosa muutti hiljattain Ranskaan. Hänellä on takanaan kymmenen vahingotonta vuotta, minkä ansiosta hänen Italiassa maksamansa liikennevakuutusmaksut olivat suhteellisen alhaisia.

Useat ranskalaiset vakuutusyhtiöt eivät halunneet ottaa huomioon Rosan vahingottomia Italian ajovuosia. Rosa ei kuitenkaan lannistunut, vaan löysi lopulta vakuutusyhtiön, joka huomioi hänen vahinkohistoriansa ja tarjosi edullisen vakuutussopimuksen.

Jos matkailet toisessa EU-maassa

Kotimaasta ottamasi liikennevakuutus antaa sinulle vakuutusturvan koko EU:ssa, jos aiheutat vahinkoa jollekulle ulkomailla.

Ajoneuvosi rekisterikilvetosoittavat, että sillä on liikennevakuutus (moottoriajoneuvon vastuuvakuutus). Tämän vuoksi poliisi ei toisessa EU-maassa yleensä pysäytä ajoneuvoasi tarkistaakseen, onko sen liikennevakuutus kunnossa.

Ajoneuvon vakuutustodistukset kannattaa kuitenkin aina pitää mukana. Tämä voi helpottaa asian selvittämistä, jos joudut liikenneonnettomuuteen tai poliisi pysäyttää sinut.

Esimerkkitapaus

Ajoneuvon vakuutustodistukset aina mukana

Ronaldo pysäytettiin ylinopeuden vuoksi Ranskassa. Koska hänellä ei ollut vakuutustodistuksia mukanaan, poliisi käski häntä soittamaan vakuutusyhtiöön Portugaliin todistaakseen, että ajoneuvolla on liikennevakuutus.

Vaikka vakuutustodistuksia ei muodollisesti tarvitsekaan pitää aina mukana, voit säästää niiden avulla aikaa ja rahaa, jos joudut ongelmiin ulkomailla ja sinun pitää todistaa, että ajoneuvollasi on liikennevakuutus.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa

Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

Retour au texte en cours.

Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

Retour au texte en cours.