Διαδρομή πλοήγησης

Γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως πολίτης της ΕΕ; Δοκιμάστε τις γνώσεις σας με αυτό το κουίζ.

Επικαιροποίηση : 04/05/2015

vehicles

Ισχύς της ασφάλειας αυτοκινήτου

Ποιά είναι η δική σας περίπτωση;
Ζω σε άλλη χώρα της ΕΕ

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας στη χώρα υποδοχής

Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου πρέπει να εκδίδεται στη χώρα στην οποία ζείτε συνήθως.

Για να εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη ότι έχετε ασφαλιστική κάλυψη.

Οι αρχές οφείλουν να κάνουν δεκτή την ασφαλιστική κάλυψη από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία:

  • η οποία έχει είτε την έδρα της είτε υποκατάστημα στη συγκεκριμένη χώρα
  • η οποία δεν έχει υποκατάστημα στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά εξουσιοδοτείται να παρέχει υπηρεσίες σ' αυτήν.

Ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να ελέγξει κατά πόσον το συμβόλαιό σας ισχύει στη χώρα στην οποία πηγαίνετε.

Αγορά νέας ασφάλειας στο εξωτερικό

Αν το συμβόλαιό σας δεν ισχύει στη χώρα στην οποία πηγαίνετε, επικοινωνήστε με τα εθνικά γραφεία / κέντρα πληροφοριών για την πράσινη κάρτα για να μάθετε ποιοι ασφαλιστικοί φορείς ασφαλίζουν αυτοκίνητα στη χώρα αυτή.

Ιστορικό ασφαλιστικών απαιτήσεων

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα το ιστορικό των ασφαλιστικών σας απαιτήσεων, το οποίο πρέπει να σας σταλεί μέσα σε 15 ημέρες από την υποβολή της αίτησης.

Αν όμως πρέπει να κάνετε νέα ασφάλεια του αυτοκινήτου σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, ο νέος ασφαλιστικός σας φορέας δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη το προηγούμενο ιστορικό σας (και τις εκπτώσεις που ενδεχομένως δικαιούστε) κατά τον υπολογισμό του ασφαλίστρου.

Ενδέχεται κάποιοι ασφαλιστικοί φορείς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό σας, συνεπώς καλό θα είναι να συγκρίνετε τις διάφορες προσφορές.

Μια αληθινή ιστορία

Ισχύει στο εξωτερικό η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου;

Ο Lazlo, από τη Σλοβενία, πρόκειται να μετακομίσει στην Αγγλία, παίρνοντας μαζί του το αυτοκίνητό του, το οποίο έχει τη συνήθη σλοβενική ασφάλεια.

Μόλις φτάσει στην Αγγλία, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες για την άδεια κυκλοφορίας αρχές και να μάθει αν αναγνωρίζεται η σλοβενική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Αν δεν αναγνωρίζεται, θα πρέπει να ασφαλίσει εκ νέου το αυτοκίνητό του στην Αγγλία.

Στην πατρίδα μου έχω "ιστορικό καλού οδηγού". Γιατί ο ασφαλιστής μου στο εξωτερικό μού ζητά υψηλότερο ασφάλιστρο;

Η Ρόζα είναι Ιταλίδα και πρόσφατα μετακόμισε στη Γαλλία. Επί 10 χρόνια οδηγούσε χωρίς να εμπλακεί σε κανένα ατύχημα και έτσι τα ασφάλιστρα που κατέβαλλε στην Ιταλία ήταν σχετικά χαμηλά.

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες της Γαλλίας αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη τους το "ιστορικό καλού οδηγού" της Ρόζας στην Ιταλία. Όμως, αφού η Ρόζα έψαξε αρκετά, τελικά βρήκε μια εταιρεία που το αναγνώρισε και έτσι πέτυχε χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Είμαι τουρίστας

Η ασφάλεια που έχει εκδοθεί στη χώρα σας για το αυτοκίνητό σας σάς καλύπτει σε όλη την ΕΕ σε περίπτωση που προκαλέσετε σε κάποιον ατύχημα.

Η πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας αποτελεί απόδειξη ότι έχετε ασφάλεια αστικής ευθύνης. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία της άλλης χώρας δεν θα σας σταματήσει απλώς και μόνο για να ελέγξει αν είστε ασφαλισμένος.

Είναι καλύτερα βέβαια να έχετε πάντα μαζί σας τα ασφαλιστικά σας έγγραφα. Αυτό μπορεί να διευκολύνει τα πράγματα σε περίπτωση ατυχήματος ή ελέγχου από την αστυνομία.

Μια αληθινή ιστορία

Καλό είναι να έχετε μαζί σας τα ασφαλιστικά σας έγγραφα

Η γαλλική αστυνομία σταμάτησε τον Ρονάλντο για υπέρβαση ταχύτητας. Επειδή δεν είχε μαζί του τα ασφαλιστικά του έγγραφα, η αστυνομία του ζήτησε να τηλεφωνήσει στον ασφαλιστή του στην Πορτογαλία για να αποδείξει ότι ήταν ασφαλισμένος.

Ακόμα και αν δεν είστε υποχρεωμένος να το κάνετε, το να έχετε μαζί σας τα ασφαλιστικά σας έγγραφα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδεικνύετε ότι είστε ασφαλισμένος, και επιπλέον κερδίζετε χρόνο και χρήμα σε περίπτωση προβλήματος στο εξωτερικό.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

Εν προκειμένω, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.