Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn

Pogosta vprašanja – Veljavnost

 • Stroški avtomobilskega zavarovanja se med evropskimi državami zelo razlikujejo. Ali lahko na enotnem evropskem trgu zavarovanje sklenem tudi v drugih državah EU?  

  Do velikih razlik v cenah prihaja zato, ker je višina stroškov odvisna od lokalnih razmer v posamezni državi, denimo od višine minimalne odškodnine zaradi telesnih poškodb, predpisov, ki urejajo civilno odgovornost, in stroškov popravila vozila. Cene se razlikujejo tudi znotraj posamezne države, glede na kraj stalnega prebivališča zavarovanca.

  Zavarovalnice morajo izpolnjevati tudi določene zakonske obveznosti, če želijo svoje zavarovalne produkte tržiti tudi v državah EU, v katerih nimajo sedeža ali podružnic. Zavarovalnice zato običajno poslujejo prek svojih lokalnih podružnic ali partnerjev, kar v praksi pomeni, da čezmejne zavarovalne storitve ponuja le malo zavarovalnic.

  Več informacij:

 • Ali lahko obdržim avtomobilsko zavarovanje, sklenjeno pri francoski zavarovalnici, ko se preselim v Belgijo?

  Ko boste svoje vozilo registrirali v Belgiji (kar morate storiti, če boste v državi ostali več kot 6 mesecev), boste morali predložiti dokazilo o avtomobilskem zavarovanju. Belgijski organi morajo sprejeti zavarovanje katere koli francoske zavarovalnice, ki ima dovoljenje za poslovanje v Belgiji. Če vaša zavarovalnica tega dovoljenja nima, boste morali svoje vozilo zavarovati pri drugi zavarovalnici.

  Več informacij:

 • V Nemčiji sem kupil rabljen avtomobil, ki ga želim odpeljati domov v Francijo. Ali ga moram zavarovati v Franciji ali Nemčiji?

  Praviloma morate vozilo zavarovati v državi, v kateri je registrirano. Ker pa živite v Franciji in ga boste navsezadnje v tej državi tudi registrirali, boste morali zavarovanje skleniti pri francoski zavarovalnici. Zavarovalnici morate jasno razložiti, da zavarovanje potrebujete od datuma nakupa vozila v Nemčiji oziroma od datuma odpreme.

  Več informacij:

 • Ali lahko obdržim avtomobilsko zavarovanje, sklenjeno pri zavarovalnici v Španiji, kjer prebivam, če vozilo uporablja sin, ki študira na Portugalskem?  

  Čeprav bo vaše vozilo še naprej zavarovano v Španiji, morate preveriti veljavnost zavarovalne police v primeru, da je dejanski uporabnik vozila družinski član, ki prebiva v drugi državi EU. Če tega ne storite in če je vaš sin udeležen v prometni nesreči na Portugalskem, lahko vaša zavarovalnica meni, da je niste obvestili o bistveni spremembi okoliščin.

  Več informacij:

 • Zavarovalnica na Finskem, kamor sem se ravnokar preselil, mi ponuja zavarovanje pod pogoji, ki veljajo za voznika začetnika, čeprav sem bil v Italiji, kjer sem prebival, zavarovan v najvišjem premijskem razredu (najvišji bonus). Ali to zavarovalnica lahko stori?  

  DA — lahko, vendar se vseeno pozanimajte še pri drugih zavarovalnicah, mogoče boste našli katero, ki bo upoštevala vaš bonus. Italijanska zavarovalnica vam mora na vašo zahtevo posredovati potrdilo o bonusu.

  Več informacij:

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave