Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
 
	Delen op Twitter
 
	Delen op Google+
 
	Delen op linkedIn

Veelgestelde vragen - Geldigheid

 • De kosten van autoverzekeringen verschillen behoorlijk tussen de EU-landen. Er is een interne EU-markt, mag ik een verzekering afsluiten in een ander EU-land?  

  De prijsverschillen komen door verschillende omstandigheden in elk land, zoals de minimumbedragen voor dekking, aansprakelijkheidsregels, en de kosten van reparaties. Zelfs binnen één land kunnen de prijzen verschillen afhankelijk van uw woonplaats.

  Verzekeringsmaatschappijen moeten voldoen aan bepaalde wettelijke verplichtingen als zij verzekeringen willen verkopen in EU-landen waar zij geen kantoor hebben. Daarom hebben de meeste verzekeraars lokale kantoren of werken zij met partners. En daarom is het in de praktijk vaak lastig om een verzekeraar te vinden die u wil verzekeren als u in een ander land woont.

  Meer over:

 • Kan mijn auto bij mijn Franse verzekeringsmaatschappij verzekerd blijven als ik naar België verhuis?

  Als u uw auto in België inschrijft (wat verplicht is als u langer dan 6 maanden blijft) dan moet u bewijzen dat u verzekerd bent. De Belgische autoriteiten moeten een Franse verzekering accepteren zolang de verzekeringsmaatschappij ook diensten verleent in België. Maar als uw Franse verzekeringsmaatschappij geen vergunning in België heeft, dan zult u een andere verzekering moeten afsluiten.

  Meer over:

 • Ik heb een tweedehands auto gekocht in Duitsland die ik wil meenemen naar Frankrijk. Moet ik de auto in Frankrijk of in Duitsland verzekeren?

  Normaal gesproken moet een auto verzekerd worden in het land waar hij is ingeschreven. Maar omdat u in Frankrijk woont en de auto daar moet inschrijven, moet u de auto ook in Frankrijk verzekeren. U moet duidelijk aangeven bij de verzekeraar dat u dekking nodig heeft vanaf het moment dat u de auto afhaalt in Duitsland of vanaf het moment dat de auto op transport gaat.

  Meer over:

 • Mijn auto is verzekerd in Spanje. Mag dat zo blijven als mijn zoon, die in Portugal studeert, de auto een jaar gaat gebruiken?  

  Ook al blijft uw auto ingeschreven in Spanje, toch moet u nagaan of uw verzekering dekking blijft bieden in het geval de auto gebruikt wordt door een familielid in een ander EU-land. Doet u dat niet, dan kan uw verzekeraar weigeren de schade te vergoeden als uw zoon in Portugal bij een aanrijding betrokken raakt, omdat u de veranderde omstandigheden niet heeft gemeld.

  Meer over:

 • Ik ben net verhuisd naar Finland. Een verzekeraar daar wil me verzekeren als nieuwe chauffeur, zonder rekening te houden met mijn no-claim in Italië, waar ik vandaan kom. Mag dat?  

  JA: Dat mag, maar u kunt andere verzekeringsmaatschappijen vragen of zij wel rekening houden met uw schadevrije jaren in Italië. Uw vorige verzekeraar in Italië is verplicht u een overzicht van uw schadeverleden te sturen als u daarom vraagt.

  Meer over:

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Advies inwinnen over uw EU-rechten

Hulp bij problemen met overheidsinstanties