Διαδρομή πλοήγησης

Διαδώστε το 
	Μοιραστείτε το στο Facebook
 
	Μιλήστε γι` αυτό μέσω Twitter
 
	Διαδώστε το στο google+
 
	Μοιραστείτε το στο linkedIn

Συχνές ερωτήσεις - Ισχύς

 • Το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που έχουμε ενιαία αγορά, μπορώ να ασφαλιστώ σε άλλες χώρες της ΕΕ;  

  Ο λόγος που οι τιμές διαφέρουν τόσο πολύ είναι ότι το κόστος εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις τοπικές συνθήκες κάθε χώρας, όπως τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά αποζημίωσης, τους ισχύοντες κανόνες περί αστικής ευθύνης και το κόστος επισκευής των οχημάτων. Ακόμα και στο εσωτερικό μιας χώρας οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού ζει κανείς.

  Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν επίσης να συμμορφώνονται με ορισμένες νομικές υποχρεώσεις ώστε να μπορούν να ασφαλίζουν σε χώρες της ΕΕ στις οποίες δεν διαθέτουν ούτε έδρα ούτε υποκαταστήματα. Έτσι εξηγείται γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν συνήθως μέσω τοπικών υποκαταστημάτων ή εταίρων, καθώς και γιατί μπορεί, στην πράξη, να μην βρίσκετε εύκολα ασφαλιστή πρόθυμο να σας προσφέρει διασυνοριακές ασφαλιστικές υπηρεσίες.

  Περισσότερα:

 • Μπορώ να συνεχίσω να έχω την ασφάλιση του αυτοκινήτου μου στη Γαλλία, όταν μετακομίσω στο Βέλγιο;

  Όταν θα ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας στο Βέλγιο — κάτι που οφείλετε να κάνετε, αν σκοπεύετε να μείνετε εκεί πάνω από 6 μήνες — θα πρέπει να αποδείξετε ότι διαθέτετε ασφαλιστική κάλυψη. Οι βελγικές αρχές οφείλουν να δεχτούν την ασφαλιστική κάλυψη από οποιαδήποτε γαλλική ασφαλιστική εταιρεία η οποία δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες στο Βέλγιο. Αν όμως διαπιστώσετε ότι η γαλλική ασφαλιστική σας εταιρεία δεν αναγνωρίζεται στο Βέλγιο, θα πρέπει να βρείτε άλλον ασφαλιστή.

  Περισσότερα:

 • Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στη Γερμανία και θα ήθελα να επιστρέψω με αυτό στη Γαλλία. Πρέπει να το ασφαλίσω στη Γαλλία ή στη Γερμανία;

  Κανονικά, πρέπει να το ασφαλίσετε στη χώρα ταξινόμησης του αυτοκινήτου.  Ωστόσο, επειδή ζείτε στη Γαλλία και, ενδεχομένως, το αυτοκίνητό σας θα ταξινομηθεί εκεί, θα πρέπει να πάρετε Γάλλο ασφαλιστή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να του εξηγήσετε με σαφήνεια αν χρειάζεστε την ασφαλιστική κάλυψη από τη στιγμή που θα αγοράσετε το αυτοκίνητό σας στη Γερμανία ή από τη στιγμή της αποστολής του, εφόσον ζητήσετε να σας το στείλουν. 

  Περισσότερα:

 • Μπορώ να εξακολουθώ να έχω το αυτοκίνητό μου ασφαλισμένο στην Ισπανία, όπου ζω, ενόσω το χρησιμοποιεί ο γυιος μου που σπουδάζει στην Πορτογαλία;  

  Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας εξακολουθεί να έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ισπανία, θα πρέπει να δείτε αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας καλύπτει την περίπτωση που ο πραγματικός χρήστης του αυτοκινήτου είναι μέλος της οικογενείας σας, το οποίο διαμένει σε άλλη χώρα της ΕΕ. Διαφορετικά, αν συμβεί κάποιο ατύχημα στον γυιο σας στην Πορτογαλία, ο ασφαλιστής σας μπορεί να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν τον ενημερώσατε για ουσιαστική μεταβολή των περιστάσεων.

  Περισσότερα:

 • Ένας ασφαλιστής στη Φινλανδία, όπου μόλις μετακόμισα, θέλει να με ασφαλίσει ως νέο οδηγό, αγνοώντας το bonus που είχα στην Ιταλία όπου ζούσα πριν.  Έχει το δικαίωμα να το κάνει;  

  ΝΑΙ, έχει το δικαίωμα, αλλά ψάξτε μήπως βρείτε έναν άλλο Φινλανδό ασφαλιστή που να λαμβάνει υπόψη του το καθαρό σας ασφαλιστικό μητρώο στην Ιταλία. Θα πρέπει να ζητήσετε από τον προηγούμενο ασφαλιστή σας στην Ιταλία να σας στείλει το ιστορικό των ασφαλιστικών σας απαιτήσεων.

  Περισσότερα:

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε; Έχετε κάποιο πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης

Προβλήματα με δημόσιες αρχές