Навигационна пътека

Споделете по 
	Споделете по „Facebook“
 
	Споделете по „Twitter“
 
	Споделете в Google+
 
	Споделете в linkedIn

Често задавани въпроси – Валидност

 • Цените на автомобилните застраховки в Европа се различават значително. Щом пазарът е единен, значи мога да сключа застраховка в друга страна от ЕС?  

  Причината за големите разлики в цените е, че те все още се определят от условията във всяка страна, например минималния размер на обезщетенията за пострадали лица, правилата за гражданската отговорност и разходите за ремонт на превозно средство. Дори в рамките на една страна цените може да се различават в зависимост от това къде живеете.

  Застрахователните компании също така трябва да спазват определени законови задължения, ако искат да продават застраховки в страни от ЕС, в които не са установени или нямат клонове. Това обяснява защо те обикновено работят чрез местни клонове или партньори и защо на практика трудно можете да намерите застраховател, който да ви предостави трансгранични застрахователни услуги.

  Повече за:

 • Мога ли да продължа да използвам настоящата френска застраховка на колата си, когато се преместя в Белгия?

  Когато регистрирате колата си в Белгия – трябва да направите това, ако планирате да останете там повече от 6 месеца – ще трябва да докажете, че имате застраховка. Белгийските власти са длъжни да приемат всяка застраховка от френска застрахователна компания, която има право да предлага услуги в Белгия. Ако обаче се окаже, че вашият френски застраховател няма право да извършва дейност в Белгия, ще трябва да намерите друга компания.

  Повече за:

 • Купих автомобил втора употреба в Германия и искам да се прибера с него във Франция. Къде трябва да сключа застраховка – във Франция или в Германия?

  По принцип трябва да сключите застраховка в страната, където е регистриран автомобилът. Същевременно, понеже вие живеете във Франция и в крайна сметка ще регистрирате автомобила там, трябва да го застраховате във френска компания. Трябва ясно да обясните на вашия застраховател, че ще ви е необходима застраховка от момента, в който автомобилът стане ваша собственост в Германия или от момента, в който той бъде изпратен, ако става въпрос за доставка.

  Повече за:

 • Може ли автомобилът ми да продължи да е застрахован в Испания, където живея, докато синът ми, който учи в Португалия, го използва за една година?  

  Въпреки че автомобилът ви ще остане регистриран в Испания, проверете дали вашата застраховка покрива случаите, когато действителният ползвател на автомобила е член на семейството, който пребивава в друга страна от ЕС. В противен случай, ако синът ви претърпи произшествие в Португалия, вашият застраховател може да възрази, че не сте го информирали за основна промяна в обстоятелствата.

  Повече за:

 • Застраховател във Финландия, където тъкмо се преместих, иска да ме застрахова като нов шофьор, отказвайки да вземе предвид бонуса ми за липса на предявени претенции в Италия, където живеех. Законно ли е това? 

  ДА – законно е, но проверете и на други места – може да намерите друга финландска застрахователна компания, която ще вземе предвид добрата ви застрахователна история в Италия. Вашият предишен италиански застраховател е длъжен при поискване да ви предостави удостоверение за предявените от вас претенции.

  Повече за:

Все още се нуждаете от помощ?

Все още се нуждаете от помощ?

Не можете да намерите информацията, която търсите? Имате проблем?

Потърсете съвет за правата си в ЕС

Разрешете проблеми с публичен орган