Cale de navigare

Vă cunoașteți drepturile de cetățean al UE? Testați-vă cunoștințele cu acest quiz.

Actualizare : 04/05/2015

vehicles

Asigurarea în caz de accident în altă țară

Accidentul s-a produs din cauza dumneavoastră

Nu uitaţi! În caz de urgenţă, sunaţi la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenţie vă vor răspunde, oriunde vă aflaţi. English

Declararea unui accident

Completaţi formularul european de constatare a accidentului. Documentul este standard şi are un format asemănător în cele mai multe ţări din UE. El vă permite să înregistraţi detaliile accidentului şi facilitează soluţionarea cazului din punctul de vedere al asigurării.

Vătămarea conducătorului auto şi a altor persoane

Poliţa de răspundere civilă din ţara de origine va acoperi întotdeauna prejudiciile pe care le produceţi altor persoane, în orice ţară din UE.

În schimb, ea nu acoperă, în principiu, alte tipuri de daune suferite pe durata călătoriei în străinătate (de exemplu, prejudiciile pe care le suferiţi dumneavoastră, incendiul sau furtul).

Întrebaţi asigurătorul dumneavoastră, înainte de a pleca din ţară, care sunt riscurile acoperite de poliţa pe care o deţineţi.

Asigurarea de răspundere civilă acoperă toţi pasagerii autovehiculului, cu excepţia conducătorului. În majoritatea ţărilor din UE, asigurătorul poate propune, însă, o opţiune care să acopere şi şoferul.

Despăgubiri

Limitele de despăgubire sunt prevăzute în contractul de asigurare pe care l-aţi încheiat.

Normele UE garantează un nivel minim de acoperire a răspunderii. Iată sumele minime pentru care sunteţi acoperit în cazul unui accident produs în altă ţară din UE:

pentru vătămări corporale:

  • 1 000 000 de euro/ victimă sau
  • 5 000 000 de euro/ despăgubire (indiferent de numărul de victime)

pentru prejudicii materiale:

  • 1 000 000 de euro/ despăgubire (indiferent de numărul de victime)

Dacă poliţa dumneavoastră de asigurare este emisă într-o ţară în care sumele acoperite sunt mai mari decât plafonul european, veţi beneficia de nivelul respectiv de acoperire în toate ţările din UE.

În situaţia în care prejudiciile provocate depăşesc valoarea maximă asigurată în ţara în care a avut loc accidentul, iar poliţa dumneavoastră nu acoperă nici ea sume mai mari, veţi fi nevoit să plătiţi diferenţa.

Mai multe despre reglementările naţionale privind accidentele şi sumele asigurate:

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara

Drepturi comune, aplicabile în toate ţările UE


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Verificaţi dacă asigurătorul dumneavoastră vă oferă acoperire nelimitată, mai ales pentru vătămări corporale.

Legislaţia europeană vă garantează nivelul cel mai ridicat de acoperire (a se vedea exemplul de mai jos).

Caz real

Normele UE şi nivelul de acoperire al asigurării de răspundere civilă

În ţara dumneavoastră, suma minimă acoperită pentru prejudicii materiale este de 1 000 000 de euro (la fel ca plafonul european). Să presupunem că aţi provocat un accident într-o ţară în care limita minimă este de 1 200 000 de euro. Daunele materiale au fost estimate la 1 100 000 de euro, cu 100 000 de euro mai mult decât suma garantată în ţara dumneavoastră.

Chiar dacă nu aţi convenit un plafon mai ridicat împreună cu asigurătorul dumneavoastră, veţi beneficia de nivelul maxim de acoperire, datorită legislaţiei europene. În acest caz, suma de 1 100 000 de euro va fi acoperită, întrucât limita de despăgubire din ţara în care a avut loc accidentul este mai mare.

Accidentul s-a produs din cauza altui participant la trafic

Nu uitaţi! În caz de urgenţă, sunaţi la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenţie vă vor răspunde, oriunde vă aflaţi. English

Depunerea cererii de despăgubire în străinătate

Aveţi posibilitatea de a solicita despăgubiri direct de la asigurătorul français English persoanei care a cauzat accidentul.

Depunerea cererii de despăgubire în ţara de origine

Dacă alegeţi această variantă, aveţi două posibilităţi:

Caz real

Alegeţi varianta cea mai simplă de depunere a cererii de despăgubire

Ignacio este cetăţean spaniol şi a fost victima unui accident rutier pe durata unei călătorii în Germania. Întrucât nu vorbeşte limba germană, i-a fost greu să depună o cerere de despăgubire pe teritoriul acestei ţări.

De aceea, a decis să adreseze cererea organismului spaniol de despăgubire, la întoarcerea în ţară.

Consultaţii publice
Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere

În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.