Διαδρομή πλοήγησης

Γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως πολίτης της ΕΕ; Δοκιμάστε τις γνώσεις σας με αυτό το κουίζ.

Επικαιροποίηση : 04/05/2015

vehicles

Ασφαλιστική κάλυψη αυτοκινήτου στο εξωτερικό

Το ατύχημα προκλήθηκε από μένα

Μην ξεχνάτε ότι για έκτακτη ανάγκη οπουδήποτε στην ΕΕ μπορείτε να καλέσετε για βοήθεια το 112 από οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δωρεάν. English

Δήλωση ατυχήματος

Συμπληρώστε το ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος. Πρόκειται για ένα τυποποιημένο έγγραφο, πανομοιότυπο σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, στο οποίο μπορείτε να περιγράψετε το συμβάν και το οποίο διευκολύνει τον διακανονισμό τυχόν αξιώσεων.

Σωματικές βλάβες ασφαλισμένου ή τρίτων

Η ασφάλεια που έχετε στη χώρα σας καλύπτει πάντα τυχόν τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσετε σε κάποιον (ζημίες προς τρίτους) σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Ωστόσο, όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν καλύπτουν ζημίες, όπως τυχόν τραυματισμούς που έχετε υποστεί εσείς, φωτιά , κλοπή κ.ο.κ., που μπορεί να προκληθούν στο εξωτερικό.

Για όλα αυτά, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ασφαλιστή σας προτού φύγετε από τη χώρα σας .

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης καλύπτει όλους τους επιβάτες του οχήματός σας, εκτός από τον οδηγό. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει επίσης η δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης, που καλύπτει τυχόν σωματικές βλάβες του οδηγού.

Ζημίες - ποσά

Η κάλυψή σας φθάνει μέχρι το ποσό που ορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται μια ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης. Σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα της ΕΕ, η κάλυψή σας ανέρχεται τουλάχιστον στα ακόλουθα ποσά:

για προσωπικές σωματικές βλάβες:

  • 1.000.000 ευρώ ανά θύμα, ή
  • 5.000.000 ευρώ ανά αξίωση (ανεξαρτήτως αριθμού θυμάτων).

για υλικές ζημίες:

  • 1.000.000 ευρώ ανά αξίωση (ανεξαρτήτως αριθμού θυμάτων).

Αν η ασφάλειά σας έχει γίνει σε μια χώρα όπου η κάλυψη αστικής ευθύνης είναι υψηλότερη από το ελάχιστο που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξακολουθείτε να έχετε την κάλυψη αυτή σε όλη την ΕΕ.

Αν η ζημία υπερβεί το μέγιστο ποσό που προβλέπει η χώρα στην οποία συνέβη το ατύχημα και το συμβόλαιό σας δεν προβλέπει μεγαλύτερη κάλυψη, τότε θα πρέπει να καταβάλετε τη διαφορά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τα ατυχήματα και τα προβλεπόμενα ποσά:

Επιλέξτε χώρα

Επιλέξτε χώρα

Κοινά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ


* Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη δώσει οι εθνικές αρχές

Μπορεί να θέλετε να μάθετε αν ο ασφαλιστής σας σάς προσφέρει απεριόριστη κάλυψη αστικής ευθύνης, ιδίως για σωματικές βλάβες.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σάς εγγυάται την υψηλότερη δυνατή κάλυψη, όπως θα δείτε στο παρακάτω παράδειγμα.

Μια αληθινή ιστορία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σάς εγγυάται την υψηλότερη κάλυψη

Η χώρα σας εφαρμόζει την ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης του 1.000.000 ευρώ για υλικές ζημιές, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έστω ότι προκαλείτε ατύχημα σε άλλη χώρα, όπου η ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης είναι 1.200.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι οι υλικές ζημιές εκτιμώνται σε 1.100.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το ποσό που προβλέπεται στη χώρα σας.

Ακόμα και αν δεν έχετε συμφωνήσει μεγαλύτερα ποσά με τον ασφαλιστή σας, η κάλυψή σας είναι 1.100.000 ευρώ, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία εφαρμόζει την πλέον ευνοϊκή για σας κάλυψη - στην περίπτωση αυτή την κάλυψη που εφαρμόζει η χώρα στην οποία συνέβη το ατύχημα.

Tο ατύχημα δεν προκλήθηκε από μένα

Μην ξεχνάτε ότι για έκτακτη ανάγκη οπουδήποτε στην ΕΕ μπορείτε να καλέσετε για βοήθεια το 112 από οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δωρεάν. English

Υποβολή της αίτησης αποζημίωσης ενόσω βρίσκεστε στο εξωτερικό

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης προς την ασφαλιστική εταιρεία français English του προσώπου που προκάλεσε το ατύχημα.

Αίτηση αποζημίωσης όταν επιστρέψετε στη χώρα σας

Έχετε δύο δυνατότητες:

Μια αληθινή ιστορία

Βρείτε πού είναι πιο εύκολο για σας να υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης

Ο Ignacio είναι Ισπανός και έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος ενώ βρισκόταν στη Γερμανία. Επειδή ο Ignacio δεν μιλά γερμανικά, δεν του ήταν εύκολο να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης εκεί.

Έτσι, αποφάσισε να την υποβάλει στον αρμόδιο ισπανικό φορέα αποζημιώσεων μόλις θα επέστρεφε στην Ισπανία, ξεπερνώντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της γλώσσας.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

Εν προκειμένω, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.