Cale de navigare

Distribuie pe 
	Distribuie pe Facebook
  
	Distribuie pe Twitter
  
	Distribuie pe google+
  
	Distribuie pe linkedIn

Asigurări

Actualizare : 18/03/2013

vehicles

Accidente în străinătate

Accidentul s-a produs din cauza dumneavoastră

Nu uitaţi! În caz de urgenţă, sunaţi la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenţie vă vor răspunde, oriunde vă aflaţi. English

Declararea unui accident

Completaţi formularul european de constatare a accidentului. Documentul este standard şi are un format asemănător în cele mai multe ţări din UE. El vă permite să înregistraţi detaliile accidentului şi facilitează soluţionarea cazului din punctul de vedere al asigurării.

Vătămarea conducătorului auto şi a altor persoane

Poliţa de răspundere civilă din ţara de origine va acoperi întotdeauna prejudiciile pe care le produceţi altor persoane, în orice ţară din UE.

În schimb, ea nu acoperă, în principiu, alte tipuri de daune suferite pe durata călătoriei în străinătate (de exemplu, prejudiciile pe care le suferiţi dumneavoastră, incendiul sau furtul).

Întrebaţi asigurătorul dumneavoastră, înainte de a pleca din ţară, care sunt riscurile acoperite de poliţa pe care o deţineţi.

Asigurarea de răspundere civilă acoperă toţi pasagerii autovehiculului, cu excepţia conducătorului. În majoritatea ţărilor din UE, asigurătorul poate propune, însă, o opţiune care să acopere şi şoferul.

Despăgubiri

Limitele de despăgubire sunt prevăzute în contractul de asigurare pe care l-aţi încheiat.

Normele UE garantează un nivel minim de acoperire a răspunderii. Iată sumele minime pentru care sunteţi acoperit în cazul unui accident produs în altă ţară din UE:

pentru vătămări corporale:

  • 1 000 000 de euro/ victimă sau
  • 5 000 000 de euro/ despăgubire (indiferent de numărul de victime)

pentru prejudicii materiale:

  • 1 000 000 de euro/ despăgubire (indiferent de numărul de victime)

Dacă poliţa dumneavoastră de asigurare este emisă într-o ţară în care sumele acoperite sunt mai mari decât plafonul european, veţi beneficia de nivelul respectiv de acoperire în toate ţările din UE.

În situaţia în care prejudiciile provocate depăşesc valoarea maximă asigurată în ţara în care a avut loc accidentul, iar poliţa dumneavoastră nu acoperă nici ea sume mai mari, veţi fi nevoit să plătiţi diferenţa.

Mai multe despre reglementările naţionale privind accidentele şi sumele asigurate:

Verificaţi dacă asigurătorul dumneavoastră vă oferă acoperire nelimitată, mai ales pentru vătămări corporale.

Legislaţia europeană vă garantează nivelul cel mai ridicat de acoperire (a se vedea exemplul de mai jos).

Caz real

Normele UE şi nivelul de acoperire al asigurării de răspundere civilă

În ţara dumneavoastră, suma minimă acoperită pentru prejudicii materiale este de 1 000 000 de euro (la fel ca plafonul european). Să presupunem că aţi provocat un accident într-o ţară în care limita minimă este de 1 200 000 de euro. Daunele materiale au fost estimate la 1 100 000 de euro, cu 100 000 de euro mai mult decât suma garantată în ţara dumneavoastră.

Chiar dacă nu aţi convenit un plafon mai ridicat împreună cu asigurătorul dumneavoastră, veţi beneficia de nivelul maxim de acoperire, datorită legislaţiei europene. În acest caz, suma de 1 100 000 de euro va fi acoperită, întrucât limita de despăgubire din ţara în care a avut loc accidentul este mai mare.

Încă mai aveți nevoie de ajutor?

Footnote

În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.